Fonduri nerambursabile pentru conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi naţional

Autorităţile publice, instituţiile culturale şi religioase, organizaţiile non-guvernamentale active în domeniul patrimoniului cultural sau al minorităţilor etnice, dar şi proprietarii şi administratorii monumentelor istorice pot obţine fonduri nerambursabile pentru conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural.

Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, a precizat miercuri, 8 ianuarie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă că, începând din această săptămână, Ministerul Culturii a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanţare în cadrul Programului “PA 16-RO 12 – Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi naţional”. Programul este finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 -2014 şi reprezintă una dintre cele mai importante surse de finanţare nerambursabile pentru sectorul cultural din România. Sprijinul financiar nerambrursabil are o valoare totală de peste 16 milioane de euro, (85 la sută fiind acordat de statele donatoare – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, iar 15 la sută reprezintă cofinanţarea asigurată de la bugetul naţional) şi este destinat proiectelor care au ca obiect protejarea, restaurarea, conservarea şi facilitarea acesului publicului la patrimoniul cultural şi naţional românesc. Potrivit directorului Doina Cociş, sesiunea de depunere a cererilor de finanţare se poate face atât pentru proiecte mari cât şi pentru schema de granturi mici. Sesiunea se va încheia în data de 7 aprilie 2014 pentru proiecte mari, respectiv în 25 aprilie pentru proiecte mici. Solicitanţii eligibili sunt instituţiile publice, ONG-urile din domeniul patrimoniului cultural sau al minorităţilor etnice, cultele şi asociaţiile religioase legal recunoscut, precum şi instituţiile de învăţământ superior sau de cercetare. Activităţile ce vor fi finanţate în cadrul proiectelor vizează punerea în valoarea a patrimoniului cultural şi natural, amenajarea zonelor de protecþie a obiectivelor de patrimoniu, precum şi crearea infrastructurii pentru digitizarea resurselor culturale.
Programul doreşte sã susţinã activitãţi de conservare şi promovare a patrimoniului imaterial al comunitãţilor etnice şi culturale, inclusiv a populaţiei rome. Cei interesaţi de această oportunitate se pot adresa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, iar informaţii detaliate privind “Ghidul solicitantului” şi depunerea cererilor de finanţare sunt disponibile pe pagina web dedicatã Programului –www.fonduri-patrimoniu.ro.
Având în vedere noua oportunitate, primăriile în a căror administrare se află monumentele istorice pot să depună cereri de finanţare pentru conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural. Castelul “Bay” din localitatea Treznea este unul dintre obiectivele culturale şi istorice din judeţul Sălaj care ar putea fi refăcut cu ajutorul acestor fonduri nerambursabile.

Alte articole

5 Thoughts to “Fonduri nerambursabile pentru conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi naţional”

 1. Anonim

  Doamna inginer metarulgist se mentine in functie? Pana cand?

 2. Anonim

  Ce griji ai tu, bai anonimule? Stii cine moare de grija altuia?

  1. Anonim

   Bai idiotule, toti oamenii de cultura din judet se plang de ea, de competentele sale manageriale. Pana la ea, doar mari oameni de cultura din Salaj au ocupat pozitia de director al Directiei Judetene de Cultura. Cocis doar a reusit performanta de a fi mentinuta de 3 partide: PSD – ca a fost membru; PDL – ca e vara lui Turcas si PNL – din cauza lipsei unei persoane competente in cadrul organizatiei judetene.

 3. Anonim

  Dacă Bay a fost condamnat drept criminal de război responsabil de masacrul românilor și evreilor din Treznea, atunci de ce să fie restaurată clădirea? Și să nu mi se răspundă că arhitectură, că turism și alte parascovenii! Sau o revendică cineva și trebuie pusă la punct pe banii contribuabililor români?

 4. Zalauan

  Castelul criminalului de razboi Bay, ar trebui demolat, caramida cu caramida.
  Nu restaurat.

Leave a Comment