Comemorare la Bobota

Corneliu Coposu a fost comemorat duminică, în localitatea natală Bobota, în cadrul unei ceremonii în care a fost inaugurat un monument dedicat eroilor din localitate, care şi-au pierdut viaţa în cele două conflagraţii mondiale, şi delegaţilor localnici participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1918.
Monument dedicat eroilor şi delegaţilor din Bobota la întâlnirea la Alba Iulia a fost realizat de către administraţia locală, fiind amplasat în curtea Complexului Cultural Şincai-Coposu din localitate, care a fost şi el reamenajat în anul Centenarului. Monumentul a fost realizat sub forma unei plăci comemorative pe care sunt trecute numele localnicilor căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial, alături de numele delegaţilor din Bobota la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
‘Pornind de la necesitatea unui loc de cinstire, pomenire şi comemorare a eroilor căzuţi la datorie în cele după războaie mondiale şi a delegaţilor localităţii Bobota la Marea Unire naţională de la Alba Iulia 1918, Primăria şi Consiliul Local au alocat în acest An Centenar fonduri pentru realizarea unor lucrări de amenajare a muzeului Şincai-Coposu şi construirea monumentului pe cale îl inaugurăm astăzi. Acest monument este unul de împlinire şi bucurie sufletească, prin care generaţiile actuale şi viitoare îşi vor aduce aminte de jertfa de sânge pe care au dat-o strămoşii noştri pentru pământul patriei. Datori suntem să-i omagiem, să-i cinstim şi să le aducem prinos de recunoştinţă, pentru că datorită lor suntem astăzi aici’, a declarat, la festivitatea de inaugurare, Mugurel Moraviţ, primarul comunei Bobota.
Prezent la evenimentul de la Bobota, prefectul Sălajului, Florin Florian, a făcut referire la câteva repere biografice ale lui Corneliu Coposu, amintind de prietenia sa cu Iuliu Maniu, cei 17 ani de închisoare din perioada comunistă şi activitatea de după 1989. ‘Noi, generaţia de după Corneliu Coposu, în conştiinţa noastră, în sufletul nostru, trebuie să reflectăm cu atenţie la vorbele sale: ‘Cine uită trecutul merită să-l repete’. E important să nu ne uităm trecutul, e important să învăţăm din el, ce e bun să asimilăm şi să nu repetăm ce e rău’, a menţionat Florin Florian.
Muzeograful Marin Pop a făcut o trecere în revistă a istoriei comunei Bobota, pe unde au trecut, de-a lungul anilor, Mihai Viteazul şi Gheorghe Şincai – ce a înfiinţat prima şcoală din comună şi unde s-a născut, în 1914, Corneliu Coposu. ‘Suntem în An Centenar şi, pe lângă această privire în trecut, avem 100 de ani de istorie în sparte, să analizăm ce a fost bine, ce a fost rău, să privind cu speranţă şi spre viitor, fiindcă, iată, suntem de 10 ani şi în marea familie europeană. (…) Copiii noştri sunt plecaţi din Anglia până în Cipru, în Franţa şi Spania. Să ne gândim în acest An Centenar şi la un proiect de viitor, pentru copiii noştri, în primul rând, aici, să-şi dorească un viitor alături de noi. Pot să plece la studii unde vor, în întreaga Europă, dar să se gândească al Simion Bărnuţiu, la Gheorghe Şincai, la generaţia de la 1918, la Corneliu Coposu, care, după 17 ani de puşcărie, a avut posibilitatea să plece, dar nu a plecat şi, împreună, să punem o cărămidă pentru construirea unei Românii moderne şi europene’, a precizat Marin Pop.
Cei prezenţi au depus jerbe şi coroane de flori la monumentul inaugurat şi la bustul lui Corneliu Coposu, iar mai apoi au vizitat centrul cultural ce are săli dedicate lui Coposu, Şincai şi tradiţiilor populare din comună.
Alexandru Moldovan

Leave a Comment