Proiectul de modificare a Legii Sportului pune pe jar echipele reprezentative din Sălaj

Proiectul de modificare şi completare a Legii Sportului, întocmit în urmă cu puţin timp de Ministerul Tineretului şi Sportului, îi nemulţumeşte pe toţi preşedinţii de federaţii, dar şi pe reprezentanţii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Tot mai multe voci susţin că, dacă proiectul va fi aprobat, sportul din România riscă să se blocheze.

Legea 69/2000 – Legea Educaţiei Fizice şi Sportului pune, din nou, pe jar, întreg sportul din România. Sala Rapsodia din cadrul Hotelului Intercontinental din Bucureşti a fost joi gazda unei dezbateri publice privind modificarea şi completarea Legii 69/2000 – Legea Educaţiei Fizice şi Sportului, proiectul fiind întocmit la începutul lunii iulie de Ministerul Tineretului şi Sportului. La întâlnire au fost prezenţi mai mulţi preşedinţi de federaţii, dar şi antrenori şi reprezentanţi de cluburi din sportul românesc.
Cel mai discutat subiect a fost legat de rolul administraţiei publice în finanţarea sportului. Majoritatea celor prezenţi s-au arătat nemulumiţi de faptul că în noua lege nu apar prevederile privind cheltuielile de natură salarială din fonduri publice locale. Adică, autorităţile locale nu vor mai putea plăti salariile sportivilor, deşi vor avea dreptul să susţină financiar cluburile.
Sportul din România s-a confruntat şi anul trecut cu o astfel de problemă, iar Gheorghe Tadici, antrenorul echipei HC Zalău, a formulat un amendament aprobat ulterior în Camera Deputaţilor. Amendamentul făcea referire tocmai la faptul că din bugetul local să poată fi plătite şi cheltuielile de natură salarială.
„Este o mare aberaţie ceea ce se întâmplă. Anul trecut, am lucrat luni de zile pentru a salva sportul din România, iar acum ne lovim, din nou, de o astfel de problemă. Dacă aceste modificări vor fi aprobate, tot sportul din România se va bloca”, a afirmat fostul selecţioner al echipei naţionale de handbal feminin.
La fel de indignaţi s-au arătat şi preşedinţii de federaţii prezenţi la dezbaterea de joi.
„Nu suntem de acord cu această propunere de modificare a legii. De ce ne este frică să obligăm autorităţile locale să susţină sportul? Danemarca a introdus din 1968 o asemenea obligativitate. Noi considerăm că fiecare autoritate locală în parte trebuie să demareze o strategie locală pentru sport. Deciziile de azi nu mai pot fi luate la nivel de centru, ele trebuie luate la nivel local şi regional. Trebuie să recunoaştem aceste asociaţii regionale. Azi avem un gol structural între centru, între federaţiile sportive şi asociaţiile judeţene sportive. De aceea sportul nu mai poate trăi la nivel central. În alte ţări, sportul este susţinut financiar de autorităţi locale. Dacă va fi aprobată în această formă, tot sportul din România se va bloca”, este de părere Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal.
„Nu sunt de acord cu această lege. Mi-ar plăcea să fiu invitat să particip la o lege care să transforme sportul din cost în creator de plus valoare”, a fost reacţia lui Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal.
„Reprezentanţii federaţiilor, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, noi toţi, ne dorim o nouă Lege a Sportului. O comisie formată din reprezentanţi ai COSR, ai MTS şi ai federaţiilor sportive a lucrat un an şi jumătate şi a dezbătut această Lege a Sportului. Toate cele 123 de amendamente pe care le-am scos în evidenţă nu le regăsim aici în acest proiect. Ar fi bine ca sportul să aparţină oamenilor de sport, ei sunt aleşi de cluburi. Ei şi noi ne vom confrunta cu noua lege. Cine a redactat şi cine îşi asumă această lege? Care sunt oamenii care au lucrat la ea, pentru că noi, cei din sport, nu am fost întrebaţi. Sportul îl fac federaţiile naţionale şi cluburile”, a reacţionat şi Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Nemulţumirea şi-a arătat-o şi Virgil Stănescu, preşedintele Federaţiei Române de Baschet. „Dacă acest proiect de lege trece atunci i-aş sugera domnului Alin Petrache să le spună sportivilor să mai stea puţin la Rio pentru că şi-au pierdut job-ul. Adică să mai rămână puţin la soare. Trebuie să înţelegem ce înseamnă un sportiv şi ce aduce el din punct de vedere social. Problema cu finanţarea locală şi a salariilor este puţin delicată şi complicată”.
În Sălaj, toate cele trei echipe reprezentative, Handbal Club Zalău, Volei Municipal şi FC Zalău sunt susţinute în proporţie de 90 la sută din bugetul local. Principalul finanţator al echipei de handbal este Consiliul Judeţean Sălaj, în timp ce consiliul Local susţine voleiul şi fotbalul.

Alte articole

3 Thoughts to “Proiectul de modificare a Legii Sportului pune pe jar echipele reprezentative din Sălaj”

  1. Anonim

    Daca se blocheaza iar legea sportului va fi vai samar de cluburile care sint sustinute de autoritatile locale si judetene,ar fi o prostie ca cluburile cum e si in zalau fc zal vcm zalai si hc zalau sunt sustinute de autoritatile locale si judetene si ar fi pacat ca sportul din salaj sa dispare

  2. Anonim

    Sportul din Salaj?…Cati sunt din Salaj? Platim sportivi din alte parti pentru ce? Sunt cumva mai buni decat ce avem noi, aici?

  3. Virgil

    CSS Zalau e praf amice ,pe ultimele locuri de ani si ani de zile in camponatelke scolare ! Normal ca vin jucatori si jucatoare si dinafara judetului . Dar cel putin la handbal , sunt din cele autohtone , romance nu mercenare straine cum au toate echipele (majoritatea ma rog ) cate 4-5 straine . De volei , baschet, fotbal ce sa mai vorbim ?

Leave a Comment