Pustiul a pus stăpânire pe Piața centrală, la debutul sezonului de verdețuri

Piața din incinta Halei Agroalimentare Zalău arată, în aceste zile, cu nimic diferit față de spațiile comerciale din municipiu. Un loc aproape pustiu. Doar trei comercianți erau, joi la orele prânzului, în hală, precum și o reprezentantă a autorităților de control care flutura o mapă în mână și efectua o inspecție prin „mulțimea” de comercianți. Un sac de spanac pe o tarabă, doi saci de cartofi pe o altă tarabă, câteva legături de ceapă verde și pătrunjel, doi apicultori cu produsele lor, așteptând cumpărătorii și… atât. O imagine tristă, venită însă pe calea consecinței legale impuse de ordonanțele militare care au blocat întreaga activitate comercială din țară, cu câteva excepții pe care le cunoașteți. Oamenii nu mai au unde să vândă marfa, iar în puținele locuri unde acest lucru ar mai putea fi posibil, producătorii nu mai ajung pentru că nu mai pot ieși din gospodării dată fiind situația din pandemia pe care o traversăm.

Producătorii sunt afectați iremediabil, acum la debutul sezonului verdețurilor, tone de ceapă verde, spanac dar și alte trufandale de sezon, se strică și iau calea gunoiului în gospodăriile lor. Cei care le-ar putea oferi un sfat sau poate un sprijin, oferă soluții pe cât de absurde, pe atât de irealizabile: țăranii să trimită scrisori la… hypermarketuri și să se milogească cu marfa la ușile lor. Cele care de-a lungul timpului le-au trântit ușile în nas celor mai mulți producători cinstiți de legume și fructe de la noi din țară. Cu mici excepții prin care două-trei concerne alimentare au acceptat doar câteva produse de la producătorii români, în special tomate, țăranii noștri se confruntă, în continuare, cu o întrebarea „Ce facem?” al cărei răspuns ar putea însemna, de fapt, soarta lor, dar și a noastră, a consumatorilor, cei care așteptam să putem cumpăra în această primăvară verdețuri și legume produse în gospodăriile țăranilor și mai puțin din serele străinilor – evident, și acestea bune la urma urmei. Reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) spun că micii fermieri ar trebui să nu se mai plângă, să se asocieze și să… scrie  lanțurilor de supermarketuri.

Mereu a fost o categorie care s-a plâns. Noi întotdeauna am fost sensibili la această problemă. În multe cazuri se plâng unii, ceea ce face să pară că ceilalți nu ar fi importanți. Dar vă asigur că nu este așa și lucrăm cu mii de fermieri. Cel mai probabil sunt fermieri care livrau pentru sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele – n.r.) și care au rămas fără clienți. Nu zic de preț, dar poate au stocuri care lor li se par mari, dar sunt mici. Gândiți-vă la un manager de stoc. Ar trebui să încerce să se asocieze și să scrie direct la supermarketuri”, a declarat cotidianului Libertatea, zilele trecute, George Bădescu, reprezentant al Asociației amintite. Până la visatele asocieri, dar și până când vom vedea patronii magazinelor așteptându-i pe țărani cu brațele deschise, realitatea care nici în vremuri bune nu arăta foarte bine pentru lucrătorii pământului, arată acum tristă și pustiită.

 

 

2 Thoughts to “Pustiul a pus stăpânire pe Piața centrală, la debutul sezonului de verdețuri”

  1. Anonim

    Undd bigezi in declaratie ca poti mege la piata?
    NICAIERI!
    Degeaba producatoru are rubrica de comercializare daca nu are si cumparatorul !
    Lucruri fara cap si coada….

  2. Anonim

    Care nu vor muri de virus vor muri de foame.

Leave a Comment