La Rus au început pregătirile pentru „ciocota”, un obicei pascal inedit

Localnicii din Rus au început deja alegerea ouălor pentru „ciocota”, obiceiul spargerii ouălor în ziua de Paști. Sunt sute de ouă, unele de găină, altele sunt de gâscă, de curcă, cele de bibilică fiind considerate foarte tari și rezistente, preferatele micilor participanți. Primarul comunei Rus, Ioan Aurelian Cozma, spune că obiceiul este unul care presupune socializare, o atmosferă frumoasă, un moment din care nu lipsesc sătenii, prietenii, familia.

„Este un obicei foarte frumos. Nu știu de când este, dar e tare frumos și ne bucurăm de el.  E un obicei care crește, se dezvoltă, avem tot mai mulți participanți, în special copii. Toți caută să aleagă ouă cât mai tari. Ouăle sunt clasificate după formă, mărime, culoare, după felul lor, iar câștigătoare sunt ouăle cele mai tari. Avem și niște reguli de bază pe care trebuie să le respectăm. Ciocota nu se poate da între ouă de găină și ouă de gâscă sau între ouă de bibilică cu ouă de curcă, nu. Ciocota se dă doar între ouă de același fel. Ciocota are loc în ziua de Paști, după slujba de la biserică. Sunt sute de oameni care participă și e minunat”, ne-a explicat primarul.

Atmosferă de sărbătoare

„Toți câștigă la ciocota, toți suntem câștigători prin frumusețea acestui obicei. Ne alegem coșulețele în care punem ouăle, mergem cu ele la biserică, este bucuria celor mici, dar și fericirea celor mari de a ne putea bucura împreună la acest praznic”, a mai spus primarul. Câștigătorul ciocotei este cel care reușește să spargă cât mai multe ouă.

2 Thoughts to “La Rus au început pregătirile pentru „ciocota”, un obicei pascal inedit”

  1. […] Localnicii din Rus au început deja alegerea ouălor pentru „ciocota”, obiceiul spargerii ouălor în ziua de Paști. Sunt sute de ouă, unele de găină, altele sunt de gâscă, de curcă, cele de bibilică fiind considerate foarte tari și rezistente, preferatele micilor participanți. Primarul comunei Rus, Ioan Aurelian Cozma, spune că obiceiul este unul care presupune socializare, o atmosferă frumoasă, un moment din care nu lipsesc sătenii, prietenii, familia. „Este un obicei foarte frumos. Nu știu de când este, dar e tare frumos și ne bucurăm de el.  E un obicei… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Obiceiul e cunoscut si in Zalau si satele din jur, cu deosebirea ca in zona Zalaului se practica acest obicei cu cei apropiati sau cu vecinii din zona, nu in grupuri foarte mari sau adunand la un loc o intreaga comunitate.

Leave a Comment