33,9 milioane de euro pentru fermierii români afectați de secetă

Uniunea Europeană va acorda României un ajutor de 33,9 milioane euro, ca daune pentru acoperirea efectelor secetei de anul trecut. Banii provin din Fondul de Solidaritate al UE, care asigură asistență financiară în cazul unei catastrofe naturale. Țara noastră a solicitat ajutorul ca urmare a pagubelor din cele trei vârfuri ale secetei de anul trecut, din lunile martie, aprilie și intervalul iulie-august. Decizia a fost luată astăzi de către Consiliul European, la propunerea Comisiei, după analiza datelor trimise de România. Banii reprezintă ajutorul pe care UE îl dă României la…

Mai mult...

Cota de piaţă a maşinilor electrice a depăşit 20% în luna august

Ponderea automobilelor electrice pe piaţa auto din Europa a depăşit, pentru prima dată, pragul de 20% în luna august, arată cifrele publicate miercuri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), potrivit căreia vânzările de autoturisme în Europa au crescut pentru a 13-a lună consecutiv, relatează Agerpres. Această asociaţie, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 904.509 autoturisme au fost înmatriculate în luna august 2023 în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), în creştere cu 20,7% comparativ cu…

Mai mult...

A vrut să fugă din țară ca să scape de închisoare

Polițiștii de frontieră din Urziceni au reținut la ieșirea din țară, în data de 19 septembrie, un bărbat din Sălaj, de 35 de ani care, cu o zi înainte, a fost condamnat la închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației. În urma verificării efectuată pentru ieșirea din țară, polițistul de frontieră a constatat că Judecătoria Jibou a emis pe numele bărbatului în cauză un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Acesta trebuie să stea închis, timp de doi ani, pentru conducere fără permis. Fugarul a fost predat Serviciului de Investigații…

Mai mult...

O geantă cu bani găsită pe marginea drumului, a fost înapoiată proprietarului

O femeie din Nușfalău a găsit, în data de 19 septembrie, o geantă pe marginea drumului. În ea se aflau acte, carduri, titluri de proprietate și suma de 2.400 de lei. Cea care a făcut descoperirea s-a prezentat la sediul poliției pentru a cere sprijinul în vederea găsirii persoanei care a pierdut geanta. Polițiștii l-au găsit rapid pe proprietar, acesta fiind din Camăr. Geanta a fost ridicată din sediul secției de poliție în data de 20 septembrie, de față găsindu-se și femeia binevoitoare din Nușfalău. Poliţiştii le reamintesc cetăţenilor că…

Mai mult...

Reținut după ce a înşelat mai multe persoane postând anunţuri online

Poliţiştii bistriţeni au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr zălăuan de 25 de ani. Se pare că acesta ar fi înşelat mai multe persoane postând anunţuri online de vânzare a unor telefoane mobile. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat că faptele ar fi fost comise în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate. Prin înşelăciunile produse, prin intermediul unei platforme de vânzări online, tânărul a cauzat un prejudiciu de peste 11.000 de lei. Modul său de operare a fost destul de simplu. Telefoanele erau scoase spre…

Mai mult...

Gata cu „salariile nesimţite” din banii publici pentru sportivii de performanţă

„Este o problemă pe care o sesizez de 5 – 6 ani”, spune antrenorul Gheorghe Tadici Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung afectează şi sportul din România, în special cluburile cu bugete colosale şi sportivii cu salarii foarte mari din banii publici. Mai precis, salariul unui angajat cu contract de activitate sportivă va fi de maximum 30.000 de lei lunar, adică 6.000 de euro. Reperul este salariul unui preşedinte de Consiliu Judeţean, 15.000 de lei, un sportiv neputând fi…

Mai mult...

Rezolvă proiectul de lege deficitul bugetar?

Nu, Proiectul privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, chiar așa se numește, nu rezolvă sustenabilitatea financiară a României pe termen lung, ci doar reduce deficitul bugetar, dar și acesta doar pe termen scurt. Sigur, unii vor spune că este doar proiect de lege, dar la majoritatea pe care o are în parlament coaliția, putem spune că acesta este ca și aprobat, doar dacă nu se răzgândește în privința unor măsuri. Și aceasta pentru un motiv foarte simplu, și anume că nu sunt…

Mai mult...

Avem doar două aparate drug test în județ

La nivelul județului Sălaj avem două aparate drug test în dotarea Inspectoratului de Poliție  Județean Sălaj (IPJ Sălaj). Informația a fost confirmată de Marius Anton Stupar – inspector șef al IPJ Sălaj. Pentru aceste aparate există suficiente materiale consumabile, astfel încât polițiștii rutieri să-și poată desfășura activitatea în condiții optime. Cu privire la modul în care această aparatură se folosește în prezent de către polițiști, inspectorul șef se declară mulțumit. Acesta spune că „întreg personalul, cu atribuții în domeniul depistării șoferilor care conduc sub influența substanțelor psihoactive, este instruit, pregătit…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 20 septembrie

1777: reprezentanţii asociaţiilor de stradă din Zalău cer Conventului de la Cluj-Mănăştur parafarea tuturor privilegiilor oraşului S-a întâmplat în 20 septembrie 1702 – A fost inaugurat Palatul de la Mogoşoaia, aşa cum stă scris pe pisania din foişorul de pe latura de răsărit a palatului. 1850 – A apărut, la Paris, „România viitoare”, revistă politică sub redacţia unui grup de exilaţi români care, după înăbuşirea Revoluţiei române de la 1848, au fost obligaţi să trăiască în Franţa. 1862 – S-au inaugurat cursurile Şcolii Militare, la Bucureşti. La festivitatea de deschidere, domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea: “Sunt…

Mai mult...

Sălajul, pus pe harta cercetării românești

Astăzi a fost semnat acordul cadru de cooperare între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Județul Sălaj, un parteneriat strategic, o premieră pentru județul nostru. Acordul a fost parafat de președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof.univ.dr. Daniel David. La eveniment au mai fost prezenți medicii Amalia Găvriluț și Tudor Hodor, ambii fiind cunoscuți pentru implicarea în promovarea unor programe de dezvoltare în medicină la nivel de județ. Parteneriatul este unul complex și vizează punerea în aplicare a unor programe concrete de dezvoltare și cercetare în mai…

Mai mult...