A apărut volumul „Iuliu Maniu. Politică şi morală”

A apărut, la editurile „Caiete Silvane” (Zalău) și „Școala Ardeleană” (Cluj-Napoca), volumul „Iuliu Maniu. Politică şi morală”, semnat de Cristian Borz și Ana-Maria Borz. Volumul face parte din proiectul editorial dedicat lui Iuliu Maniu, de la nașterea căruia s-au împlinit, în 2023, 150 de ani, iar de la trecerea în eternitate, 70 de ani. Partenerii proiectului sunt: Academia Română – Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin și Asociația Școala Ardeleană de Editare și Promovare a Cărții.

„Iuliu Maniu a fost numit «Sfinxul de la Bădăcin» de politicieni și jurnaliști din București care, după Primul Război Mondial, spuneau că omul de stat cel mai însemnat pe care l-a dat Transilvania României Întregite nu se putea adapta stilului politicianist din Vechea Românie. Părintele Cristian Borz și fiica sa Ana-Maria ne relevă un portret biografic al celui care provenea dintr-o vestită și respectată familie de luptători pentru cauza națională a românilor transilvăneni – Iuliu Maniu. Părintele Borz este cel care a reușit mobilizarea energiilor multor români pentru refacerea Casei Memoriale a lui Iuliu Maniu, de pe Dealul Țarinei, în Bădăcin. Acum și-a propus să ne prezinte, și o face cu mult talent, dăruire și credință că înfăptuiește un lucru necesar, felul în care Iuliu Maniu a trăit la Bădăcin, cum a interacționat cu oamenii locului și oaspeții care i-au călcat pragul casei. Ne este redat tabloul unui OM cultivat, modest, credincios și dedicat total binelui națiunii române, pentru care a știut încă din fragedă tinerețe că va trebui să se jertfească. Și a făcut-o cu demnitate, muncind enorm pentru o Românie Mare și Nouă, lăsând generațiilor următoare un drept la recurs istoric în vederea continuării dezvoltării și modernizării României. Citind această carte scrisă de Părintele Borz și fiica dumnealui veți înțelege că «Sfinxul de la Bădăcin» a îndemnat doar la dedicare totală a politicienilor și cetățenilor României pentru construirea unei societăți bazată pe valorile credinței înaintașilor și umanității”, a apreciat prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române și coordonatorul colecției de Istorie contemporană din cadrul Editurii „Școala Ardeleană”.

„Îi felicit din toată inima pe Părintele Cristian Borz și pe Ana-Maria Borz pentru această carte atât de necesară, pentru felul în care au știut, știu și, cu siguranță, vor ști să prezinte și să ducă mai departe moștenirea lăsată de Marele Iuliu Maniu. Într-o lume care se caută, noi, românii, suntem beneficiarii de drept ai unui adevărat model și exemplu pentru viitor”, a precizat Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu” și prefațatorul cărții „Iuliu Maniu. Politică şi morală”.

Cristian Borz s-a născut la 18 februarie 1974, în localitatea Iaz, judeţul Sălaj și este preot în Parohia Greco-Catolică Bădăcin și președintele Asociației Casa Memorială „Iuliu Maniu”. Este absolvent al Institutului de Grad Universitar Greco-Catolic din Oradea, secţia Teologie Pastorală, în anul 1997. În perioada 1997-1998 a urmat cursurile post-universitare, specializarea „Ecumenism”, la Facoltá Teologica dell’Italia Settentrionale, Udine, Italia. A urmat cursurile de masterat „Fundamente ale identităţii europene” la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea (2007-2008). A fost hirotonit preot în 28 februarie 1999, iar din 19 decembrie același an este administrator parohial în Parohia Greco-Catolică din localitatea Bădăcin, unde construiește noua biserică (2010) și casa parohială (2015), împlinind astfel dorința lui Iuliu Maniu exprimată în testamentul din anul 1932. Este cofondator al revistei de spiritualitate creştină „Flori de Crin” (2001). A promovat valorile culturale şi istorice ale localităţii Bădăcin, prin organizarea de conferințe, parteneriate locale, judeţene şi internaţionale. În anul 2011 a înfiinţat la demisolul bisericii greco-catolice din Bădăcin un muzeu memorial dedicat marelui om politic Iuliu Maniu. În perioada 2015-2019 s-a implicat activ în reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin şi în recuperarea obiectelor care au aparţinut familiei Maniu. A publicat volumele: „Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu”, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2012 (volum reeditat în 2016 și în 2018); „Jurnal de Șantier. Reabilitarea Casei Memoriale «Iuliu Maniu» de la Bădăcin”, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2020. A publicat articole în revistele de cultură: „Caiete Silvane”, „Acta Mvsei Porolissensis” și „Magazin Istoric” și în reviste religioase: „Vestitorul”, „Flori de Crin” și „Viața creștină”.

Ana-Maria Borz s-a născut la 28 iunie 1999, în localitatea Șimleu Silvaniei, judeţul Sălaj și este istoric la Casa Memorială ,,Iuliu Maniu” din Bădăcin. Este absolventă a Facultății de Istorie – Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, din Oradea, specializarea Istorie (2021). A urmat cursurile de masterat „Istoria Vestului Românesc” la Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (2022-2023). A participat la Școala de Vară ,,Astra”, din cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov (2021). Este cercetător acreditat la CNSAS din 2021. A contribuit la realizarea filmului documentar „Remember Iuliu Maniu – 1986” (2022) și a publicat articole în revistele de cultură: „Caiete Silvane”, „Memoria” și „Acta Mvsei Porolissensis”.

Volumul „Iuliu Maniu. Politică şi morală”, semnat de Cristian Borz și Ana-Maria Borz, a fost publicat la Editura „Caiete Silvane” în colecția Memoria și la Editura „Școala Ardeleană” în colecția Istorie contemporană coordonată de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.

One Thought to “A apărut volumul „Iuliu Maniu. Politică şi morală””

  1. […] A apărut, la editurile „Caiete Silvane” (Zalău) și „Școala Ardeleană” (Cluj-Napoca), volumul „Iuliu Maniu. Politică şi morală”, semnat de Cristian Borz și Ana-Maria Borz. Volumul face parte din proiectul editorial dedicat lui Iuliu Maniu, de la nașterea căruia s-au împlinit, în 2023, 150 de ani, iar de la trecerea în eternitate, 70 de ani. Partenerii proiectului sunt: Academia Română – Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin și Asociația Școala Ardeleană de Editare și… Citeste mai mult […]

Leave a Comment