Focar de gripă aviară în județul vecin. După problemele cu carnea de porc, încep și cele cu carnea de pui

Gripa aviară a intrat în România, fiind deja confirmat un focar în județul vecin cu Sălajul, Maramureș. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găini ouătoare ce aparţin fermei Karin SRL din orașul Seini, judeţul Maramureş, se anunță într-un comunicat de presă publicat pe siteul ANSVSA București.S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţului Maramureş şi activarea Unităţii Operaţionale Centrale condusă de președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu. Din dispoziția președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, o echipă de specialiști în patologie aviară din cadrul instituției s-a deplasat în județul Maramureș încă din data de 14 ianuarie 2020, pentru a participa la ancheta epidemiologică și a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale.

Confirmarea virusului gripei aviare la o fermă din Maramureș vine într-un moment în care industria era pe creștere, inclusiv ca urmare a scumpirilor din piața cărnii de porc. Gripa aviară care tocmai a fost confirmată la o fermă din localitatea Seini, județul Maramureș, a izbucnit într-un moment bun pentru industria cărnii de pui din România, aflată într-un moment cu creșteri ale cifrelor de afaceri și cu planuri de investiții importante. Și în România, ca și în restul Europei, crescătorii și procesatorii profită de apetența scăzută pentru carnea de porc, aflată la prețuri istorice, fapt care se observă încă de anul trecut din strategiile jucătorilor de piață. Numai dacă ne uităm la producții, conform datelor Comisiei Europene, România a fost anul trecut pe poziția a doua la creștere, după Estonia, cu un plus de 7,6 la sută față de anul anterior (date până în august). De asemenea, conform datelor Eurostat, în 2018 (ultimele date disponibile coroborate de statitica Europeană), România a raportat cea mai mare producție din 2009 și până la acel moment, respectiv 452.500 de tone. Suntem astfel al zecelea producător la nivel UE, în condițiile în care producția statelor membre a fost de 15,2 milioane de tone, iar principalii jucători, Polonia, UK și Franța au reușit împreună peste 40 la sută din producție UE. Și în 2018, producţia de carne pasăre a crescut cu 11 la sută comparativ cu 2017, până la 452.000 de tone, arată economica.net. Creșterea se vede și în planurile marilor jucători din industrie. Conform ultimelor estimări ale experților europeni, ce nu iau în calul gripa aviară, prețul cărnii de pui nu va înregistra mari fluctuații, în condițiile în care sunt anunțate investiții ce vor duce la creșteri ale producțiilor în acord cu creșterea consumului.

Contaminarea cu virusul gripei aviare se produce de regulă la contactul omului cu păsările bolnave sau în timpul curățării cotețului prin inhalarea aerosolilor solizi, formați în urma uscării maselor fecale. Contaminarea poate avea loc și direct, la contactul cu lichidele biologice infectate ale păsărilor. Virusul gripal A(H5N1) se găsește cu precădere în excrementele păsărilor bolnave de gripă. Nu se recomandă utilizarea excrementelor de păsări ca îngrășăminte, chiar dacă gripa aviară nu va transmite boala la culturile agricole. În acest caz, pericol de infectare va fi reprezentat de către manipularea neadecvată a excrementelor. Virus gripal A(H5N1) nu se transmite prin consumul apă, de carne și produse din carne de pasăre prelucrate termic corespunzător. Pericol însă va prezenta consumul de carne crudă de pasăre sau a celei pregătite termic insuficient. Chiar dacă anterior se excludea că omul ar putea fi o sursă de agent patogen, în gripa aviară; în anul 2004, s-a descris în Thailanda, un caz de transmitere al gripei aviare de la omul bolnav la cel receptiv. Totuși nu se poate oferi încă niște demonstrări certe că gripa aviară se poate transmite de la om la om.

 

Leave a Comment