Exclusiv! Mai mulți sălăjeni au mâncat dintr-un porc infestat masiv cu trichineloză. Un bărbat este deja internat la Spitalul Județean

Autoritățile sălăjene au confirmat, marți, primul caz de trichineloză din ultimii ani, în Sălaj. Un porc sacrificat recent în gospodăria unui localnic din comuna Meseșenii de Jos, din care au consumat mai multe persoane, familia, dar și invitații la ”pomana porcului” a fost infestat cu trichineloză.

Unul dintre membrii familiei, un bărbat în vârstă de 47 de ani,  se află de mai multe zile internat  în spital, iar diagnosticul dat de medici a determinat autoritățile să demareze o serie de investigații.  În urma analizelor de laborator, marți la orele prânzului, s-a confirmat faptul că bărbatul a fost infestat cu trichinella spiralis, fiind deja sub tratament intensiv. Alte cinci persoane, trei copii şi doi adulţi, vor fi internate în cursul zilei de astăzi fiind susceptibile. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj a fost declanșată o anchetă epidemiologică. În urma rezultatelor s-a stabilit că animalul, sacrificat în gospodăria localnicului din comuna precizată, în urmă cu câteva săptămâni, este infestat cu trichinella spiralis. ”S-au recoltat probe pentru examenul de laborator. În urma analizelor s-a stabilit o infestație masivă, rezultatul fiind pozitiv”, au precizat reprezentanții DSVSA Sălaj. Din câte se pare, animalul sacrificat a fost achiziționat din localitatea Huseni comuna Crasna, iar o parte din cantitatea de carne a ajuns și în afara județului, la Bihor. Și asta din cauza faptului că la ”pomana porcului” au ajuns și rude din județul vecin, care au consumat carne și care au primit, conform tradițiilor, câte o bucată pentru a o prepara în următoarele zile. Surse apropiate familiei au declarat că bărbatul care a ajuns la spital a consumat carne crudă, iar membrii familiei și invitații au consumat carne preparată termic. În cazul preparării termice a cărnii de porc, infestarea este foarte probabilă, însă nu atât de invazivă. Cert este faptul că toți participanții la ”pomana porcului” ar putea prezenta risc de infestare cu trichinella spiralis. În urma rezulatului pozitiv, autoritățile, respectiv DSVSA Sălaj, au confiscat cantitatea de carne rămasă, 70 de kilograme, cantitate care va fi neutralizată urmând să fie distrusă prin ardere. Conform sursei citate, la începutul anului trecut, în luna ianuarie, a fost înregistrat un caz de trichineloză la un porc mistreț în localitatea Ruginoasa – comuna Cuzăplac.

Nu consumaţi carne de porc neverificată trichineloscopic!

Reprezentanţii DSVSA Sălaj atrag din nou atenţia tuturor cetăţenilor, să nu consume carne de porc neverificată trichineloscopic. Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume, fiind determinată de un nematod (vierme microscopic) numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată de: porc, cal, nutrie sau vânat, ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale (umflarea ochilor) şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie (slăbiciune musculară), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă; achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate şi tăierea clandestină a animalelor.  Autorităţile recomandă populaţiei o serie de măsuri care duc la prevenirea îmbolnăvirii: să achiziţioneze animale de la unităţi avizate sanitar; să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora; la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o maşină de tocat, destinată acestei activităţi şi curăţarea acesteia înainte şi după folosire, cât şi curăţarea tuturor suprafeţelor şi a intrumentelor folosite; să taie carnea în bucăţi optime pentru refrigerat (15 cm grosime) şi pentru gătit; în timpul gătirii, masa de carne trebuie să atingă o temperatură de 71 grade Celsius pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri şi prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale. Foarte important de știut este faptul că, procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Leave a Comment