La API – “Nu ne permitem să uităm. 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz”

Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” (API) Zalău, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) – Zalău şi cu Biblioteca Judeţeană “Ioniţă Scipione Bădescu” a organizat marţi, 27 ianuarie, o activitate menită să marcheze Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz – Birkenau.

Augusta Teşinschi

Activitatea, inclusă într-un proiect educaţional dedicat neuitării dramei istoriei intitulată “Nu ne permitem să uităm. 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz” s-a desfăşurat în cabinetul de matematică de la Colegiul API din municipiu şi a adunat profesori şi elevi ai instituţiei de învăţământ precizate, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere. Proiectul are ca scop conştientizarea publicului cu privire la existenţa acestui episod negativ din istoria omenirii, al educării tinerilor în spiritul toleranţei, a respectului faţă de cultura şi civilizaţia celuilalt şi a inclus o serie de activităţi. Este vorba despre lectura unui prolog din cartea Evei Mozes Kor – “Am supravieţiut lagărului morţii” – o supravieţuitoare a infernului de la Auschwitz, originară din localitatea Porţ – judeţul Sălaj, lectură realizată de elevul Darius Colţe; descrierea contextului istoric în care a avut loc Holocaustul din Transilvania de Nord realizată de profesorul Anca Chiş; expoziţia de fotografie cu lagărul morţii Auschwitz, realizată de profesorul Mirel Matyas; lectura unui fragment despre sosirea evreilor în lagăr, realizat de eleva Daiana Mate şi lectura unui fragment despre experimentele doctorului Mengele realizată de elevul Paul Maroti. Activitatea a continuat cu prezentarea unui scurt istoric despre eliberarea lagărului de la Auschwitz realizată de cunoscutul cercetător – doctor în istorie Marin Pop, dar şi cu proiectul “Stoperstein” – piatră de poticnire împotriva uitării – realizat de profesorul Mirel Matyas. Cei prezenţi la “Nu ne permitem să uităm. 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz” au avut parte şi de o expoziţie de carte, cu temă specifică dar şi de vizionarea filmului “The sorth life of Anne Frank” – activităţi care au fost realizate de reprezentanţii BJS Sălaj.
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, a fost instituită în urmă cu zece ani de către Naţiunile Unite în 2005. “Între ’40 şi ’45, în cele trei lagăre de la Auschwitz, au fost ucişi aproximativ 1,1 milioane de evrei. De asemenea şi alte categorii: ţigani, polonezi… sau prizonieri de război. A fost o întreagă maşinărie pusă în mişcare de către Germania nazistă. (…). Prin acest proiect vrem să aducem în atenţia elevilor în primul rând idee că intoleranţa etnică şi ura faţă de celălalt, combinată cu nepăsarea altora şi starea de expectativă a celor care puteau să facă atunci ceva, şi poate că şi în zilele noastre este acelaşi lucru, au dus atunci la Holocaust”, a precizat profesorul Mirel Matyas.

Alte articole

2 Thoughts to “La API – “Nu ne permitem să uităm. 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz””

  1. Zalauanul

    Sunt curios, cati dintre “pelerinii” di Slaj au fost: 1. Elevi; 2.Profesori; 3.Guracasca functionari.
    Nitel imprecis, ca in jud. Cluj, au fost mult mai multi evrei, decat in Salaj, (Diferenta nu a fost de 1000). Mai verificati prin datele statistice/recensaminte.

  2. Zălăuan

    Articol destul de bun dar mai trebuie nişte completări. Primii asasinaţi acolo au fost,să nu uităm, prizonierii sovietici, iar eliberarea lagărului a făcut-o Armata Roşie. De asemenea, trebuie precizat că evreii din Sălaj au fost trimişi la gazare de autorităţile maghiare, Ardealul de Nord fiind cedat, la ceea dată, Ungariei, de becisnicul rege carol al ii-lea!

Leave a Comment