Prețul gazelor naturale a fost liberalizat: autoritățile spun că vom avea de plătit mai puțin

Piaţa gazelor din România a fost liberalizată, începând de ieri, ceea ce ar trebui să ducă la creşterea concurenţei şi la scăderea preţurilor, însă consumatorii casnici nu simt deocamdată aceste beneficii, pentru că preţurile din ofertele marilor furnizori rămân aceleaşi ca până acum. Orice consumator de gaze avea posibilitatea, teoretic, de a-şi schimba furnizorul şi de a trece în piaţa liberă încă din 2007. Practic, foarte puţini au făcut-o, întrucât până acum exista încă preţul reglementat, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) la nivel minim. Însă, începând de astăzi, ANRE nu mai fixează preţul de vânzare a gazelor către consumatorii casnici, iar aceştia ar trebui să cerceteze piaţa şi să aleagă cel mai bun preţ.

Liberalizarea vine într-un moment în care piaţa furnizării de energie este extrem de concentrată, două dintre companii, Engie şi E.ON, având 90 la sută dintre clienţii casnici. Aceste companii au trimis clienţilor oferte cu acelaşi preţ ca şi până acum şi, dacă nu există niciun răspuns din partea oamenilor, ofertele intră automat în vigoare. Cu toate acestea, autorităţile susţin că tarifele pentru populaţie ar trebui să scadă, deoarece pe bursă cotaţiile gazelor cu livrare în a doua parte a anului sunt la niveluri mai mici decât până acum. În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că populaţia ar trebui să plătească facturi cu 10-15 la sută mai mici, odată cu liberalizarea. „Sunt uşor dezamagit de reacţia furnizorilor, în special a furnizorilor mari care au foarte mult din piaţă, care au încercat să profite de pe urma faptului că românul e conservator şi poate că nu se informează corect”, a spus ministrul Virgil Popescu. Potrivit acestuia, în cazul în care marii furnizori nu vor scădea preţurile, Legea concurenţei permite Guvernului să intervină în piaţă pentru o perioadă de şase luni. „Suntem dispuşi să aşteptăm să vedem cum vom sta în iulie, cum se reglează piaţa, şi vom interveni dacă vedem că sunt speculaţii. Vom interveni pe Legea concurenţei şi ne vom asigura că diferenţa de preţ de achiziţie a furnizorilor se va regăsi şi în preţul final al cumpărătorilor”, a mai spus ministrul.

Efectele secundare ale liberalizării prețului la gaze naturale

Reprezentanţii ANRE admit faptul că va mai dura până ce consumatorul va simţi liberalizarea în buzunarul său. „Liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar dacă nu de mâine, pe această piaţă dominată de un cerc restrâns de furnizori. Pe termen mediu şi lung, consumatorii vor fi cei care vor simţi primii efectele benefice”, a afirmat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE. Efectul secundar va fi cel al creşterii încrederii investitorilor, a adăugat el. Totodată, specialiştii spun că liberalizarea va conştientiza consumatorii şi îi va impulsiona să se implice mai mult, să compare preţurile din piaţă şi să analizeze mai bine ofertele pentru a semna cele mai bune contracte. Nimeni, însă, nu oferă o garanție solidă că lucrurile vor sta în acest fel.

ANRE a arătat că pot apărea şi dezavantaje pentru consumatori în procesul de liberalizare care sunt generate, în principal, de cunoaşterea insuficientă a mecanismelor pieţei, atât de unii furnizori, cât şi de unii clienţi finali. „Clienţii finali trebuie să ştie că, pe piaţa concurenţială, preţurile se formează liber pe baza cererii şi ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale. Pentru a încheia în cunoştinţă de cauză un contract de furnizare a gazelor naturale, clienţii finali trebuie să realizeze propriile evaluări şi comparaţii între oferte, în vederea alegerii celei mai avantajoase dintre cele disponibile pe piaţă. În acest sens, se recomandă ca, în prealabil, clienţii finali să se informeze cu privire la drepturile pe care le au şi să realizeze o comparaţie între condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale ale furnizorului actual şi condiţiile comerciale oferite de alţi furnizori de pe piaţa internă de gaze naturale”.

 

 

One Thought to “Prețul gazelor naturale a fost liberalizat: autoritățile spun că vom avea de plătit mai puțin”

  1. Cetateanul de rand

    Cu ajutorul complice al ANRE consumatorii casnici au platit ani de zile preturi mai mari decat ar fi fost normal intr-o tara cu rezerve apreciabile de gaz .In contextul actual in care pretul gazelor naturale s-a prabusit asemenea barilului de petrol in cotatiile bursiere internationale ,se platesc in continuare in Romania gazele la 68 ron /Mwh fata de pretul bursier cotat la jumatate din aceasta valoare !O reducere de 10-15 % este deci insuficienta si asigura in continuare o rata exagerata de profit furnizorilor….Dar avem o multitudine de institutii care numai pe cetateanul de rand nu il apara…Asa platim nu numai cel mai scump gaz ci situatia e repetabila la curent si mai ales la apa….Toate acestea in tara ,care are probabil cele mai mici venituri din Europa !Ar fi cazul ca de aici sa porneasca afirmata grija pentru cetatenii acestei tari a intregii clase politice pe care au trambitat-o ani de zile !

Leave a Comment