Cazare gratuită pentru părinții care vin cu copiii pentru evaluare sau internare în Cluj – Napoca

Familiile cu o situație materială precară se vor putea caza gratuit într-un centru special amenajat, atunci când vin în Cluj-Napoca pentru evaluarea sau internarea copilului bolnav.

Asociaţia Life Education for All oferă, prin proiectul „Acasă” cazare gratuită pentru părinţii cu venituri modeste care vin la Cluj-Napoca pentru internare sau evaluare cu copiii lor bolnavi cronic. Locuinţa va putea găzdui în acelaşi timp până la şase persoane. Acestea vor avea acces gratuit, zilnic, într-un interval de două ore, cu programare prealabilă, la spaţiile şi aparatura necesare pentru a spăla haine sau pentru a găti. Oferta va putea fi accesibilă, în limita locurilor disponibile şi pentru un preţ modic, şi părinţilor care au venituri mai mari sau aparţinătorilor bolnavilor cronic adulţi care sunt internaţi în Cluj. “Anual, în spitalele clujene sunt internaţi circa 30.000 de copii. Aproape 40 la sută dintre cazurile internate în cele șase clinici de pediatrie din Cluj sunt copii bolnavi cronic sau aflaţi în recuperare, care stau în spital între o săptămână şi șase luni de zile. Bolile sunt diverse: neoplasme, neurofibromatoză, afecţiuni neuro-psihice, diferite operații de transplant, insuficienţă renală, cardiacă sau respiratorie, malformaţii congenitale etc.

Circa 25 la sută dintre ei sunt copii care locuiesc în afara municipiului Cluj-Napoca. Mulţi dintre ei fac parte din familii foarte sărace sau aflate la limita sărăciei”, se arată în comunicatul Asociației Life Educațion for All. Toţi aceşti copii trebuie să vină la controale, analize sau tratamente săptămânal sau cel puţin lunar, în condiţiile în care niciun spital din oraş cu saloane de copii nu are condiţii de spitalizare şi pentru părinţii acestora, deşi prevăd obligativitatea internării copilului doar însoţit de un adult. “Părinţii sunt nevoiţi să doarmă în acelaşi pat cu copiii lor, nu au unde să spele şi să usuce haine, nu au unde să se odihnească în timpul zilei şi nici unde să facă un ceai copilului lor.

Majoritatea părinţilor nu-şi permit financiar să stea în chirie sau la hotel pe perioada spitalizării copilului, dar nici nu au inima să-l lase singur în spital”, arată reprezentanţii Asociaţiei Life Education for All. De asemenea sunt situaţii în care copiii vin la Cluj de la distanţe mari pentru a urma un tratament sau pentru analize care durează mai mult de o zi, însă dacă acestea nu necesită internare, ei nu au unde să stea. În plus, asociaţia va asigura părinţilor beneficiari ai proiectului servicii de consiliere psihologică gratuită (individuală şi în grup) iar copiilor care vin la tratament, analize sau control, le va asigura ateliere de art-terapie şi educaţie nonformală pe toată perioada şederii lor.

Asociaţia Life Education for All a derulat până acum trei proiecte destinate copiilor bolnavi internaţi în spitalele din Cluj: ‘Sunet pentru Sănătatea Copiilor’, prin care a dotat saloanele de copii bolnavi cronic cu audioteci (în șase spitale din Cluj şi trei spitale din Baia Mare, Alba Iulia şi Oradea) şi a pictat două clinici de pediatrie, a transformat curţile clinicilor Pediatrie 3 şi Psihiatrie Pediatrică în grădini terapeutice şi locuri de joacă pentru copii şi derulează de un an, săptămânal, trei ateliere de art-terapie pentru copiii internaţi la oncologie, nefrologie şi psihiatrie pediatrică. Cei care doresc să obțină detalii în legătură cu acest proiect, pot contacta Asociația printr-un formular pus la dispoziție pe site-ul Asociației la secțiunea contact, ori la telefon 0727 648 946 sau Email: office@lifeeducationforall.org

 

 

One Thought to “Cazare gratuită pentru părinții care vin cu copiii pentru evaluare sau internare în Cluj – Napoca”

  1. Mihaila Irina

    Este aproape perfect, mai putin partea cu accesul la gătit si spalat , cu programare si restricționarea la anumite ore . Se vede ca nu ati avut copii bolnavi . Va dau un exemplu : atunci cand ai un copil bolnav de cancer care face chimioterapie si care se simte extrem de rau , si nu poate manca nimic , zile la rând , nu poti sa-ti faci o programare sa te duci sa-i gătești ceva , deoarece nu stii cand va putea manca si n-ai ales ce va putea manca ! Esti bucuros cand iti cere in sfârșit sa mănânce ceva , la orice ora din zi sau din noapte ! Si atunci fugi repede sa-i gătești cam ce ar pofti el sa mănânce . Asa ca , aici faceți o mare greseala . Eu am trecut prin situatia asta si stiu ce vorbesc . Daca vreți cu adevărat sa ajutați faceți-o fara restricții . Eu stiu ca asta e un mare pas inainte , pentru tara noastră ma refer , si un mare ajutor pentru copii bolnavi si familiile lor , dar sac tit vreți sa-i ajutați , gândiți-va si la aspectele acestea care nu sunt de neglijat . Oricum felicitări !

Leave a Comment