Pericole în magazine: măști „mincinoase” pe rafturile de la Kaufland, Altex, Dedeman și Lidl

Câteva dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland sau Profi, Altex, precum și lanțuri farmaceutice naționale ca Sensiblu și Help Net, se află pe lista celor amendați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) fiind depistați că vindeau măști neconforme. Unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme, se arată în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), obţinut de Agerpres. ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor. Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Pericol pentru clienți: peste 93 la sută din marfă – neconformă!

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei – peste 93% – nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Măștile neconforme nu oferă protecție împotriva virușilor, cei care le poartă riscând să se îmbolnăvească sau chiar să-și piardă viața în urma complicațiilor produse de boală, lăsând la o parte faptul că aceștia sunt, practic, păcăliți să cumpere un produs – adeseori scump – crezând că acel produs este în conformitate cu normele sanitare și legale în vigoare și că, folosindu-l corect, se va proteja. Ce înseamnă să porți o mască neconformă, mai ales dacă te găsești într-un mediu de risc, într-o unitate medicală sau dacă te afli în fața unei persoane bolnave?  „Măști neconforme înseamnă crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu aceste măști. Practic inhalezi prin ele tot aerul contaminat cu SARS-CoV2, nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucruri face o crimă la adresa personalului medical”, a spus recent, Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, atunci când loturi de măști neconforme au ajuns în spital.

10 Thoughts to “Pericole în magazine: măști „mincinoase” pe rafturile de la Kaufland, Altex, Dedeman și Lidl”

 1. Anonim

  Nenorociti, ar trebui inchisi cei care au semnat aceste contracte! Se numeste simplu, CRIMĀ! Mai au tupeul sa vanda si la pret de 250 de lei o cutie!

 2. nelu

  totulcu acordul celor de la putere, adica hotii din PNL !!

 3. Anonim

  Nelu! Nu s mai mari ca cei din psd ,ca acolo i cloaca mare de hoti.

 4. Anonim

  Foarte bine ne fac!!! Suntem un popor de rahat condus de către oameni de câcat!!! Cotații in 6 Decembrie sa poată continua!!! Să poată “reclădi” această țară!!! Nemernicii!!!

 5. Anonim

  Peste 93 la suta inseamna toate, sa fim seriosi. Tot ce vindeau de luni de zile era un pericol si, cu sigiranta, a si fost cauza imbolnavirii multor oameni, sunt magazinele care detin recordurile la vanzari. Cine raspunde pt cei care s au imbolnavit purtand aceste masti? Daca ANPC a dat amenzi, organele penale ce pazesc? Sau facem cum am facut cu pietele, ” supermaketurile trebuie protejate!” ?? Rusine! Ar trebui sa infundati puscaria toti cei responsabili, de sus si pana jos.

 6. 403 Forbidden

  Articol eficient anti”botniță”, desigur, certificat de datele anpc, tocmai cînd situația e mai grea. N-am văzut nicăieri în articol precizarea că purtarea măștii ar fi necesară. Cu asemenea practici o să fie un Crăciun mortal!

  1. Anonim

   Chiar vrei sa ti se repete zilnic ca trebuie sa porti masca? Subiectul articolului este altul! Rau e daca nu suntem anunati cine vinde masti false, rau e daca ne anunta! Asa e omul.

   1. 403 Forbidden

    @14:21. Dar subtextul?

 7. Anonim

  Pentru 403 forbiden: nu inteleg ce vrei sa spui. Sa continuam sa cumparam aceste masti? Ti se pare normal cum au procedat nenorocitii astia? Daca da, ai o problema!

  1. 403 Forbidden

   @14:13. Era greu să recomande cumpărarea măștilor cu 3 pliuri și 3 straturi?

Leave a Comment