Anvelopele de iarnă, obligatorii pe drumurile cu zăpadă şi polei

 

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu 1 noiembrie, ci de fiecare dată când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În condiţiile în care meteorologii au anunţat ninsori la sfârşitul lunii noiembrie, în special în zonele montane, şoferii sunt obligaţi să-şi echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă. Pe de altă parte, poliţiştii nu au dreptul să amendeze şoferii care circulă în lunile de iarnă fără anvelope corespunzătoare, în cazul în care carosabilul este uscat.
Amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea sunt cuprinse între 720 şi 1600 de lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat. De asemenea, conducătorii auto riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente.
Aşadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.
Potrivit legii, care a intrat în vigoare în 1noiembrie 2011, reprezintă contravenţie, conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
De asemenea, singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai “all seasons”.
“Anvelopele denumite comercial <<all seasons>> sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S)”, au explicat reprezentanţii Ministerului Transporturilor.
Autovehiculele de transport persoane cu maxim nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, deci şi autoturismele personale, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarna pe toate roţile. Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mică (sau egală) de 3,5 tone. În schimb, vehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone şi cele de transport de persoane cu peste nouă locuri trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă numai pe axele de tracţiune.

 

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment