În Sălaj, Planul de acţiuni pe 2014, realizat în proporţie de 97 la sută

Situaţia centralizatoare privind realizarea în Sălaj a obiectivelor incluse în programul de guvenare pentru anul 2014 a fost prezentată vineri, 23 ianuarie, de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ionel Ciunt, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.
Aceasta arată faptul că serviciile publice deconcentrate au propus pentru 2014 un număr de 155 acţiuni. Dintre acestea, 151 au fost realizate integral reprezentând 97,4 la sută din total, trei acţiuni au fost realizate parţial – 1,9 la sută şi o acţiune a rămas nerealizată. Acţiunile realizate parţial au grad de implementare între 60 şi 90 la sută şi se înregistrează la trei instituţii sălăjene. Este vorba despre Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP), Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), unde o acţiune a rămas nerealizată. Prezenţi la şedinţă, directorii şi reprezentanţii instituţiilor care nu şi-au realizat obiectivele propuse au „dat cu subsemnatul”.

Instituţiile care nu şi-au atins obiectivele, la raport

Prezent la şedinţă, Cornel Magyar, adjunctul la Administraţiei Fiscale sălăjene, a precizat că nerealizarea în proporţie de sută la sută a planului de acţiuni este cauzată de „activitatea de recuperare a creanţelor bugetului general consolidat” şi de „activitatea de inspecţii fiscale la contribuabili persoane juridice şi persoane fizice”. Prima activitate, sume încasate din executarea silită, nu a putut fi realizată integral din cauza faptul că, un număr semnificativ de contribuabili au apelat la înlesniri fiscale, respectiv eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale sau se află în procedura insolvenţei şi în aceste cazuri a fost suspendată executarea silită. Cea de a doua activitate nerealizată este cauzată de faptul că s-au încheiat acţiuni cu grad de dificultate care au necesitat fond mai mare de timp ceea ce se reflectă şi în creşterea obligaţiilor fiscale suplimentare stabilite – valoare, totodată, cinci echipe au fost delegate pentru efectuarea de inspecţii fiscale la contribuabili mari şi contribuabili mijlocii în Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca – acţiuni care necesită un fond mare de timp.
De asemenea, o altă instituţie care nu şi-a atins intergal obiectivele a fost AJOFM Sălaj şi asta din cauza tinerilor absolvenţi ai promoţiei 2014 care nu au „ajuns” la bursa locurilor de muncă, în număr atât de mare cum şi-a propus instituţia. Reprezentanţii AJOFM Sălaj au preicizat că la bursa amintită au fost prezenţi un număr de 150 de tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă, nicidecum 250 aşa cum a fost obiectivul iniţial inclus în planul de acţiuni pentru 2014.
În ceea ce priveşte planul de acţiuni a CJAS Sălaj, în 2014 nu s-a putut realiza activitatea de implementarea dosarului electronic al pacientului, din cauza faptului că la nivel naţional nu a fost reglementat un termen de început şi de finalizare a programului, acesta fiind încă în curs de testare.

Relaţia cu cetăţenii şi activitatea calitativă – priorităţi

„Aş vrea să aveţi în vedere, pentru activitatea din anul care abia a început, să punem un accent şi pe ceea ce înseamnă activitatea calitativă în instituţiile pe care le conduceţi. (…). Rugămintea mea pentru acest an este să daţi o atenţie deosebită în relaţia cu cetăţenii, care au nevoie de serviciile colegilor din instituţiile pe care dumneavoastră le conduceţi”, le-a spus prefectul, Ionel Ciunt, directorilor de instituţii prezenţi la şedinţa de Colegiu Prefectural.

Leave a Comment