În Grădina Botanică din Jibou, artişti din România şi Canada s-au întâlnit la “Arta în Grădină”

Spaţiul primitor al Grădinii Botanice “Vasile Fati” din oraşul Jibou, judeţul Sălaj găzduieşte în această perioadă un eveniment inedit – Simpozionul de Arte Vizuale “Arta în Grădină”. Manifestarea, iniţiată în anul 2012 şi aflată acum la a patra ediţie, are ca obiectiv principal “Tabăra Internaţională de Creaţie Artistică”, la care sunt invitaţi artişti profesionişti din România şi Canada. Deschiderea oficială a evenimentului cultural organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului (CCAJ) Sălaj şi Centrul de Cercetări Biologice “Vasile Fati” din Jibou a avut loc luni, 13 iulie, în prezenţa organizatorilor şi artiştilor invitaţi: Constantin Răducan – pictură, Lugoj; Radu Şerban – pictură, Cluj; Florin Gherasim – fotografie, Cluj; Dorel David Morar – sculptură, Târgu Mureş; Radu Pulbere – pictură, Cluj; Ioana Antoniu – pictură, Cluj; Teodora Pica – pictură, Canada – Toronto; Duliu Cristian – grafică, Cluj; Iulia Crişan- grafică, Cluj; Lucian Muntean – pictură-fotografie, Bucureşti; Flora Răducan – pictură, Lugoj; Giorgiana Manea – pictură, Bucureşti şi Eusebiu Josan – pictură, Bucureşti. Artiştii sunt invitaţi, pe durata participării la Simpozion, 10-24 iulie, să răspundă provocării de a fi sensibili la efluviile inspirative ale elementului acvatic, cu prezenţă densă în arealul Grădinii: lacul, ploaia, roua, ceaţa sau chiar acvariul. La această ediţie, tema propusă de participanţi este “Apa în Grădină”, iar pe lângă activităţile de creaţie artistică, vor avea loc şi alte activităţi conexe, de tip simpozion, conferinţe pe teme de artă – cultură, seri de poezie, lecturi şi dezbateri publice. Răspunsul, din partea artiştilor, se va vedea, desigur, în conţinutul formal şi simbolic al operelor care vor ieşi la iveală în Grădina Botoanică, pe toată durata Simpozionului, din laboratorul de creaţie al fiecăruia. Respectând autonomia procesului creativ şi personalitatea fiecărui artist, provocarea tematică a acestei ediţii, “Apa în Grădină” este orientativă, dar nu restrictivă, orice alt izvor de inspiraţie, concretizat în creaţie artistică, fiind binevenit.
Toate lucrările realizate de artiştii prezenţi la “Arta în Grădină” – ediţia 2015 vor putea fi admirate în cadrul unei vernisaj, care va avea loc duminică, 19 iulie, începând cu ora 19, la Grădina Botanică din Jibou.
La deschiderea evenimentului a fost prezent şi poetul Mircea Petean, care, în după-amiaza zilei de astăzi urmează să susţină olectură publică, dar şi cunoscutul maestru bucătar, Mircea Groza, care le-a pregătit particianţilor “Mâncăruri de poveste”. “Noi am vrea ca ceea ce producem aici să fie opera de bună calitate, artă vizuală contemporană care să se constituie colecţiile de artă vizuală a celor două instituţii care ne susţin de la început: Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Centrul de Cercetări Biologice din Jibou. În acest an ni s-au alăturat ca parteneri în susţinerea acestui demers încă două instituţii şi anume Uniunea Artiştilor Plastici din România şi o instituţie care se ocupă de livrarea artei în mediul online. (…). În cele trei ediţii ale simpozionului s-au realizat 50 de lucrări de pictură, zece lucrări de fotografie, un obiect artistic, o lucrare de sculptură în piatră. În această ediţie, vom lărgi colecţiile celor două instituţii, să sperăm, cu lucrări foarte bune şi de calitate”, a precizat în deschiderea evenimentului Radu Şerban – coordonatorul proiectului “Arta în Grădină”.

Leave a Comment