Turul ciclist al României traversează Sălajul

Unul dintre cele mai importante evenimente sportive internaționale care se va desfășura în acest an în România va putea fi văzut și de sălăjeni. Astfel, „Mica buclă”, așa cum mai este cunoscut Turul ciclist al României, are prevăzut în calendar judeţul Sălaj în cea de-a doua etapă a sa.
Turul Ciclist al României este cea mai importantă competiție ciclistă desfășurată pe teritoriul României. Aceasta este organizată de Federația Română de Ciclism. Prima ediție a turului a avut loc în 1934, a avut 1026 de km și 7 etape și a fost câștigată de Marin Nicolov și echipa Bulgariei. Competiția promovează valori precum spiritul de echipă, dinamismul, forţa, solidaritatea, efortul pentru depăşirea propriilor limite şi excelenţa. De asemenea, ciclismul este considerat un sport ecologic, astfel, protejarea mediului inconjurător este altă valoare susținută de toți cei implicați în competiție. Echipa Turului Ciclist al României se orientează spre inovație continuă, dezvoltare turistică și atenție dedicată pentru cerințele participanților și față de calitatea și siguranța circuitului.
La ediția de anul trecut au participat peste 140 de cicliști care au făcut parte din 16 echipe naționale sau continentale. A fost prima competiție TransBucegi, s-a desfășurat pe parcursul a 5 zile (11-15 septembrie), a traversat 9 orașe și a cumulat un număr total de 689 de kilometri. „Competiția din acest an se va desfășura cu avizul și acordul federațiilor și instituțiilor de stat implicate, respectând normele și recomandările de siguranță sanitară”, transmit organizatorii. Pentru ediția 2020 și-au anunțat prezența peste 100 de cicliști printre care se vor regăsi mai mulți campioni naționali și internaționali. Ediția cu numărul 53, cea care va debuta cu festivitatea de deschidere pe 8 septembrie, se va încheia pe 13 septembrie și „este inclusă în calendarul competițional european al Uniunii Cicliste Internaționale, care anul trecut a promovat competiția românească la categoria 2.1. Calificativul permite ca la Turul României să ia parte și echipe profesioniste care participă în Turul Franței sau al Italiei, echipe semi-profesioniste, continentale și naționale”, mai informează organizatorii.

Traseul pe etape

Ceremonia de deschidere se va desfășura pe 8 septembrie, în Timișoara, de unde, o zi mai târziu, se va porni în prima etapă care va avea linia de sosire în Oradea. Etapa a doua, Oradea – Zalău – Cluj-Napoca, se va desfășura în data de 10 septembrie, urmând ca etapa a 3-a, Târgu Mureș – Miercurea Ciuc – Lacul Sfânta Ana, să aibă loc o zi mai târziu. Penultima etapă (a 4-a), Brașov-Făgărăș-Transfăgărășan-Curtea de Argeș, se va desfășura pe 12 septembrie, în timp ce etapa a 5-a și ceremonia de premiere vor avea loc în București, pe 13 septembrie. La fel cum s-a întâmplat în trecut, și de această dată, organizatorii au ales trasee extrem de spectaculoase menite să promoveze în lume frumusețile pe care țara noastră le are.
M. S.

Leave a Comment