Colindători sibieni la Stîrciu

  

Momentul naşterii Domnului şi al sărbătorii de Crăciun a fost anunţat localnicilor din Stîrciu, duminică, de un grup de colindători sosţi în Sălaj tocmai de pe plaiuri sibiene. Este vorba de Corul Bisericii Ortodoxe din localitatea Valea Viilor, judeţul Sibiu, care a onorat invitaţia de a colinda în Biserica Ortodoxă din Stârciu, lansată de preotul de aici, Florian Onica, şi de înv. Lucreţia Pop. Momentul dedicat sălăjenilor din Stîrciu a fost conceput sub forma unei surprize, grupul de colindători intrând în biserică îmbrăcat în frumosul port popular. “Naşterea Mântuitorului a fost adusă în satul Stîrciu de aceşti colindători sibieni, veniţi la Biserica Ortodoxă. Au păşit înăuntru îmbrăcaţi în frumoasele costume populare în alb-negru, împodobite cu tricolorul, au susţinut un frumos şi original recital de colinde şi întreg momentul a fost deosebit. Colindării i-au încântat şi i-au emoţionat pe credincioşii prezenţi, totul a fost o surpriză extraordinar de placută”, a declarat consilierul local prof. Iosif Şimon.

Potrivit sursei citate, după bunul obicei păstrat din bătrâni, la ieşirea din biserică, grupul de colindători a fost răsplătit cu mere, cozonaci şi vin. “Colindătorii din Valea Viilor au fost conduşi chiar de primarul acestei comune, Avram Pintea, care este originar din satul Stîrciu, dintr-o distinsă şi numeroasă familie. Avram Pintea se află în fruntea comunei sibiene din anul 2000 şi ne-a promis că, în fiecare an, va colinda biserica şi satul natal de care este legat sufleteşte atât de mult. I-am promis şi noi, credincioşii Bisericii Ortodoxe şi consătenii lui, să le întoarcem vizita, dorind să le facem o surpriză care să-i emoţioneze, aşa cum pe noi ne-a emoţionat şi încântat colindul adus de la Sibiu”, a declarat prof. Iosif Simon.

Acesta nu este singurul eveniment special trăit de localnicii din Stîrciu în acest an, întrucât în septembrie, Biserica Ortodoxă de aici a împlinit 100 de ani de existenţă. Lăcaşul de cult este singurul din Sălaj sfinţit de către Miron Cristea, primul Patriarh al României Mari, pe atunci Episcop al Caransebeşului, la 12 septembrie 1912. Biserica a fost ridicată între 1904-1911, construcţia ei fiind surprinzătoare într-o localitate care a trecut la cultul greco-catolic la începutul secolului al XVIII-lea. În urmă cu 2 ani, biserica respectivă a fost inclusă, de altfel, în rândul monumentelor de patrimoniu naţional.

 

 

 

One Thought to “Colindători sibieni la Stîrciu”

  1. Lia Mladin

    Toata stima oamenilor care nu-si uita obarsia! Sa vii sa colinzi de departe cred ca a fost cel mai frumos cadou pe care l-au putut face consatenilor lor!

Leave a Comment