Volum al istoricului Gabriel-Virgil Rusu, apărut la editura „Caiete Silvane”

Editura „Caiete Silvane” din Zalău a editat cartea istoricului clujean Gabriel-Virgil Rusu, intitulată „Az Átokházi betyár” (Haiducul din Átokháza), traducere Nastasă-Kovács Annamária, cuvânt introductiv de Gyémánt Ladislau.
Tipărită în condiţii grafice de excepţie la tipografia zălăuană „Color Print”, volumul de faţă reprezintă o incursiune în lumea plină de mister şi romantism a secolului al XIX-lea din Ungaria şi Transilvania.

Autorul, plecând de la studiul unor documente arhivistice edite şi inedite, reconstituie lumea răufăcătorilor, cu mecanismele ei funcţionale, cu reguli scrise sau nescrise, cu efortul autorităţilor locale şi centrale ale Imperiului Austriei, şi, mai apoi, a Imperiului Austro-Ungar, de a ţine sub control fenomenul infracţional.

De-a lungul celor zece capitole Gabriel-Virgil Rusu prezintă viaţa şi faptele haiducului Rózsá Sándor, un erou social maghiar, născut într-un sătuc de lângă Szeged şi considerat „ultimul mare haiduc al Europei”. Viaţa sa este tumultuoasă şi dramatică. Autor a numeroase crime, tâlhării şi furturi, participant activ la Revoluţia din 1848 din imperiu, urmărit febril de autorităţi, prins, închis şi condamnat la moarte, graţiat de mai multe ori, haiducul părăseşte această lume în puternica închisoare de la Gherla, intrând în legendă.

Gabriel-Virgil Rusu este cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, este autor a numeroase volume, studii şi cercetări în domeniile: istoria Transilvaniei medievale şi premoderne, istorie universală, istoria instituţiilor de ordine şi securitate publică, ştiinţe penale. A publicat recent la Editura „Caiete Silvane” din Zalău, cartea „Mundus malefactorum. Studii şi cercetări privind criminalitatea în Transilvania medievală şi premodernă”.

Leave a Comment