Moartea lui Liviu Rebreanu: boală sau asasinat?

În 4 aprilie 1944, după ce boala punea tot mai mult stăpânire pe trupul său, Rebreanu s-a retras la Valea Mare, un sat din județul Argeș, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul (un control radiologic a semnalat, încă din ianuarie, opacitate suspectă la plămînul drept). În 7 iulie Rebreanu scria în Jurnal: ”Perspective puține de salvare, dată fiind vîrsta mea…

Mai mult...

Pericole în magazine: măști „mincinoase” pe rafturile de la Kaufland, Altex, Dedeman și Lidl

Câteva dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland sau Profi, Altex, precum și lanțuri farmaceutice naționale ca Sensiblu și Help Net, se află pe lista celor amendați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) fiind depistați că vindeau măști neconforme. Unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România…

Mai mult...

Drum expres Jibou – Baia Mare și dotări noi în două spitale sălăjene

Consiliul Județean Sălaj a fost, vineri, gazda a două evenimente la care au participat vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene – Marcel Boloș și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Bode, prefectul județului Sălaj, Virgil Țurcaș, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan și președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu. Unul dintre evenimente a fost semnarea de către președinții consiliilor judeţene Sălaj – Dinu Iancu Sălăjanu şi Maramureş – Ionel Bogdan a unui acord de parteneriat pentru implementarea proiectului ce vizează realizarea drumului expres Baia Mare – Jibou, cu…

Mai mult...

STUDIU: 58% dintre intreprinderile mici şi mijlocii mai au bani de supravieţuire numai pentru una-două luni

Un procent de 58% dintre intreprinderile mici şi mijlocii mai au bani de supravieţuire numai pentru una-două luni, potrivit barometrului Sierra Quadrant, care arată că problemele firmelor s-au acutizat în noiembrie, scrie News. „Al doilea val al pandemiei de COVID şi noile restricţii impuse de autorităţi au afectat şi mai puternic economia românească, în principal sectorul IMM-urilor, acolo unde problemele financiare s-au acutizat. 58% dintre reprezentanţii companiilor, chestionate într-un nou barometru Sierra Quadrant, afirmă că mai au fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni. Luna noiembrie a adus, din păcate, o…

Mai mult...

Huawei P30 Pro vs P30: Pe care ar trebui să îl cumperi?

Huawei P30 și P30 Pro au fost lansate la începutul anului trecut. P30 a înlocuit P20, în timp ce P30 Pro a înlocuit popularul Huawei P20 Pro. Dar în ce fel se deosebesc unul de celălalt? De când s-au lansat aceste telefoane, am avut și lansarea Huawei P40 și P40 Pro la începutul anului 2020. Cu toate acestea, aceste telefoane nu au aplicații Google precum Google Maps și YouTube din cauza interdicției comerciale a Huawei. Prin urmare, multe companii nu vând aceste telefoane mai noi și nici noi nu le…

Mai mult...

SEMNĂTURA DIGITALĂ: Ce este, cum se obţine, de ce avem nevoie de ea?

emnătura electronică/digitală este o schemă matematică folosită pentru demonstrarea autenticităţii mesajelor sau a documentelor digitale. Conform Legii nr.45 din 18 iulie 2001, semnătura electronică reprezintă „datele în formă electronică, care sunt ataşate sau logic asociate cu alte date în formă electronică şi care contribuie ca metodă de identificare”. Legea nr.45/2001 menţionează condiţiile pe care trebuie să le respecte semnătura digitală: • este legată în mod unic de semnatar; • asigură identificarea semnatarului; • este creată prin mijloace controlate exclusiv de semnatar; • este legată de datele în formă electronică la care se raportează în…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 27 noiembrie

1918: la Nadişul Român se constituie Comitetul Naţional Român, condus de Victor Fărcaş S-a întâmplat în 27 noiembrie 1885 – S-a născut scriitorul Liviu Rebreanu (m.01.09.1944). 1885 – S-a născut chirurgul Nicolae Hortolomei, membru titular al Academiei Române (m.03.01.1961). 1895 – A murit Alexandre Dumas–fiul, romancier şi dramaturg francez; romanul “Dama cu camelii” i–a adus celebritatea, inspirând şi libretul cunoscutei opere de G. Verdi, “Traviata” (n.27.07.1824). CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. mare mucenic Iacob Persul; Cuvioşii Natanail şi Pinufrie • Greco-catolic: Sf. Iacob Persanul, martir († 422) • Reformat: Elemer • Romano-catolic: Sf. Virgil, episcop

Mai mult...

Germania introduce noi taxe pe motorină şi benzină pentru a descuraja consumul de carburanţi poluanţi

De la 1 ianuarie 2021, în Germania urmează să fie introdusă o nouă taxă de poluare pe benzină, motorină, păcură şi gaz metan, pentru a încuraja firmele care folosesc masiv aceşti combustibili să treacă la surse de alimentare ecologice, transmite Deutsche Welle, conform G4Media.ro. E vorba despre creşterea taxelor cu 7 eurocenţi, ceea ce va duce la creşterea preţurilor pe lanţul de producţie. Din cauza pandemiei, multe companii se zbat oricum pentru a supravieţui. În paralel cu noile scumpiri, Germania reduce preţul energiei din surse regenerabile prin creşterea subvenţiilor pentru…

Mai mult...

PÂNĂ LA 7 DECEMBRIE: Grecia prelungeşte ”lockdown”-ul

Grecia a anunţat prelungirea „lockdown”-ului până la 7 decembrie cu scopul de a combate al doilea val de COVID-19, întrucât „povara epidemiologică rămâne ridicată”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, citat de AFP, conform Agerpres. „Există semne incipiente de reducere a numărului de cazuri de coronavirus. Dacă acest ritm descrescător continuă, presiunea asupra sistemului public de sănătate va scădea şi putem lua în considerare un plan de revenire la o anumită normalitate”, a adăugat Stelios Petsas. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a decretat acest al doilea „lockdown”…

Mai mult...

Zvonoteca

# Aproape toate bune și frumoase pe mijloacele de transport în comun din municipiu. Cu câteva excepții, “pe ici pe colo prin punctele esențiale”. Spre exemplu, în unele autobuze, căldura lipsește. Nu se știe din ce motive, dar pasagerii se plâng că fac frigul pe banii lor, vorba aceea. În altele, deloc puține la număr, internetul nu funcționează. Cetățenii au trimis zvonărașului dovada faptului că, deși aveau telefoanele conectate la rețeaua “TUZ”, internetul lipsea. Ne amintim cu drag vremurile în care, cu surle și trâmbițe, rețeaua fără fir din autobuze…

Mai mult...