Situație extremă. În Sălaj, mai multe cursuri de apă au secat

Mai multe văi din Sălaj su secat din cauza secetei, fenomen care s-a agravat și în județul nostru. Pe valea din localitatea Peceiu nu mai este apă. La fel se întâmplă și pe văile care străbat localitățile Plesca, Hurez, Cizer, cursuri de apă care au secat aproape în totalitate. Localnicii spun că nu au mai întâlnit o asemenea secetă de câteva decenii, lipsa apei distrugând pășunile, culturile de legume și cereale. Din păcate, sute de fântâni au secat. Foto: Sorin Eugen Maxim

Mai mult...

APELE ROMÂNE: Rezerva de apă este în scădere

Apele Române au transmis, că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru cei care alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă şi peste 600 de localităţi sunt alimentate restricţionat, 274 din cele care se alimentează cu apă în regim centralizat, aparţinând operatorilor de apă-canal precum şi 384 care se alimentează din sistemele cu apă centralizate care au ca sursă de alimentare din foraje sau drenuri, informează news.ro. „Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare îşi menţine tendinţa de scădere până la…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Astronomie pentru începători

autori: Werner E. Celnik, Hermann-Michael Hahn Un astronom începător are multe întrebări la care așteaptă răspunsuri. Autorii cărții îi conduc pe cei interesați de astronomie prin zonele de observare practică a cerului. Astronomii amatori vor găsi în această carte tot de ce au nevoie pentru a-și urma cu succes hobby-ul: — BAZELE ȘTIINȚEI ASTRONOMIEI — STELE ȘI PLANETE Găsiți și determinați stelele și obiectele cerești planetare în siguranță — REFRACTOR SAU REFLECTOR ? La ce să fii atent când vine vorba de telescoape? — SISTEMUL SOLAR ȘI CE RUL PROFUND…

Mai mult...

File din istoria fotografiei: formatul ”Carte de Visite” – CdV

Deși descoperirea camerei obscure, care furnizează imaginea unei scene, datează încă din perioada Chinei Antice sau din cea a matematicienilor greci Aristotel și Euclid, abia în 1822 inventatorul francez Nicephore Niépce (1765-1833) a fost primul care ”a fixat” pe o placă de aliaj de staniu cu plumb prima imagine. Au urmat apoi Luis Daguerre (1787-1851) care perfecționează metoda lui Niépce brevetând procedeul numit daghereotipie și William Henry Fox Talbot (1800-1877) care printr-un proces nou, numit calotypie reușea să obțină mai multe copii ale aceluiași negativ. Fără a intra în detalii tehnice, trebuie spus că…

Mai mult...

Elicopterul SMURD, solicitat la Carastelec

În urmă cu putin timp, pompierii șimleuani au fost solicitați să intervină la un eveniment rutier la ieșire din localitatea Carastelec, spre Șărmășag. În eveniment a fost implicat un autoturism care tracta o remorcă cu lemne, care s-a răsturnat pe plafon, o persoană rămânând încarcerată. Pompierii au extras persoana, care a fost preluată de un echipaj SMURD. A fost solicitat în sprijin elicopterul SMURD, care a preluat victima și a transportat-o la sediul ISU, pentru transfer la UPU SMURD Zalău. M. S.

Mai mult...

Europenii cu maşini pe motorină se îndreaptă spre noi majorări de preţuri din cauza Rusiei

Automobiliştii europeni care folosesc vehicule pe motorină, care se luptă deja cu preţuri record, se îndreaptă spre noi majorări de preţuri la pompă comparativ cu cei care au automobile pe benzină, arată o analiză realizată de Reuters, notează Agerpres. Restricţiile cu privire la importurile de motorină din Rusia, impuse după invazia din Ucraina, au subminat statutul motorinei de alternativă ieftină la benzină în Europa, agravând o criză a costului vieţii în regiune. „În mod fundamental, Europa nu poate supravieţui fără motorina rusească”, susţine Kevin Wright, analist la firma de consultanţă…

Mai mult...

Colecție impresionantă de jucării, în expoziție la muzeu

Unele au fost fabricate în China, altele în Anglia, în Germania, dar și în România, sunt din metal, din plastic sau lemn și poartă urmele unor mărci celebre. Sunt jucării produse acum 50 sau 60 de ani, multe fiind adevărate piese de colecție și pot fi admirate începând de astăzi într-o expoziție inedită găzduită de Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Expoziția a fost inițiată și coordonată de cercetătorul științific Dan Băcueț, acesta fiind și colecționarul acestor piese. Vernisajul expoziției a avut loc astăzi în prezența…

Mai mult...

Sălajul continuă să ardă. Incendiu la Ban

Un nou incendiu de vegetație a fost înregistrat astăzi, dar de această dată în localitatea Ban. Pentru stingerea focului au intervenit pompieri, lucrători ai Primăriei Bănișor, dar și pompieri de la Crasna și Nușfalău. Potrivit primarului comunei Bănișor, incendiul s-a apropiat de locuințele aflate în apropiere. Numai intervenția rapidă a pompierilor și a utilajului Primăriei Bănișor au făcut ca focul să fie stins înainte ca flăcările să ajungă la gospodării. „Pentru stingerea focului am intervenit cu tractorul și vidanja primăriei. Au intervenit și pompierii din Crasna și Nușfalău, dar și…

Mai mult...

Hoția nu are limite. Un sălăjean este acuzat că a furat peste o sută de animale

Un sălăjean este acuzat de polițiștii clujeni că a participat la furtul a peste o sută de oi de la o stână din județul Cluj. Potrivit polițiștilor, infracțiunea a fost comisă de un clujean de 29 de ani și de un bărbat de 41 de ani, din județul Sălaj, cei doi fiind sprijiniți de un alt bărbat în vârstă de 37 de ani. Cei trei sunt acuzați că în noaptea de 10 spre 11 iulie ar fi furat peste o sută de oi de la o stână situată pe raza…

Mai mult...