Scad veniturile pentru anumite categorii de salariați

În timp ce salariile celor care lucrează la stat au ajuns să creeze adevărată prăpastie între această categorie și cei care lucrează în domeniul privat, o scădere salarială pentru un anumit segment de angajați este foarte posibil să se producă, începând din anul viitor. Guvernul a decis, la începutul acestui an, ca o parte din contribuţia de asigurări de sănătate datorată de anumiţi angajaţi să fie suportată de stat, astfel încât acestora să nu le scadă salariul net după transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Astfel, persoanele care lucrează în IT şi cercetare şi al căror impozit pe venit este scutit ar putea să încaseze salarii mai mici începând din 2019, întrucât schema de compensare ce a fost introdusă la începutul lunii februarie urmează să expire la finalul anului.

„În momentul de faţă, nu există nicio discuţie cu privire la prelungirea acestui termen. Din câte ştiu eu, nu s-a pus pe tapet. La momentul acesta, începând din 1 ianuarie,  angajaţii din IT şi cercetare-dezvoltare ar putea fi impactaţi, dacă angajatorii nu vor mări salariile”, spune Ionuţ Sas, partener în cadrul firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC). De asemenea,  autorităţile au transmis după adoptarea acestei măsuri că aceasta are un caracter temporar, deci nu ar urma să fie extinsă după termenul limită de 31 decembrie 2018.

„Este un interval limitat de timp, 31 decembrie 2018, şi ar fi bine să se reglementeze în continuare o măsură de compensare în zona de IT şi cercetare-dezvoltare”, indică Daniel Anghel, partener, liderul departamentului de taxe şi consultanţă juridică PwC. Facilitatea, valabilă pe parcursul acestui an, a fost condiţionată de transferul contribuţiilor, respectiv majorarea venitului salarial brut al programatorilor cu cel puţin  20 la sută faţă de nivelul din luna decembrie 2017.

 

 

Alte articole

Leave a Comment