Laminorul Zalău sărbătoreşte 30 de ani de la promovarea în Divizia C

Fotbalul sălăjean trece printr-o perioadă cât se poate delicată, după ce a rămas în această vară fără nicio echipă de seniori într-o competiţie naţională. Iubitorii „sportului rege” din judeţ trăiesc din amintiri, având posibilitatea să participe doar la meciuri în care evoluează foşti jucători de fotbal. Cel mai recent eveniment de acest gen s-a desfăşurat sâmbătă, la Crasna, unde a vut loc un meci de old-boys între foştii componenţi ai echipelor Sparta şi FC Crasna, iar de cealaltă parte au evoluat foşti jucători ai formaţiei ungare, DVCS Debrecen.
Foştii componenţi ai echipelor Minerul Sărmăşag, Armătura Zalău, chiar şi Rapid jibou au organizat în trecut evenimente asemănătoare, iar în acest an a venit rândul foştilor jucători ai echipei Laminorul Zalău să organizeze o întâlnire cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la promovarea în Divizia C.
Campionatul judeţean era împărţit în trei serii la acea vreme, în anul 1987, iar câştigătoarele celor trei serii au fost Laminorul Zalău, Izomat Şimleu Silvaniei şi AS Calmin. Exista Seria Centrală, Seria I şi Seria a II-a, echipa din municipiu fiind câştigătoarea celei de-a doua serii.
La acea vreme, Sălajul era reprezentat în Divizia B de Armătura Zalău, iar în Divizia C evoluau trei echipe: Chimia Zalău, Minerul Sărmăşag şi Silvania Cehu Silvaniei. Deşi a terminat pe locul 14 în ediţia 1986 – 1987 a Diviziei C, Chimia Zalău nu şi-a mai putut continua activitatea din cauza problemelor financiare.
„A fost un moment delicat pentru Chimia Zalău, iar locul în Divizia C a fost luat de cei de la Laminorul Zalău. Împreună cu o serie de jucători, am plecat la Laminorul, unde am antrenat până în 1995, când s-a desfiinţat echipa. Au fost vremuri foarte frumoase şi, în majoriatea sezoanelor, am avut clasări onorabile. Sălajul este a doua casă pentru mine, fiind am petrecut acolo 34 de ani”, ne-a declarat clujeanul Dorin Barbu, cel care a antrenat echipele Chimia Zalău, Laminorul Zalău, Armătura Zalău şi Minerul Sărmăşag.
Doru Pop, cel care a ocupat funcţia de preşedinte al clubului Laminorul în acele vremuri, a avut iniţiativa organizării unei întâlnirii între foştii jucători, antrenori şi conducători ai echipei de fotbal, evenimentul urmând să aibă loc vineri, 15 septembrie, la Stadionul Municipal „Gheorghe Guşet”.
„Se împlinesc 30 de ani de la promovarea echipei în Divizia C şi împreună cu Ioan Gordan, cel care a fost preşedintele secţiei de fotbal, am decis să organizăm o întâlnire. A fost o perioadă frumoasă, cu oameni frumoşi, care s-au dedicat sportului”, a precizat Doru Pop.
Cele trei echipe sălăjene din Divizia C au fost repartizate în aceeaşi serie, Minerul Sărmăşag terminând pe locul 7 ediţia 1986 – 1987, în timp ce Silvania Şimleu Silvaniei a retrogradat în Divizia D, terminând campionatul pe penultimul loc.
„Chimia Zalău s-a salvat, Silvania Cehu Silvaniei a retrogradat”, scria presa vremii. Printre adversarele echipelor sălăjene se numărau Minerul Baia Sprie, Someşul Satu Mare, Victoria Carei, Minerul Băiţa, Chimforest Năsăud, Mecanica Bistriţa, Oaşul Negreşti, Chimia Tăşnad, Bradul Vişeu şi Minerul Băiuţ.

„Laminorul-Victoria Zalău, o echipă cu gânduri mari”

„Laminorul-Victoria Zalău, o echipă cu gânduri mari” a fost unul dintre titlurile vremii, la scurt timp după înfiinţarea echipei de fotbal şi începerea pregătirilor pentru ediţia 1987 – 1988.
„Probabil, nu vom spune o noutate pentru suporterii divizionarei C, Chimia-Victoria Zalău, că formaţia patronată în trecutele sezoane de Intreprinderea de anvelope a trecut, din această vară, sub patronajul Intreprinderii de ţevi, numele fiind Laminorul-Victoria Zalău. Pregătirile au îneput în 20 iulie, pe plan local (între timp echipa a susţinut un joc amical cu Armătura Zalău), pentru ca în perioada 6 – 18 august, Laminorul-Victoria să urmeze un program de pregătire în Staţiunea Borsec. După revenirea la Zalău, parelel cu antrenamentele tehnico-tactice, vor fi susţinute mai multe meciuri amicale cu Chimia Tăşnad, Minerul Sărmăşag, Armătura Zalău etc, în perioada de până la începerea campionatului, Laminorul-Victoria Zalău urmând să susţină şi un meci în cadrul etapei judeţene a Cupei României. După cum ne-a informat tovarăşul Dorel Pop, preşedintele AS Laminorul, în această perioadă, cu sprijinul nemijlocit al conducerii Intreprinderii de ţevi, în baza sportivă se execută o gamă largă de lucrări de îmbunătăţiri şi modernizări a acesteia: refacerea gazonului şi vestiarelor, instalarea unei tabele electronice de scor, procurarea echipamentului de antrenament şi joc, a mingilor etc.”, este o parte din materialul prezentat într-una din ediţiile de vară a ziarului Năzuinţa.
Călin Pop, Gheorghe Macarie, Dănuţ Ciolpan, Mathe Gyula, Dumitru Crişan, Dănuţ Ciulean, Gheorghe Ciule, Iosif Cadar, Iosif Suciu, Grigore Pop, Marius Tămaş, Petru Crainic, Cătălin Azoiţei şi Radu Petruţ sunt jucătorii transferaţi în ’87 de la Chimia la Laminorul Zalău.
În lotul echipei Laminorul s-au mai regăsit: Dorel Sîntămărean, Dumitru Tămăşan, Gavril Bîrjac, Valentin Indrieş, Vasile Hendea, Vasile Pop, Teodor Cenan, Ovidiu Ţăranu, Traian Bode, Emil Terheş, Paul Georgescu şi Cornel Porumb.

„Debut de bun augur”

„Debut de bun augur” a fost titlul aricolului apărut după desfăşurarea primei etape din noul sezon, Laminorul Zalău terminând la egalitate, 1 – 1 partida susţinută pe terenul celor de la Someşul Satu Mare. În cadrul aceleaşi etape, Minerul Sărmăşag a câştigat cu 2 – 0 duelul de pe teren propriu cu Minerul Baia Borşa, iar Izomat Şimleu Silvaniei a terminat la egalitate, 0 – 0 partida de pe teren propriu cu Minerul Cavnic.

1995, anul desfiinţării

Anul 1995 a însemnat finalul echipei de fotbal, Laminorul Zalău. Locul echipei în Divizia C a fost cedat celor de la Mobila Şimleu Silvaniei.
„A fost preluată echipa de handbal, Textila Zalău, care, ulterior şi-a schimbat denumirea în Silcotex, apoi în Silcotub, iar echipa de fotbal a fost cedată la Mobila Şimleu Silvaniei, după ce am purtat o discuţie cu domnul Bilţ”, îşi aminteşte Doru Pop.

Leave a Comment