Sălăjeni în Maramureș

De mai mulți ani, sălăjenii care trăiesc în Maramureș s-au constituit în Asociația Sălăjenilor din Maramureș – „Porolissum”. Potrivit estimărilor, din totalul populației Băii Mări, aproximativ 25-30 % provine în mod direct sau indirect, prin înaintași, din județul Sălaj. Datorită mineritului existent în Maramureș și a industriei conexe acestuia, care avea nevoie de forță de muncă, a existat un mare aflux de populație dinspre Sălaj spre Maramureș, cu precădere în anii 1950-1960. Desigur, la acest aflux de populație a contribuit și faptul că Sălajul, în speță Zalăul a pornit mai târziu în industrializare, undeva după 1970. La aceasta se mai adaugă faptul că o parte importantă a judetului Maramureș (zona Băsești, Bicaz) a fost dezmembrată din județul Sălaj, după reforma administrativ-teritorială din 1968.
Asociația organizează în fiecare an o „Întâlnire a Sălăjenilor din Maramureș”, întâlnire festivă în cadrul căreia pe lângă voia bună și dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre participanți, s-au inițiat diverse proiecte culturale, cum ar fi: prezentări de carte, promovarea unor artiști din Sălaj și Maramureș etc.
În data de 3 februarie, câțiva reprezentanți ai Asociației Sălăjenilor din Maramureș „Porolissum” , au fost prezenți la Sighetul Marmației în cadrul evenimentelor de comemorare a 65 de ani de la moartea marelui om politic Iuliu Maniu. Cu acest prilej, președintele Asociației, Ioan Alin Stoica, a vorbit celor prezenți despre un proiect de suflet al asociației: „Monumentul comemorativ Iuliu Maniu”, proiect ce se va realiza în Anul Centenarului Marii Uniri. Monumentul va fi amplasat în centrul Băii Mări, dezvelirea acestuia urmând să aibă loc în toamna acestui an. De asemenea, a fost evocată personalitatea uriașă a lui Iuliu Maniu și dimensiunea sa de om politic național.

Asociația Sălăjenilor din Maramureș

Leave a Comment