Exemplu de simbioză culturală între românii și maghiarii din Camăr

Alexandru Moldovan

Versurile poeziei eminesciene ‘De ce nu-mi vii’, cântate pe fondul unui cântec popular maghiar, au putut fi auzite vineri, în localitatea Camăr, la un eveniment artistic ce îşi propune promovarea simbiozelor între cele două etnii ce trăiesc în comunitatea din comuna sălăjeană.
Evenimentul a fost organizat de fundaţia culturală Pro Camăr, cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, pentru a reuni maghiarii din zonă cu românii care au ales, mulţi dintre ei, să părăsească această comună.
‘Sunt prea puţini cei care ştiu că această comună este o comunitate unde trăiesc împreună, alături de maghiari, o comunitate compactă de români, care au cunoscut şi vremuri mai bune. În anii ’60, din totalul de 3.500 de locuitori, 360 erau români. Au plecat, s-au mutat la oraş şi din când în când a trebuit să găsim momente, ocazii, să ne întâlnim cu foştii prieteni, cu foştii colegi de şcoală şi, bineînţeles, să vorbim despre lucruri frumoase, despre tot ce înseamnă o istorie, un trecut comun. Când vorbim despre aceste culturi care trăiesc în paralel, practic nu este un paralelism, ci o existenţă în simbioză culturală şi tot ce înseamnă să trăim împreună. Despre asta am vrut să vorbim astăzi, bazându-ne pe versuri scrise de la Eminescu sau Ady Endre, până la poeţii care erau prezenţi în sală’, a declarat vineri, Attila Szoboszlai, preşedintele Fundaţia culturale Pro Camăr.
Potrivit acestuia, la momentul artistic organizat cu acest prilej a fost interpretată o melodie populară maghiară pe versurile poetului Mihai Eminescu, de asemenea, fiind recitate poezii în limba română cu traducere în maghiară şi poezii în maghiară, traduse pentru asistenţă în limba română.
‘În această cultură a românilor şi maghiarilor, vrând-nevrând, recunoaştem elemente comune. Mai mult, atunci când ne-am pregătit pentru acest eveniment am găsit şi o poezie de Eminescu, interpretată pe fondul unui cântec popular maghiar. Este vorba de poezia de dragoste ‘De ce nu-mi vii’. Românii din sală au ştiu versurile poeziei, iar majoritatea maghiarilor au recunoscut fondul muzical, prietenii din Ungaria veniţi la acest eveniment cântând alături de noi, chiar dacă nu cunoaşteau bine versurile, pentru că ei cunoşteau muzica. Vorbim despre simbioze. Ce altceva ne mai trebuie să demonstrăm că trăim împreună şi că avem o grămadă de suprapuneri în tot ce vedem, în tot ce trăim, în tot ce gândim. Mă încântă faptul că au venit acasă mai multe familii dintre cele care au plecat. Vorbesc de prietenii mei români, foştii mei colegi de şcoală, care au venit cu această ocazie şi au văzut că la Camăr se cântă, se recită româneşte şi ungureşte şi suntem împreună şi ne simţim bine’, a subliniat Attila Szoboszlai.
Acesta a adăugat faptul că în prezent în comuna Camăr trăiesc circa 1.500 de maghiari şi 70 de români.

Leave a Comment