Atenţie la carnea de porc! Examinarea pentru trichineloză costă doar nouă lei

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj recomandă tuturor sălăjenilor să solicite efectuarea examenului trichineloscopic înaintea consumării cărnii de porc. Un astfel de test costă nouă lei şi se poate realiza la circumscripţiile sanitar veterinare din mediul urban şi rural din judeţ. După cum a explicat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, pentru examinarea trichineloscopică a cărnii de porc, în municipiul Zalău sunt trei centre: laboratorul sanitar veterinar din cadrul DSVSA, în Piaţa Agroalimentară din centrul municipiului şi în Piaţa Agroalimentară Astralis. La toate aceste centre, cei interesaţi se pot adresa zilnic, de luni până vineri în intervalul orar 8-16, dar şi sâmbăta între orele 8 şi 14. “În toate punctele menţionate din municipul Zalău, persoanele care vor solicite examinarea trichineloscopică vor achita o taxă de nouă lei. Mai există şi alte puncte de testare care nu aparţin de DSVSA Sălaj, acestea fiind laboratoare private, unde taxa pentru examinare a cărnii este probabil diferită”, a precizat Chindriş. Potrivit acestuia, în situaţia în care solicitanţii testului trichineloscopic nu vor găsi personalul abilitat în toate cele trei centre menţionate pot suna la numărul de telefon afişat la intrarea în unitate şi în maxim 15 minute, medicul veterinar va ajunge la faţa locului pentru a realiza examinarea.
În oraşele Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Jibou, examinarea se poate face în circumscripţiile sanitar veterinare aflate în pieţele agroalimentare, iar în mediul rural, efectuarea examenului trichineloscopic se poate face doar în circumscripţiile sanitar veterinare aflate în centrele de comună.

Cum se manifestă Trichineloza?

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se îmbolnăveşte prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat, ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive, dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie care apar la maxim două zile după consumul de carne infestată.

Alte articole

Leave a Comment