La Șimleu Silvaniei: Concurs de recitări „George MUREȘAN” – Ediția I-a –

Motto: „Poeții sunt inima umanității”.
Eugen IONESCU (álias Eugène IONESCO, 1909-1994), scriitor francez de origine română

De 19 ani încoace, pe 21 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Poeziei, adoptată de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în urma deciziei emise în cadrul celei de-a XXX-a sesiuni de la Paris, octombrie-noiembrie 1999. În această zi se organizează activități specifice prin care se onorează, se apreciează și se recunoaște contribuția poeților și a scriitorilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
În acest context, în Șimleu Silvaniei, Primăria și Consiliul Local, Biblioteca Orășenească „Alexandru Șterca-Șuluțiu” și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) au organizat miercuri, 21 martie 2018, prima ediție a Concursului de recitări „George MUREȘAN”, pentru elevii urbei de la poalele Măgurii Țării Silvaniei. George Mureșan este un poet șimleuan, care, la 63 de ani, are șase volume cu poezii scrise, din anul 2006 încoace.
Acest concurs orășenesc de recitări s-a desfășurat în cadrul proiectului „George Mureșan – poetul nostru”. Ideea a venit de la ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei, mare iubitor de cultură, de artă și de sport. Printre obiectivele acestui concurs inedit se numără: cunoașterea și promovarea poeților locali, realizarea unor schimburi de experiență între elevii șimleuani, dezvoltarea capacității de memorare și de recitare, creșterea gradului de implicare a copiilor și tinerilor în activități culturale și de dezvoltare personală. La concursul desfășurat la Biblioteca Orășeneacă au participat 23 de elevi, însoțiți de colegi și de cadre didactice, reprezentând școlile gimnaziale Silvania, Horea, Báthory István și nr.1 Pustă, CN „Simion Bărnuțiu”, CT „Iuliu Maniu” și L.T.„Ioan Ossian”. În urmă cu 30 de zile, elevii au primit (la instituția de învățământ a fiecăruia ) volumele de poezii din care și-au ales poezia pentru recitare.
Deschiderea oficială a fost făcută de către bibliotecara Paraschiva Pascu, care, după salutul de „bun venit!”, a prezentat participanții, scopul și obiectivele concursului, precum și juriul de concurs.
În alocuțiunile lor, Septimiu Cătălin Țurcaș, drd. Daniel Stejerean – director al CNIPT și prof. Dumitru Costălaș – director al Cercului de Pictură „Silvan-Art” Șimleu Silvaniei au apreciat inițierea acestui concurs, referindu-se la creațiile lirice ale lui George Mureșan. S-a evidențiat faptul că, între titlurile volumelor și poezii există o relație evidentă, una din care se desprind valorile expresive ale figurilor de stil, cele ale „imaginilor” artistice prin care George Mureșan își valorifică sentimentele, își „dezvăluie” sufletul. În aplauzele celor prezenți, poetul a fost felicitat pentru întreaga sa carieră literară. De asemenea, George Mureșan și-a prezentat, succint, CV-ul și a citit poeziile sale: Iius Hristos a înviat, Burebista, Sfânta unitate și Un pumn de lacrimi, sensibilizând întreaga asistență.
Juriul de concurs : Elena Alexandra Trif Cocoru – președinte (agent turism CNIPT), Nagy Edit (bibliotecară la Școala „Báthory István”), Marilena Albert (profesoară la Școala nr.1 Pustă), Larisa Pop (profesoară la Școlile „Silvania” și „Horea”) și George Mureșan (poet) – toți patru membri, luând în considerare exprimarea, trăirea scenică și intonația fiecărui concurent, a stabilit că cei mai buni recitatori au fost:
– clasele I-IV: 1. Marius Ciprian Gheți (Școala „Horea”) și Luana Ardelean (Școala „Silvania”) – la egalitate de puncte; 2. Budai Petra (Școala „Báthory István”); 3. Robert Ochiș (Școala „Báthory István”);
-clasele V-VIII: 1. Böti Vivien (Școala „Báthory István”); 2. Egri Kriszta (Școala „Báthory István”) și Gabriela Mercaș (Școala „Horea”) – la egalitate de puncte; 3. Ruben Ciurar (Școala nr. 1 Pustă);
-clasele IX-XII: 1. Alexandra Crișan (CN „Simion Bărnuțiu”); 2. Marcel Balog (CT „Iuliu Maniu”); 3. Gabriela Boșca (CN „Simion Bărnuțiu”).
Premiul special al concursului a fost câștigat de către eleva Böti Vivien.
De asemenea, a fost felicitat și premiat poetul George Mureșan, cântându-i-se „la mulți ani!”.
Premierile au fost făcute de către Elena Alexandra Trif Croitoru și Paraschiva Pascu, oferind elevilor diplome și cărți ale poetului George Mureșan, nelipsind felicitările de rigoare. De asemenea, au mai fost premiate cadrele didactice care au pregătit și au însoțit elevii la acest concurs, colaboratoare ale bibliotecii: Angela Maria Lipo, Eleonora Marincaș, Alina Ciobanu și Kandert Stela (toate patru de la Școala „Silvania”), Mihaela Micaș, Floare Sabou și Ioana Pop (toate trei de la Școala „Horea”), Alexandra Iambor, Maria Butcovan și Daniela Păușan (toate trei de la Școala nr. 1 Pustă), Cornelia Gheți și Márton Gabriela (ambele de la Școala „Báthory István”), Anca Mureșan (CN „Simion Bărnuțiu”), Lucia Fiț (CT „Iuliu Maniu”) și Daniela Triteanu (LT „Ioan Ossian”).
În cadrul concursului, în timpul stabilirii câștigătorilor, s-a desfășurat un veritabil program cultural-artistic susținut de: Grupul Vocal „Buburuzele vesele” (coordonatoare , înv. Angela Șumălan- Școala „Silvania”); elevele Marina Rus și Ștefania Mureșan (ambele de la Școala „Silvania”) – cântând două pricesne; elevul Ioan Leonard Cenghetuș și grupul „Romii fericiți”(Școala nr.1 Pustă) – muzică religioasă; eleva Octavia Trif (Școala „Silvania”) – muzică folk; Trupa „Teo și prietenii” – elevele Andreea Rus (CN „Simion Bărnuțiu”), Cristina Borz (Școala „Silvania”) și prof.ing. Teodor Pocola (LT „Ioan Ossian”) – interpretând melodiile „Rugă” și „Cântec de țară”. De asemenea, bibliotecarul Alin Costălaș a prezentat un „clip video” despre câteva lansări de carte ale poetului George Mureșan.
Iată, așadar, un concurs de recitări al unui proiect inedit, care educă elevii și nu numai, în spirituuul culturii, al artei și al creației literare. Un concurs binevenit, care poate avea o viață lungă, cu o participare zonală sau chiar județeană.

Prof. Marin ȘTEFAN

Leave a Comment