Sălajul – locul I în topul reabilitării clădirilor monument istoric

Județul Sălaj este pe primul loc în regiunea de Nord-Vest într-un top al clădirilor monument istoric reabilitate cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Operațional Regional. Topul a fost alcătuit de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și cuprinde cele două mari proiecte ale Consiliului Județean Sălaj: ”Restaurarea patrimoniului istoric şi cultural al Consiliului Judeţean Sălaj – clădirile Centrului Militar Judeţean, Muzeul Judeţean de Istorie Zalău şi Galeriile de Artă Ioan Sima” și ”Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj”. Din acest top a fost omisă reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău, finanțată tot prin Programul Operațional Regional al UE.

La Zalău a fost reabilitată cea mai mare clădire de patrimoniu din Transilvania
În urmă cu doi ani, Consiliul Județean Sălaj a recepționat lucrările pentru cele trei obiective de patrimoniu reabilitate în cadrul proiectului ”Restaurarea patrimoniului istoric şi cultural al Consiliului Judeţean Sălaj – clădirile Centrului Militar Judeţean, Muzeul Judeţean de Istorie Zalău şi Galeriile de Artă Ioan Sima”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, având ca sursă de finanţare Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 25 de milioane de lei și a avut ca scop valorificarea potenţialului turistic al judeţului Sălaj şi creşterea atractivităţii spaţiului istoric urban. În urma investiției, Centrul Militar Judeţean a fost transformat în Centru de Dezvoltare Culturală şi Turistică a Judeţului Sălaj, fiind cea mai mare clădire de patrimoniu reabilitată din Transilvania. Au fost create patru săli de expoziție sau conferințe, precum și spații adecvate pentru instituţiile de cultură ale judeţului. De asemenea, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare, Muzeul Judeţean de Istorie Zalău şi Galeriile de Artă ”Ioan Sima” funcţionează în spaţii moderne şi atractive pentru toate categoriile de vizitatori.

Reînvie istoria romană de pe aceste meleaguri
Aproape 36 milioane de lei sunt investiţi în această perioadă în restaurarea casterelor romane din localităţile Buciumi şi Moigrad, prin proiectul ”Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj”, finanțat cu fonduri europene. La Porolissum vor fi executate lucrări de conservare primară, va fi reabilitat un drum de peste 3,7 kilometri, vor fi amenajate alei pietonale pe o distanţă de 9 kilometri, va fi asigurat iluminatul ambiental şi vor fi realizate două parcări, un pod şi puncte de informare. La castrul de la Buciumi sunt prevăzute lucrări de conservare, reabilitarea unui drum de acces pe 0,7 kilometri, amenajarea a două parcări, a unui punct de informare, a unui pod, realizarea iluminatului ambiental, dar şi instalarea unui lift vertical pe o distanţă de 115 metri. Proiectul se află în plină desfășurare, fiind pregătite licitațiile pentru achiziția lucrărilor.

Sală regională pentru evenimente culturale
Proiectul ”Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău”, al Primăriei municipale, a fost finalizat în luna aprilie. În valoare de aproape șase milioane de lei, investiția a fost asigurată în mare parte din fonduri europene și a cuprins: reabilitarea în întregime a corpului C, rebilitarea picturii murale și amenajarea fostei săli de bal ca sală multifuncțională, dotarea întregii clădiri cu sistem de climatizare și de iluminat arhitectural, construirea unei toalete publice, reabilitarea aleilor pietonale din jurul clădirii și amenajarea locurilor de parcare, precum și montarea de mobilier urban și stâlpi de iluminat în parcul din fața clădirii.

Leave a Comment