Colecție impresionantă de jucării, în expoziție la muzeu

Unele au fost fabricate în China, altele în Anglia, în Germania, dar și în România, sunt din metal, din plastic sau lemn și poartă urmele unor mărci celebre. Sunt jucării produse acum 50 sau 60 de ani, multe fiind adevărate piese de colecție și pot fi admirate începând de astăzi într-o expoziție inedită găzduită de Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Expoziția a fost inițiată și coordonată de cercetătorul științific Dan Băcueț, acesta fiind și colecționarul acestor piese. Vernisajul expoziției a avut loc astăzi în prezența mai multor arheologi, cercetători științifici și coordonatori de instituții de cultură. Colecția cuprinde zeci de jucării sub forma unor automobile, toate fiind însoțite de povești ale unor vremuri apuse. Managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Corina Bejinariu, a explicat că nu sunt niște simple jucării, iar asta pentru că poartă urme ale unei societăți care diferă de la o țară la alta, de la o perioadă la alta. Materialul din care au fost confecționate aceste jucării, forma lor, culorile, toate acestea sunt elemente care arată nivelul economic al țării din care provin piesele, moda anilor respectivi, unele jucării au fost inspirate din personaje de film, din misiuni spațiale sau de reușite militare. Expoziția conține inclusiv jucării confecționate în foste țări comuniste. În colecție se regăsesc ambalajele sub formă de automobile ale unor parfumuri produse în România. Expoziția poate fi văzută până la sfârșitul lunii august. Chiar dacă sunt vechi de câteva decenii, jucăriile expuse au personalitate, unele au fost vopsite manual, sunt din tablă, iar altele au fost făcute să dureze o viață.

One Thought to “Colecție impresionantă de jucării, în expoziție la muzeu”

  1. […] Unele au fost fabricate în China, altele în Anglia, în Germania, dar și în România, sunt din metal, din plastic sau lemn și poartă urmele unor mărci celebre. Sunt jucării produse acum 50 sau 60 de ani, multe fiind adevărate piese de colecție și pot fi admirate începând de astăzi într-o expoziție inedită găzduită de Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Expoziția a fost inițiată și coordonată de cercetătorul științific Dan Băcueț, acesta fiind și colecționarul acestor piese. Vernisajul expoziției a avut loc astăzi în prezența…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment