“Ambulanța pentru Monumente” – intervenție la biserica din lemn din Hida

O nouă intervenție a ”Ambulanței pentru Monumente Sălaj” va avea loc în perioada imediat următoare la biserica de lemn din localitatea Hida. După cum a explicat unul din voluntari, Andreea Năprădean, biserica de la Hida urmează să fie pusă în siguranță prin programul “Ambulanta pentru Monumente”, program ce a luat naștere în 2016, inițiat de Asociația “Monumentum”.

Proiectul se oferă să intervină acolo unde un monument se află în stare foarte gravă, iar beneficiarii pot pune la dispoziție materialele necesare lucrărilor. Ambulanța vine cu meșteri și voluntari care să realizeze lucrările propriu-zise. De biserica din Hida se va ocupa “Ambulanta pentru Monumente Sălaj”, coordonată de Asociația “Arhaic”. Punerea în siguranta a bisericii de la Hida presupune lucrări la partea de acoperiș, unde vor fi schimbate lețurile, dar și învelitoarea de șindrilă. Pe parcursul intervenției dacă vor fi descoperite și alte elemente care nu își mai îndeplinesc rolul (grinzi, căpriori etc) se vor lua măsuri. “Șindrila e foarte degradată, mai ales pe latura sudică, unde soarele are un efect mai puternic asupra lemnului, în sensul că îl usucă și distruge mai repede. Găurile din acoperiș lasă ploaia sau zăpada să ajungă până pe extradosul bolții, acesta fiind motivul pentru care mare parte din pictura interioară s-a pierdut. De asemenea, degradarea învelitorii predispune toată structura la efecte negative cauzate de precipitații: putrezesc elemente structurale și atunci apar probleme grave pentru ca e pusă în pericol stabilitatea întregii structuri. Acesta e și motivul pentru care intervențiile noastre se axează mai ales pe învelitori. Pentru că ele protejează toata structura de dedesubt. De obicei, când desfacem șindrila veche, păstrăm un martor, o bucată din vechea învelitoare de aproximativ 1 m x 1 m, pentru ca în viitor să se poată observa modul în care a evoluat învelirea bisericii asupra căreia intervenim. Deocamdată sunt prevăzute doar lucrări la învelitoare, dar și la partea de soclu există probleme pe care sperăm să le putem rezolva, poate într-o altă etapă (betonul ce încastrează parțial grinzile pridvorului menține umiditatea și predispune elementele din lemn la putrezire”, a precizat Andreea Năprădean unul dintre voluntarii ”Ambulanței pentru Monumente Sălaj”.

Etapele unei intervenții

Lucrările se vor realiza cu ajutorul voluntarilor, însă aceștia nu trebuie să aibă pregătire în acest domeniu, ci doar să fie deschiși la ceea ce presupune lucrul pe un astfel de șantier, lucrul pe un monument, dar și cu ajutorul meșterilor. Aceștia din urmă sunt cei care rezolvă fizic problemele tehnice care apar pe parcursul lucrărilor. De obicei o intervenție presupune câteva faze. Este vorba despre semnalarea de către comunitate, beneficiar inclusiv specialiști în domeniu, că un anumit monument e foarte degradat și are nevoie de lucrări care să oprească acest proces. De asemenea, un alt pas este evaluarea stării monumentului la fața locului de către specialiști, apoi  identificarea soluțiilor și evaluarea costurilor.

Un alt pas al unei astfel de intervenții implică informarea comunității asupra intenției de punere în siguranță a monumentului, strângerea de fonduri, realizarea documentației, strângerea de fonduri, contactarea meșterilor, apelul pentru găsirea de voluntari dornici să se implice, intervenția propriu-zisă,  promovarea intervenției, dar și implicarea comunității în protejarea și conservarea monumentului.

A șasea intervenție în Sălaj

Biserica de la Hida este cea de a șasea biserică la care se intervine în județul Sălaj. În anii precedenți “Ambulanța pentru Monumente” a intervenit la bisericile de lemn din: Brusturi, Șoimușeni, Zalnoc, Răstolțu Deșert și Porț.

La Hida, intervenția efectivă va începe în aprilie, deocamdată fiind în pregătire documentația care constă în: măsurători, releveu, soluții, studiu istoric și, desigur materialele. Șindrila, de exemplu, e realizată în Maramureș și comanda pentru aceasta treabuie făcută din timp pentru că procesul realizării acesteia durează. Dincolo de a asigura conservarea propriu-zisă a monumentelor prin lucrări, Ambulanța pentru Monumente își propune să sensibilizeze comunitățile locale în privința propriului patrimoniu și să le determine astfel să se implice în protejarea acestuia – să ofere o oportunitate de educație nonformală în domeniul restaurării și conservării patrimobiului imobil – să încurajeze utilizarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale.

Principalul sustinator al proiectului  “Ambulanța pentru Monumente” este Alteța Sa Regală, Printul de Wales, iar în prezent Ambulanța pentru Monumente are șapte filiale: Transilvania Sud, Salaj, Arad, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova Nord.

Leave a Comment