Gabriel Magdaş, director executiv FC Zalău: „Fără un buget de 2 milioane de lei, nu putem vorbi de Liga a II-a la Zalău”

FC Zalău a promovat în Liga a III-a în vara anului 2008, iar cu excepţia primului sezon, iubitorii fotbalului din municipiu au vorbit în fiecare an despre promovarea în eşalonul secund. Au fost sezoane în care „alb-albaştrii” au avut clasări onorabile, dar şi ediţii în care evoluţia echipei şi locul ocupat la finalul campionatului a lăsat de dorit.
În acest început de sezon, FC Zalău traversează poate cea mai bună perioadă de după promovare, înregistrând şapte victorii, o remiză şi două înfrângeri în primele zece etape. Practic, în ultimele opt jocuri, zălăuanii au câştigat de şapte ori, iar remiza au obţinut-o pe terenul Unirii Dej.
O mare parte dintre iubitorii fotbalului din municipiu se gândesc deja la promovarea echipei în Liga a II-a, însă, acest lucru implică mai mulţi factori, în primul rând, un buget mult mai consistent decât cel din Liga a III-a, dar şi o bază sportivă care să poată fi omologată pentru astfel de jocuri.
Gabriel Magdaş, directorul executiv al clubului FC Zalău, care a realizat în această vară majoritatea transferurilor de jucători, consideră că principala problemă o reprezintă bugetul, nu baza sportivă.
„Nu este foarte greu să promovezi în Liga a II-a, însă, în primul rând trebuie să vezi dacă poţi dispune de bugetul necesar pentru a activa în acest eşalon. Fără un buget de 2 milioane de lei, nu putem vorbi de Liga a II-a la Zalău. Sunt multe cluburi care au promovat şi au fost nevoite să se desfiinţeze ulterior, neavând un buget suficient care să le permită să evolueze în Liga a II-a. Potrvit regulamentului, o echipă care promovează în Liga a II-a şi nu-şi continuă activitatea este „aruncată” direct în Liga a V-a. Este foarte important să ai un proiect pe termen mediu şi lung, dar să fie foarte bine ancorat în realizatea bugetară, în realitatea bazelor sportive şi a posibilităţilor. Dările la stat sunt foarte mari. FC Zalău beneficiază în acest an de 690.000 de lei de la Primărie, însă, aproximativ 240.000 de lei se întorc la stat, adică avem un buget pe care, de fapt, nu-l avem, dacă privim suma care rămâne. Baza sportivă ar fi cea mai mică problemă dacă ar fi să putem promova în Liga a II-a, fiindcă Federaţia îţi dă o derogare pentru a-ţi putea pune toate lucrurile la punct”, a afirmat Gabriel Magdaş.
Oficialul echipei zălăuane a vorbit şi despre finanţarea cluburilor de fotbal de la bugetul local. „Federaţia Română de Fotbal chiar lucrează la o astfel de statistică. Peste 80 la sută dintre cluburile de fotbal sunt finanţate de autorităţile publice. Însă, potrivit proiectului de finanţare, eşti obligat să aduni din mediul privat cel puţin zece la sută din bugetul total al clubului, ceea ce mi se pare firesc să se întâmple. Nu poţi să te culci pe o ureche dacă îţi vin banii de la stat”, a mai precizat Magdaş.
După 11 etape scurse din actualul sezon al Ligii a III-a, FC Zalău ocupă poziţia a treia, cu 22 de puncte acumulate, fiind depăşită de Sănătatea Cluj, cu 23 de puncte şi FC Hermannstadt, cu 31 de puncte.
„Alb-albaştrii” au stat la finalul săptămânii trecute, având în vedere că în Seria a V-a activează 15 echipe, urmând ca în etapa viitoare, programată vineri, să primească vizita formaţiei Unirea Jucu.
Rezultatele înregistrate în etapa a 11-a: ASA Târgu Mureş II – Comuna Recea 0 – 2, Unirea Jucu – Sănătatea Cluj 1 – 1, CS Oşorhei – FC Hermannstadt 1 – 2, Metalurgistul Cugir – Gaz Metan II Mediaş 3 – 0, CS Iernut – Recolta Dorolţ 4 – 1, Avântul Reghin – FC Bistriţa 4 – 0, Viitorul Ulmeni – Unirea Dej 1 – 1.

Leave a Comment