Scumpire fără precedent a unui aliment nelipsit de pe mesele românilor

Preţul la raft al cartofului a crescut brusc, în luna septembrie, cu peste 24 la sută faţă de perioada de referinţă după ce mai multe luni prețul acestei legume – aliment de bază al românilor – a stagnat. Este una dintre cele mai mari majorări de preţ din Uniunea Europeană (UE) şi un prim semnal al evenimentelor care încep să pună probleme în acest segment de piaţă. Suprafeţele cultivate sunt în scădere, iar producţia, conform cifrelor raportate de Direcțiile agricole, a fost slabă atât la nivel local cât şi în toată Uniunea Europeană (UE). Anul 2019 va fi şi mai greu pentru industrie, anunţă producătorii care nu au scumpit multe din produse încă la poarta fermei.

Este a şasea cea mai mare creştere de preţ din UE, în condiţiile în care țări precum Cipru, Lituania, Estonia, Ungaria şi Olanda au avut majorări cuprinse între 72,4 la sută şi 27,6 la sută, iar raportat la situaţia din România este cea mai semnificativă majorare a anului.

„În principiu motivul este dat de preţurile foarte mari din UE pentru că nu este cartof pe piaţă. La noi, la poarta fermei, kilogramul se vinde cu 90 de bani – 1 leu, iar pe piaţă se găsesc şi la 2 – 2,5 lei kilogramul sau chiar mai mult, diferenţa provenind de la intermediari. Cartoful românesc se găsește din ce în ce mai rar pe rafturile magazinelor de legume-fructe sau a supermarketurilor, una din principalele cauze fiind aceea că producţia a fost afectată de vreme, iar suprafeţele cultivate sunt tot mai mici. Președintele Federației Naționale “Cartoful”, Romulus Oprea, spune că această criză se va acutiza în perioada de sărbători când şi preţurile la raft ar putea creşte. „Deja au început să intre importuri din Polonia şi vor mai fi și altele”, a adăugat Oprea, potrivit căruia, cartoful de import este în general mai scump decât cel românesc.

„Problema cea mai mare este însă de calitate, pentru că românul nu prea are pretenţii. În general se importă cam tot ce nu mănâncă restul europenilor, adică acei cartofi mari”, susţine preşedintele Federaţiei. Mari și fără niciun gust, ar mai fi trebuit adăugat.

 

Alte articole

Leave a Comment