Sfaturi pentru cultivarea celor mai bune legume in gradina ta

Fie ca detii o mica ferma de legume bio, fie ca te numeri printre norocosii care au o gradina unde isi pot cultiva propriile fructe si legume proaspete, daca iti doresti sa ai roade cat mai bune, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont. Pe langa toata dragostea pe care o oferi si munca depusa, plantatiile de legume au nevoie de o serie de ingrijiri speciale, pentru a se dezvolta cat mai bine si pentru un gust natural, autentic. Daca esti pasionat de acest aspect si vrei sa ai si tu roade bogate si frumoase, atunci urmatoarele sfaturi te vor ajuta in misiunea ta.

 

Iata cum trebuie sa ingrijesti plantele pentru a obtine cele mai bune legume:

 

Ai grija ca gradina sa beneficieze de soare pe tot parcursul zilei

 

Lumina este cel mai esential lucru pentru a creste legume sanatoase. Ea trebuie sa fie amenajata in zone in care beneficiaza mereu de soare, cu expunere sudica, iar daca acest lucru nu este posibil, atunci ar trebui ca macar 7 ore pe zi sa aiba lumina directa a soarelui. In zonele care sunt mai umbrite este indicat sa cultivi doar legume precum radacinoasele. Daca ai o mica ferma care se ocupa cu acest lucru, atunci trebuie sa stii ca legumele, dupa ce sunt culese, trebuie sa fie depozitate in locuri racoroase precum in beci sau, in cazul in care cantitatile sunt foarte mari, poti folosi containere metalice pe care sa le amplasezi in locuri umbrite, cu o temperatura scazuta. Poti sa vezi preturile la containere metalice de la MagaziaLuCostica, unde vei gasi astfel de metode de depozitare in diferite dimensiuni.

 

Culege roadele cu foarte mare grija

 

Procesul de culegere al roadelor necesita foarte multa atentie, fiind un procedeu minutios si destul de complex. Atunci cand culegi legumele, ai grija ca acestea sa nu se striveasca intre ele. Aceasta este o greseala pe care multi agricultori o fac si anume sa grabeasca procesul de culegere, pentru a obtine cantitati mai mari, intr-un timp cat mai scurt. Astfel, risti sa pierzi o parte din roade. Pentru culturile mai generoase, sunt recomandate recipiente speciale si o manevrare atenta, cu ajutorul unui utilaj si a unui suport potrivit. Pentru incarcaturi grele, poti achizitiona un  incarcator telescopic de la Magazia lu’ Costica, pe care sa il atasezi unui tractor fiabil. Fiecare gospodarie are nevoie de o echipare corespunzatoare pentru atingerea scopurilor si rezolvarea misiunilor zilnice.

 

 

 

 

Foloseste o folie speciala protectoare

 

Foloseste o folie cu care sa acoperi straturile de legume, pentru a le accelera timpurietatea. Pentru legumele mai sensibile la frig, poti folosi protectiile de tip clopot, care vor retine caldura in interior, mult mai bine. Dupa cultivare, legumele pot fi mai repede transplantate afara, chiar cu cateva saptamani inainte de data normala de plantare.

 

Protejeaza fauna care ajuta la dezvoltarea legumelor

 

Fauna utila, precum albinele si bondarii care sunt niste buni polenizatori, trebuie protejata. Aricii, viespile si pasarile tin daunatorii departe de culturi, asa ca e nevoie sa le protejezi si sa le lasi loc in spatiul tau. Amenajeaza spatii speciale si casute pentru pasari, cu mancare si apa. Ai mare grija sa nu folosesti pesticide care le pot dauna acestora.

 

Obtinerea unor roade bogate si frumoase nu este o misiune atat de usoara, insa daca vei avea in vedere toate lucrurile esentiale legate de acest lucru, cu siguranta nu vei da gres. Nu uita ca este foarte important sa te dedici acestor momente, pentru a nu ramane cu o serie de culturi neglijate, de care nici tu nu vei fi mandru.

 

 

 

 

Leave a Comment