De ce ai nevoie ca să porneşti o fermă

Tinerii care deţin un teren pot la în calcul posibilitatea să îşi dezvolte o afacere în domeniul zootehniei. Hrana naturală, provenită de la animale îngrijite şi hrănite cu alimente bio. Carnea, brânzeturile şi lactatele bio sunt la mare căutare pe piaţa românească. Clienţii caută alternative din ce în ce mai sănătoase şi naturale faţă de produsele de pe rafturile supermarketurilor.

Ferma are nevoie de calcule, ca să poată fi sustenabilă. Însă, în afara acelor calcule, trebuie să acoperi câteva aspecte esenţiale. Pe acestea le redăm mai jos.

Construcţii pentru animale

Primele cheltuieli pe care le vei avea sunt legate de construcţiile în care vor locui animalele. Tehnologia în domeniu a avansat, aşa că poţi găsi echipamente zootehnice cu ferestre, fibre ecologice şi de mai multe forme. Ele vor fi completate de instalaţii care ajută animalele să stea într-un spaţiu confortabil, la temperaturi optime.

Mâncare ecologică şi sănătoasă

Animalele trebuie hrănite sănătos, ca să poată oferi produse gustoase şi apreciate. Atunci când ajungi la capitolul mâncării, te poţi documenta despre cele mai potrivite mâncăruri pentru vaci, tauri, oi, capre, bivoliţe, cai sau porci. Alege site-uri specializate străine şi experţi în zootehnie pe care să îi urmăreşti. Cea mai bună mâncare pentru animale o poţi alege doar după o documentare completă şi detaliată.

O echipă de angajaţi

Unele ferme de peste 100 de animale necesită o întreagă echipă de angajaţi care să se ocupe de animale şi structuri. Poate că aceia sunt necesari doar ocazional, în regim part time sau sezonier. Însă, echipa este utilă. Dacă nu ai expertiză în anumite domenii, poţi angaja consilieri sau personal care să se ocupe de marketing, contabilitate şi alte domenii ce ţin de administrarea fermei.

Timp şi răbdare

Înainte de toate celelalte, ferma este o investiţie. Poate părea una consistentă, însă guvernul le oferă ajutoare tinerilor fermieri. Ea îşi va arăta rezultatele în timp. Te poţi extinde cu alte animale sau poţi construi grajduri suplimentare. Însă, ferma este o afacere ale căror rezultate se vor vedea în mai mult timp. Vei investi timp în instalarea şi mentenanţa echipamentelor şi îngrijirea animalelor. Dacă îţi dezvolţi un program zilnic detaliat, vei putea să optimizezi timpul, pe măsură ce descoperi activităţile care trebuie puse la punct.

O piaţă de desfacere

Vei comercializa produse, aşa că vei avea nevoie de clienţi. Te poţi bucura de posibilităţile pe care ţi le oferă internetul, însă clienţii mulţumiţi te vor recomanda. Ca să ai o afacere care dă roade încă de la început, poţi căuta o zonă de promovare în care cererea este mai mare decât oferta sau în care clienţii caută noi furnizori. Poţi colabora chiar şi cu mici afaceri care au nevoie de produsele tale ca ingrediente.

 

Ferma este o afacere sustenabilă şi profitabilă, dacă alegi să o tratezi cu profesionalism. Bucură-te de ferma ta!

 

 

Leave a Comment