„Comorile României”, expuse în China

Nouă piese de patrimoniu descoperite pe teritoriul judeţului Sălaj, din neolitic până în epoca romană, aflate în patrimoul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA)Zalău vor fi expuse într-o inedită expoziţie vernisată tocmai în capitala Chinei. Expoziţia de la Beijing va avea loc în toamna acestui an şi se intitulează „Comorile României”.

În cursul acestui an, Muzeul Naţional de Istorie a României va organiza în Republica Populară Chineză o expoziţie reprezentativă pentru istoria şi civilizaţia ţării noastre – „Comorile României”. Potrivit unor informaţii furnizate de Emanoil Pripon – cercetător ştiinţific în cadrul MJIA Zalău, această expoziţe va cuprinde unele dintre cele mai reprezentative obiecte descoperite sau create pe teritoriul românesc, datând din preistorie până la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Piesele provin din colecţiile a 24 de muzee din ţară. Această expoziţie va fi vernisată la Beijing în toamna acestui an, urmând ca pe parcursul anului viitor să fie itinerată în alte două mari oraşe din China. Tematica expoziţiei acoperă trei mari capitole şi anume: naşterea civilizaţiei în spaţiul românesc, sinteza daco-romană şi românii în evul mediu şi începutul epocii moderne. Expoziţia va fi însoţită de un amplu catalog în care vor fi prezentate toate piesele expuse.

Nouă obiecte de patrimoniu din Sălaj, expuse în capitala Chinei

MJIA Zalău participă la această expoziţie de mare anvergură cu nouă obiecte de patrimoniu. Piesele au fost descoperite pe teritoriul judeţului Sălaj şi acoperă un lung interval de timp, din neolitic până în epoca romană. Potrivit cercetătorului ştiinţific, din punct de vedere al materialului de constituţie, unele dintre piesele ce fac obiectul expunerii de la Beijing au fost realizate din ceramică, altele din bronz, iar una din sardonix – o piatră semipreţioasă. Cele mai vechi artefacte sunt reprezentate de patru obiecte ceramice din neolitic: un vas antropomorf cu două guri, o pintanderă, un pandantiv şi un vas conic miniatural. Selecţia pentru expoziţie a acestor piese pe a fost realizată de dr. Sanda Băcueţ-Crişan, reprezentant al MIJA Zalău. În ordine cronologică, urmează alte trei piese, respectiv un lanţ-atârnătoare cu pandantive din epoca bronzului, perioada târzie – Reinecke Bronz D – Früh UFZ, o situlă (vas cu toartă pentru scos apă) din prima epocă a fierului -Hallstatt B1-sec. X înainte de Hrsistos şi o spadă scurtă denumită akinakis cu teacă datată în prima epocă a fierului respectiv din a II-a jumătate a secolului VII î. Hrs., obiecte selectate de către dr. Bejinariu Ioan. Tot printre piesele de patrimoniu din Sălaj, expuse în capitala Chinei, se numără şi urcior din ceramică modelat la roată ornamentat cu linii lustruite, din epoca dacică, propus pentru expoziie de către dr. Horea Pop. De asemenea, epoca romană va fi prezentă în expoziţie prin intermediul unei camee din sardonix cu reprezentarea zeiţei Pallas-Atena, descoperită la „Porolissum” şi propusă pentru expunere de către cercetătorul ştiinţific Emanoil Pripon.

Leave a Comment