Cele mai multe dintre armele sălăjenilor sunt letale

Polițiști, demnitari, magistrați sau oameni de afaceri – cei care alcătuiesc majoritatea deținătorilor de arme letale și neletale din Sălaj, trebuie să cunoască legea armelor și munițiilor, riscând, în caz contrar, prin nerespectarea ei, să rămână fără permis. Este vorba atât despre modul și locul în care o armă poate fi depozitată cât și despre situațiile în care cei care dețin o armă, fie letală, fie neletală, pot face uz de ea.

În cazul persoanelor și colecționarilor autorizați, pentru a deține arme, aceștia pot folosi arma doar cu respectarea condițiilor prevăzute de art. 27, alin. (1) – (6)  din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, respectiv doar în urma unei solicitări către poliţiştii de la structura de profil din IPJ Sălaj, pentru eliberarea unei autorizaţii temporare de transport şi folosire a armei, care se referă la: scopul pentru care s-a solicitat aceasta, traseul utilizat pentru transportul armelor, locul unde urmează a fi folosită arma şi termenul de valabilitate, precum şi cantitatea de muniţie ce poate fi folosită.

În cazul persoanele autorizate pentru purta şi folosi armele de apărare şi pază, acestea pot folosi armele doar în condițiile respectării prevederilor art. 32, alin. (1) – (2)  din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, doar în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate. În urma efectuării uzului de armă, persoanele au obligația de a respecta prevederile art. 33, să acorde primul ajutor, asistenţă medicală persoanelor rănite şi să anunţe de îndată cea mai apropiată unitate de poliţie. În cazul persoanelor autorizate pentru a deține, purta şi folosi arme de vânătoare, acestea trebuie să respecte prevederile art. 37, alin. (1) – (3),  din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, respectiv pot face uz de armă care este înscrisă în permisul de armă, numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat, precum şi pentru antrenament în poligoanele autorizate în condiţiile legii. În situații de excepţie aceste arme pot fi folosite şi în caz de legitimă apărare, stare de necesitate ori caz fortuit, în condiţiile legii.

Pentru persoanele autorizate să poarte şi să folosească arme neletale de autoapărare, acestea le pot folosi doar în condițiile respectării prevederilor art. 64, alin. (1) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, respectiv pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

Nerespectarea prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor precum și a H.G. nr. 11/2018 privind ”normele de aplicare a Legii nr. 295/2004”, de către deținătorii legali de arme și muniții, atrage după sine, răspunderea contravențională, respectiv cu amendă cuprinsă între 100 lei și 50.000 lei, măsurile administrative de anulare și suspendare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor sau răspunderea penală, conform Codului Penal. Persoanele autorizate să dețină, să poarte și să folosească arme letale și neletale precum și muniția aferentă, în conformitate cu prevederile  art. 31, alin. (1) și (2)  din Legea nr. 295/2004 privind ”regimul armelor și al munițiilor” au obligația de a le păstra în condiții de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea persoanelor neautorizate. Păstrarea armelor și a muniției la domiciliul sau reședința deținătorului, se face în locul special destinat, respectiv în dulapuri sau casete metalice speciale amenajate, fixate în perete sau pardoseală, încuiate astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Aceste dulapuri sau casete metalice trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniției separate. Armele letale, cu excepția celor de apărare și pază, se păstrează neîncărcate cu muniția. În cazul unui număr mai mare de 15 arme letale, deținătorul are obligația de a amenaja la adresa prevăzută în permisul de armă, un spațiu special destinat depozitării, care să respecte condițiile de mai sus și să fie dotat cu sisteme electronice de alarmare, avizate de organul de poliție competent și conectate la un dispecerat de alarmare și intervenție specializat. Muniția destinată armelor letale se păstrează numai în dulapuri metalice sau casete, sau după caz în compartimente separate față de cele în care se păstrează armele, pentru care este destinată, cu excepția armelor de apărare și pază care pot fi păstrate împreună cu o cantitate de cel mult 12 cartușe destinate unei singure arme. Pentru armele de vânătoare sau de tir pentru care titularul are drept de port și folosire, muniţia fi păstrată împreună cu o singură armă şi cel mult 10 cartușe cu proiectil. În județul Sălaj, potrivit IPJ Sălaj, sunt peste 1.200 de posesori de arme, cifra fiind zi de zi în dinamică. Aproape trei sferturi dintre aceștia dețin arme letale.

 

 

 

One Thought to “Cele mai multe dintre armele sălăjenilor sunt letale”

  1. Anonim

    Prietene, ne-ai facut capu calendar ca sa spui nimic ? Maine poate scrii despre mastile de gaz pentru soarecii albi si morbiditatea crescuta la pisicile care mananca patrunjel. Stiu niste baieti din clasa a III – a interesati de un subiect ce te-ar putea solicita putin intelectual: prastia si alte arme alternative de asalt.

Leave a Comment