A apărut albumul “Biserici de sat din Sălaj. Lăcaşuri din lemn”

Iubitorii de cultură, care vor să descopere istoria bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, au la îndemână un inedit album ilustrat intitulat “Biserici de sat din Sălaj. Lăcaşuri din lemn”. Albumul a apărut la Editura “Igloo” Bucureşti – 2015 în Colecţia “Igloopatrimoniu” şi propune o prezentare selectiv-antologică a lăcaşurilor de lemn din judeţ. Pe lângă cele mai valoroase exemplare, prezentate şi în alte studii de specialitate, albumul include şi biserici mai puţin cunoscute, dar semnificative din punct de vedere arhitectural şi cultural şi descrie cât mai complet caracteristicile acestei categorii de monumente istorice. Volumul, al XII-a apărut în colecţia precizată, oferă o perspectivă bine documentată asupra bisericilor de lemn din Sălaj promovând specificul locului. Totodată, prin această nouă apariţie bilingvă, română – engleză, realizatorii albumului încurajează conservarea bogatului patrimoniu al zonei, consistent atât cantitativ, cât şi ca valoare istorică, arhitecturală şi decorativă.

Albumul – cofinanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural

“Biserici de sat din Sălaj. Lăcaşuri din lemn” este cofinanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural. Preţul albumului este unul special – 43 de lei şi poate fi achiziţionat de pe igloo.ro.
“Dacă nu aş lucra aici, cred că primul lucru pe care aş fi curios să-l aflu dintr-o prefaţă a colecţiei Igloopatromoniu ar fi cum de s-a ajuns tocmai la acest subiect. Mai pe româneşte, cum Dumnezeu şi de ce tocmai bisericile din lemn din Sălaj- despre care nu foarte multă lume, din cei fără legături directe cu zona sau explicite cu domeniul, va fi auzit. Albumul, pe care îl ţineţi în mână, s-a născut ca urmare a unei (fortuite şi nu mai puţin fondatoare) discuţii cu Lia, o sălăjeancă ce a avut inspiraţia să se laude cu patrimoniul local, cu referire directă la bisericile din lemn. Cunoscându-le prea puţin pe atunci şi fiind ca atare plăcut surprins de pasiunea cu care mi-au fost zugrăvite, am apucat să enunţ că îmi pare un subiect perfect pentru colecţia noastră”, scrie în prefaţa volumului arhitectul Bruno Andreşoiu – coordonatorul proiectului. Echipa care s-a implicat în realizarea acestui album este formată din: Bruno Andreşoiu, Adrian Ciocăzanu – editori; Şerban Bonciocat, Cristian Brăcăcescu – foto, text şi documentare; Cătălin Artenie – grafică; Andra Poenaru, Cristian Brăcăcescu – planuri; Cristian David, Şerban Bonciocat – prelucrare foto; Andreea Amzoiu – editare text şi Magda Teodorescu – traducere.

Volume apărute în Colecţia “Igloopatrimoniu”

În Colecţia “Igloopatrimoniu” au mai apărut următoarele volume: “Cule. Casele fortificate între fală și ruină”, “Universitas. Instituții de învățământ superior din București”, “Olane. Case tradiţionale din Dobrogea”, “Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei”, “Câmpulung Muscel. Schiţe pentru o monografie arhitecturală”, “Bucureştiul Ascuns. Fişe pentru o tomografie urbană”, “Stuf. Case tradiţionale din Delta Dunării”, “Kastello. Palate ale rromilor din România”; “Haţeg. Ţara bisericilor de piatră”, “Kombinat. Ruine industriale ale Epocii de Aur” şi “Cule. Case boiereşti fortificate din România”.

One Thought to “A apărut albumul “Biserici de sat din Sălaj. Lăcaşuri din lemn””

  1. Anonim

    E bine că se promovează acest patrimoniu al Sălajului. Mă irită un pic titlul: BISERICI DE SAT … Abia aștept să văd albumul. Poza de pe copertă o cunosc…

Leave a Comment