Pensiile speciale – “abonate” la cele mai consistente creșteri

Ultimele date venite de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), arată că pensiile speciale ale foştilor magistraţi au crescut în luna august, faţă de luna iulie, cu peste 115 lei, ajungând la o medie lunară pentru cei 3.828 de beneficiari, de 18.430 lei. Foştii magistraţi ar avea o pensie medie de 2.760 de lei, cu 1 leu mai mult decât în luna iulie (pensie bazată pe contribuţiile plătite în timpul cât au fost angajaţi). Aceasta este cea mai mare majorare a pensiilor, dintre toate categoriile de pensii speciale. Pensiile speciale ale foştilor consuli şi diplomaţi au stagnat la nivelul de 5.537 lei, fondurile medii plătite de stat fiind de 3.370 lei, cu 3 lei mai puţin faţă de luna iulie. Pensiile foştilor parlamentari şi funcţionari din Parlament au crescut puţin în august, cu 12 lei, până la nivelul de 4.487 lei. Din această sumă, 2.711 lei sunt plătiţi în medie de stat.

Pensiile foştilor piloţi din Aviaţia Civilă au ajuns în august la 10.867 lei, cu 12 lei mai mult decât în iulie, suma plătită de stat pentru suplimentarea pensiilor de care ar fi beneficiat doar în baza propriilor contribuţii fiind de 7.689 lei. Pensiile speciale ale foştilor angajaţi ai parchetelor şi instanţelor ca personal auxiliar au crescut cu 30 de lei în august, ajungând la o medie de 4.319 lei, din care statul le plăteşte 2.643 lei. Foştii angajaţi ai Curţii de Conturi au încasat în august cu 16 lei în plus faţă de luna iulie, ajungând la 7.774 lei, din care statul a plătit suplimentar contribuţiilor câte 4.350 lei. În Sălaj,

Potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Sălaj, sunt în prezent în evidențele Casei un număr de 68 beneficiari de pensii speciale, dintre care 32 de magistrați, 24 personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor și 12 auditori publici ai Curții de Conturi. Cea mai mare pensie din categoria pensiilor speciale era, în iulie, în cuantum de 23.890 lei iar cea mai mică pensie (speciala) era de 1.926 lei. “Mai precizăm faptul că, la momentul prezent pensiile de serviciu ale magistraților se află în curs de actualizare ca urmare a modificărilor salariale apărute începând cu 1 ianuarie 2019, conform procedurilor stabilite de către Casa Națională de Pensii Publice.

Cea mai mică pensie din categoria pensiilor din sistemul public este de 1 leu, dar având în vedere Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind institutirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, în cuantum de 640 lei, până în data de 31 august 2019, începând cu data de 1 septembrie 2019, indemnizația socială pentru pensionari, se majorează cu 10 la sută și va fi de 704 lei”, se arată în răspunsul primit de la reprezentanții CJP Sălaj. În România există în prezent cel puțin 7.400 de persoane care beneficiază de o pensie specială. Valoarea medie a unei pensii de serviciu e de 7.000 de lei, de peste șapte ori mai mult față de pensia medie . Cea mai mare pensie specială din țară este a unui fost  magistrat – 73.000 de lei lunar (aproximativ 16.000 de euro) potrivit portalului bugetul .ro. Calculând după contribuția pe care magistratul a avut-o de-a lungul timpului lucrat, pensia cuvenită acestor persoane „speciale” ar fi fost de 3.100 de lei (aproximativ 650 de euro).

 

 

One Thought to “Pensiile speciale – “abonate” la cele mai consistente creșteri”

  1. Jo's pensiile speciale !

    Desi o tara intreaga este sufocata de indignare impotriva acestor pensiile nerusinate, nimeni nu misca nimic. SUnt tipice democratiei, in socialism nu existau pensii speciale ,!

Leave a Comment