De ce dietele drastice nu dau rezultate pe termen lung – ce se întâmplă cu metabolismul

Schimbarea greutății, mai ales când este presată de dorința rapidă de a vedea un număr mai mic pe cântar, se intersectează adesea cu emoții, așteptări și promisiuni găsite online. Atunci când reducerea caloriilor devine brusc severă, corpul nu interpretează planul ca pe o „cură de slăbire”, ci ca pe o perioadă de înfometare, reglată biologic de mecanisme de supraviețuire vechi de mii de ani. În tot acest context, cea mai populară și discutată în forumuri de nutriție rămâne dieta militară, un program de trei zile aproape spartan, urmat de patru…

Mai mult...

Stomatologii trag un semnal de alarmă privind sănătatea orală

Colegiul Medicilor Stomatologi din România avertizează asupra unei crize ignorate de toată lumea: sănătatea orală precară afectează majoritatea populaţiei, iar semnele timpurii, precum sângerarea gingivală, sunt adesea trecute cu vederea. Potrivit unui studiu naţional realizat în 2024, peste 60% dintre români prezintă semne ale bolilor gingivale, în timp ce aproape o treime dintre respondenţi consideră sângerarea gingiilor ca fiind „normală”. „Datele confirmă o realitate cunoscută de practicieni, dar prea puţin înţeleasă la nivelul întregii societăţi: sănătatea orală este profund neglijată”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, preşedintele CMSR. • Prevenţia, încă neglijată…

Mai mult...

Descoperire promiţătoare în lupta cu bolile neurodegenerative: o moleculă care opreşte moartea celulară

Cercetătorii australieni au identificat un compus care poate bloca procesul de moarte celulară, deschizând noi perspective pentru tratamente împotriva bolii Parkinson şi Alzheimer. Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare Medicală Walter & Eliza Hall (WEHI) din Melbourne, Australia, a anunţat o descoperire cu potenţial revoluţionar în tratamentul bolilor neurodegenerative, informează agenţia Xinhua. O mică moleculă descoperită de echipa de cercetare reuşeşte să blocheze acţiunea unei proteine-cheie implicate în moartea celulelor nervoase, fenomen esenţial în evoluţia bolilor precum Parkinson şi Alzheimer. • O ţintă moleculară precisă: proteina BAX…

Mai mult...

Locuri de muncă 14.5.2025

*** Bacchus Cafe & Wine Bar angajează ospătar – vânzător. Relaţii la numărul de telefon 0788 754523. *** SC MENTSERVICE SA angajează operatori CNC strung, Frezor CNC, Strungar CNC şi operatori debitare. Interviurile de angajare se desfăşoară la sediul firmei, str. Valea Miţii nr.2 D, Zalău. Relaţii la telefon 0727784568 sau mail: office@mentservice.ro. *** RAMADA BY WYNDHAM ZALAU angajează: recepţioneri, curieri/bagajişti, bucătari, ospătari, pizzari, housekeeping manager şi F&B manager. Trimite CV-ul tău la ramada.zalau@gmail.com

Mai mult...

Multe dintre trotinetele electrice comercializate vin la pachet cu riscuri

Pentru multe persoane, fie că se deplasează la locul de muncă, la școală sau într-un alt loc din oraș și nu numai, trotinetele electrice sunt o alternativă prietenoasă în detrimentul mașinii, în special în zilele cu trafic intens. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au fost semnalate riscuri semnificative pentru utilizatorii acestor dispozitive. Potrivit InfoCons, pentru o mulțime de trotinete și încărcătoare ale acestora au fost emise alerte, în care toate produsele vizate au fost considerate având un grad de risc direct. Multe dintre ele pot fi comercializate atât din…

Mai mult...

Sălajul, populat de tot mai puțini tineri de la un an la altul

De la un an la altul, datele oficiale arată că numărul celor care trăiesc în județul Sălaj scade. Tinerii sunt tot mai puțini, iar îmbătrânirea demografică este resimțită din plin. Potrivit datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Sălaj, populația după domiciliu a județului se apropia de 237.000 de locuitori în prima zi a anului 2025. Spre deosebire de datele aferente zilei de 1 ianuarie 2024, populația județului a scăzut cu 0,5%. Din numărul total al locuitorilor, sălăjencele sunt ceva mai multe. Potrivit datelor, populația feminină a județului este de…

Mai mult...

Șandor Ana-Raisa, medaliată cu aur la Olimpiada Satelor din România

În perioada 9 – 11 mai, la Cluj-Napoca s-a desfășurat etapa națională  a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”, ediția a VIII-a. La concurs au participat peste 150 de elevi din mediu rural, clasele V-VIII, din toate județele țării. Au fost acordate premii și mențiuni din partea Ministerului Educației și a organizatorilor, respectiv diplome și medalii din partea Societății de Științe Matematice din România. Județul Sălaj a participat cu un lot de 4 elevi, câte unul din fiecare clasă V-VIII: 1. Fehér Áron-Bence, clasa a V-a, Școala Gimnazială…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 14 Mai

1967: la Pria, pe vârful Hagăului, se desfăşoară prima ediţie a sărbătorii câmpeneşti „Măsurişul oilor” S-a întâmplat în 14 mai 1796 – Doctorul englez Edward Jenner a administrat primul vaccin contra variolei. 1811 – Paraguay îşi câştigă independenţa faţă de Spania. 1870 – S-a desfăşurat primul meci de rugby, din Noua Zeelandă, între Nelson Football Club şi Nelson College. 1891 – S-a născut Mihail Bulgakov, prozator şi dramaturg rus (romanul “Maestrul şi Margareta”) (m.10.03.1940). 1912 – A murit scriitorul suedez August Strindberg („Domnişoara Julia”, „Dansul morţii”, „Camera roşie”) (n.22.01.1849). 1915 – S-a născut scriitorul Nicolae Corlăţeanu. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. mucenic…

Mai mult...

Delicatese sălăjene, prezente la Festivalul Produsului Tradițional din Cluj-Napoca

Mai multe preparate culinare sălăjene, toate cu denumiri și povești aparte, au fost prezentate astăzi la Festivalul Produsului Tradițional din Cluj-Napoca, eveniment organizat de studenți și profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Scopul acțiunii este de a promova bunătăți tradiționale, simple, autentice, produse obținute din ingrediente locale. Coordonatorul evenimentului a fost profesorul Avram Fițiu, sălăjean din satul Marin. La festival au fost prezentate și câteva produse sălăjene: „Moșocoarne” din satul Motiș – producător Cristina Druță; „Cici fierți în zeamă de fasole” – producător Adrian Horja din…

Mai mult...

Bărbat din Dobrin, acuzat că a spânzurat câinele familiei

Unii oameni par niște fiare. La propriu. Un astfel de caz este anchetat de polițiștii bihoreni. Potrivit oamenilor legii din județul vecin, un sălăjean în vârstă de 38 de ani, din comuna sălăjeană Dobrin, este cercetat de polițiști pentru că ar fi omorât câinele familiei prin spânzurare. Fapta s-ar fi petrecut în județul Bihor, în localitatea Tămășeu, iar sălăjeanul este anchetat pentru că ar fi spânzurat bietul animal de un copac. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă închisoarea.

Mai mult...

Începe Viva la Musica

Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău organizează vineri, 16 mai, cea de a XXIV-a ediție a concursului Viva la Musica. Competiția reunește și în acest an 176 elevi de la licee și școli vocaționale din țară. „Ne dorim ca și ediția din acest an, să fie un bun prilej pentru elevi și cadre didactice de a promova performanța și excelența în artă. Festivitatea de deschidere a concursului va avea loc vineri, 16 mai 2025, începând cu ora 8.30, în sala festivă a liceului, iar la ora 9 va începe…

Mai mult...

Tratamente la cultura de ceapă

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, THRIPS TABACI (tripsul comun). HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, atacă culturile de ceapă, usturoi și praz. Are două generații pe an. Iernează în stadiul de pupă în sol la 10-20 cm adâncime. Adulții apar la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, care după o perioada de hrănire de 7-12 zile cu nectarul florilor încep copulatia și ponta. Incubația durează 4-7 zile, fiind influențată de condițiile de mediu, După eclozare larvele pătrund în țesuturile plantelor, frecvent pe la baza frunzelor, precum…

Mai mult...