Se deschid noi sesiuni de finanţare pentru fermierii sălăjeni

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat calendarul următoarelor sesiuni de primire a proiectelor pentru finanţare nerambursabilă prin PNDR.

Tinerii fermieri sălăjeni, dar și fermierii ce dețin exploatații agricole de mici dimensiuni vor putea solicita fonduri europene nerambursabile.

În perioada 1 august – 31 decembrie 2018, AFIR va lansa sesiuni pentru primirea proiectelor în cadrul următoarelor programe de finanțare nerambursabilă: submăsura 6.1 din cadrul PNDR – Instalarea tinerilor fermieri; submăsura 6.3 din cadrul PNDR – Dezvoltarea fermelor mici.

Cei mai mulți bani sunt puși la dispoziția fermierilor pentru înființarea sau dezvoltarea unor afaceri agricole. În total, fondurile europene disponibile pentru finanțarea proiectelor ce vor fi selectate în cadrul sesiunilor din cea de-a doua jumătate a anului sunt de peste 845 de milioane de euro.

 

Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Măsura este deschisă de la 1 august 2018, cu buget de 11 milioane de euro. Beneficiarii primesc o primă de instalare (fermieri aflați pentru prima dată la conducerea unei afaceri agricole și care nu au împlinit încă, la data depunerii cererii de finanțare, vârsta de 41 de ani).

 

Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici

Măsura începe tot de la 1 august şi este dedicată fermierilor care dețin în proprietate sau folosință exploatații agricole de mici dimensiuni. Fondurile disponibile sunt de peste 51 de milioane de euro.

 

Alte programe, în pregătire

Investiții în exploatațiile agricole (Măsura 4.1 din cadrul PNDR, buget de peste 300 de milioane de euro): sunt finanțabile achizițiile de utilaje agricole și realizarea construcțiilor pentru fermele agricole, grajduri, silozuri, magazii etc.

Sprijin pentru investiții in procesarea/marketingul produselor agricole (buget de peste 200 de milioane de euro): pentru completarea resurselor financiare proprii ale antreprenorilor (ajutorul financiar nu este 100 la sută) privind dezvoltarea sau înființarea de carmangerii, fabrici de procesare a lactatelor, unități de panificație etc.

Modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice (buget de peste 240 de milioane de euro): doar pentru modernizarea infrastructurii de irigații, finanţare 100%; beneficiari, organizații ale utilizatorilor de apă, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole.

Înființarea sau dezvoltarea de activități neagricole în zone rurale (liniile de finanțare 6.2 și 6.4 PNDR, buget de 4,4 milioane euro): doar pentru finanțarea investițiilor realizate în Delta Dunării.

Leave a Comment