Octombrie – luna perfectă pentru plantarea pomilor fructiferi

Lucrările în grădină necesită multă atenție, dacă ne dorim ca roadele să fie pe măsura așteptărilor. Dacă de cele mai multe ori, experiența este o garanție a reușitei, foarte mulți dintre noi nu avem experiență și dorim, chiar și așa, să reușim plantarea, lucru care să asigure viabilitate pomului și în cel mai scurt timp, rodul. Toate etapele de plantare sunt importante și este indicat să le studiați și să le respectați ca atare. De la săpatul gropilor, la plantat și tăieri, trebuie să fiți atenți la detalii dacă vă doriți pomi fructiferi longevivi și roditori. Achiziționați pomi exclusiv din surse autorizate.

Este foarte important să țineți cont de acest sfat pentru a nu pierde un an. Cumpărați de la furnizori autorizați pentru a vă asigura că plantați pomi fructiferi de calitate. În cele mai multe cazuri, după trei ani de la plantare puteți obține o producție de fructe bogată. Săpați din timp gropile. Pentru plantarea de toamnă, specialiștii recomandă ca gropile să fie săpate încă din luna august. Săparea din timp asigură sterilizarea locului în care vom planta pomii fructiferi. Săpați gropi „sănătoase”. Pomul fructifer are nevoie de spațiu pentru a-și dezvolta rădăcinile. Gropile săpate trebuie să aibă un spațiu generos.

Dimensiunile variază, de la 30 x 30 x 30 cm pentru terenul desfundat, la 60 x 60 x 40 cm pentru terenul desfundat. Fasonați înainte de plantare. Specialiștii și pomicultorii sunt de acord că toamna este anotimpul perfect pentru plantarea pomilor fructiferi. Atenție însă, specialiștii vă recomandă să realizați acest proces înainte de primul îngheț, care nu este foarte departe. 

Beneficiile toamnei în plantarea pomilor fructiferi

Primul beneficiu pe care îl oferă plantarea pomilor fructiferi toamna este legat de perioada în care trebuie să faceți această operațiune, și anume începutul lunii octombrie – jumătatea lunii noiembrie. După caz, înlocuiți jumătatea lunii noiembrie și primul îngheț. În acest interval, avem posibilitatea să ne ocupăm cu atenție de plantare și (aproape) doar de plantare, după ce am finalizat lucrările din grădină specifice pentru începutul toamnei.

Toamna aduce, de obicei, temperaturi blânde, pentru o perioadă destul de lungă. Toamna aduce și ploile care ajută rădăcinile să lucreze după plantare; prinderea în sol este garantată de umiditatea existentă în urma ploilor ce cad, de regulă, în această perioadă.

Dacă optați pentru plantarea pomilor fructiferi pe timp de toamnă, aceștia vor beneficia de întreaga perioadă de vegetație, odată cu venirea primăverii. De aici, încă un beneficiu. Pomii vor strânge o cantitate suficientă de substanțe de rezervă în ramuri, și vor rezista fără probleme la temperaturile scăzute din timpul iernii următoare;

Lăstarii cresc cu până la 30 la sută mai mult în cazul plantării pe timp de toamnă, față de plantarea de la începutul primăverii; în timpul iernii, rănile de pe rădăcini au suficient timp de vindecare. Tot în sezonul rece, se formează pe rădăcini noi perișori absorbanți care asigură reluarea vegetației din primele zile de primăvară.

Cum plantăm corect pomii fructiferi?  Zece sfaturi importante pentru reușita plantării

Fasonarea rădăcinilor înainte de plantare asigură pomi fructiferi sănătoși. Scurtați rădăcinile sănătoase, în cazul în care sunt prea lungi, și eliminați părțile rupte sau uscate. Nu uitați de „mocirlirea” rădăcinilor, benefică pentru vindecarea rănilor și formarea unor noi rădăcini. Alegeți adâncimea optimă de plantare.

Și la plantarea pomilor fructiferi, trebuie să alegem oarecum o zonă situată undeva la mijlocul suprafeței săpate. Dacă plantăm foarte aproape de suprafață, există riscul ca pomii să se usuce, în timp ce plantarea prea adâncă duce la o creștere greoaie, întârziată. Plantați înainte de primul îngheț. Toamna este anotimpul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi, însă este bine să urmărim evoluția temperaturilor. Plantați doar dacă temperatura nu a scăzut sub 2 grade Celsius! Este contraindicat să realizăm această lucrare dacă terenul este acoperit de zăpadă. 

Azotul rănește rădăcina pomului

Adăugați doar îngrășământ natural, pe cât posibil. Pământul poate fi combinat cu gunoi de grajd, bine dospit și vechi de minimum trei ani. Gunoiul trebuie să fie bine dospit și vechi de minimum trei ani. Nu se recomandă îngrășământul ce conține azot, întrucât acesta provoacă răni rădăcinilor. Lăsați distanțe generoase între pomi. Este important să stabiliți distanța necesară între pomi și rândurile de pomi din livadă, pentru a asigura cantitatea necesară de lumină. Specialiștii recomandă să lăsați aproximativ 4 metri între fiecare rând. Plantați și udați.

Turnați 1-2 găleți de apă la fiecare groapă. După ce apa s-a infiltrat în sol, faceți un mușuroi de pământ de aproximativ 30 centimetri, ca măsură de protecție la temperaturile scăzute din timpul iernii. Nu uitați de lucrările de tăiere.

Tăierile stimulează prinderea pomilor fructiferi, motiv pentru care vă recomandăm să efectuați aceste lucrări imediat după plantare. Eliminați ramurile bolnave sau rănite și scurtați-le pe cele mai slabe.

Urmăriți cu regularitate buletinele fitosanitare publicate de Magazin Sălăjean pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, sfaturi și soluții, pe segmentul pomiculturii.

 

 

 

 

Leave a Comment