Fostul component al Generatiei de Aur, Florin Prunea, se gandeste tot mai serios sa se mute cu familia in Salaj, chiar daca este nascut la Bucuresti, iar parintii sai sunt olteni.
Prunea s-a casatorit in 1991 cu Lidia, nascuta in satul Santamarie, din comuna Sanmihaiu Almasului, iar de cativa ani a ales sa-si petreaca Sarbatorile de Iarna in Salaj. Alege aceste locuri pentru ca, spune el, oamenii de aici sunt foarte primitori si apropiati.
Avand in vedere ca fotbalul a fost sportul care i-a marcat viata, de fiecare data cand ajunge in Zalau nu rateaza ocazia sa joace o miuta sau un tenis cu piciorul, impreuna cu Vasile Jula si alti prieteni de-ai lor, ultimul eveniment de acest gen avand loc vineri seara, la Complexul Sportiv Divino.
Florin Prunea si-a inceput cariera la Dinamo Bucuresti in 1985, insa trei ani mai tarziu s-a transferat la Universitatea Cluj, in orasul de la poalele Feleacului cunoscand-o si pe Lidia, cea care avea sa-i devina sotie. In 1991, a castigat alaturi de Universitatea Craiova atat titlul de campion, cat si Cupa Romaniei. In 1992, a revenit la Dinamo, unde a fost titular timp de sase sezoane.
In strainatate, a evoluat la trei echipe: Erzurumspor (Turcia), Litex Loveci (Bulgaria) si Skoda Xanthi (Grecia).
A strans 40 de selectii pentru prima reprezentativa a Romaniei, alaturi de care a jucat la doua Campionate Mondiale (1994 si 1998) si doua Campionate Europene (1996 si 2000).
Vasile Jula este un jucator iubit si apreciat peste tot pe unde a evoluat
Reporter: De cand ai aceasta relatie de prietenie cu Vasile Jula?
Florin Prunea: Pe Vasile l-am cunoscut cand eram colegi de echipa la Universitatea Cluj. Sigur, eu debutasem mai devreme, in 1988, el era inca la Centrul de copii si juniori, dar il stiam de atunci un baiat extrem de serios si de muncitor. Un jucator care, din punctul meu de vedere, a dat tot ceea ce era mai bun pentru Cluj, mai ales ca a evoluat atat pentru Universitatea, cat si pentru CFR. Un exemplu pentru toti care vor sa devina fotbalisti. Un jucator iubit si apreciat peste tot pe unde a evoluat. In fotbalul salajean este o emblema cu care judetul cred ca se poate mandri. Un baiat admirabil, de echipa, pentru ca mi-a fost si coechipier. Chiar i-am spus sa nu cumva sa faca greseala sa renunte la fotbal, pentru ca aceste clipe nu i le va mai oferi niciodata nimeni.
Jula este un om care merita sa aiba o functie in conducerea clubului FC Zalau dupa ce va renunta sa mai joace fotbal. Vasile Jula si-a facut o imagine in fotbalul romanesc si are o multime de relatii. Venea la mine la federatie, pe vremea cand eu lucram acolo, si ma intreba din tainele administratiei.
De Zalau se aude tot mai putin in plan fotbalistic
Rep.:Crezi ca Zalaul merita mai mult decat o echipa in Liga a III-a?
F.P.:La FC Zalau exista oameni pe care eu ii cunosc si cu care am colaborat bine cat timp am fost la federatie. Sunt oameni care iubesc fotbalul, dar cred ca Salajul poate face mai mult. Este clar ca pe primul loc este voleiul si handbalul si se pare ca sponsorii aleg aceste sporturi, insa cred ca si fotbalul salajean poate ajunge acolo unde ii este locul, in Liga a II-a.
Eram copil cand am jucat pentru prima data la Zalau. Am venit cu lotul national de tineret si am jucat meciuri amicale. Am venit cu Dinamo, cu Craiova si era stadionul arhiplin. Era o placere sa vii sa joci la Zalau. Din pacate, oamenii s-au indepartat de fotbal nu numai la Zalau, ci in mai multe orase ale tarii, din cauza imaginii fotbalului romanesc pe care unii oameni o folosesc in scop propiu. Cred ca fotbalul ar merita mai mult in Salaj, pentru ca de aici au plecat multi jucatori mari care au facut cinste acestui judet. In acest moment se aude tot mai putin de Zalau in plan fotbalistic, iar acest lucru nu este normal.
Rep.: Cum ai ajuns sa devii ginere la noi, in Salaj, mai ales sa esti nascut in Bucuresti, exact in partea opusa a tarii?
F.P.: Cu sotia mea m-am cunoscut la Cluj, in 1988, cand eram jucator la Universitatea Cluj. Am stat impreuna doi ani, dupa care ne-am casatorit la Craiova, in 1991, dupa ce am reusit eventul cu Universitatea. A doua zi dupa finala Cupei Romaniei am avut starea civila. In ultimii ani, eu imi petrec sarbatorile in Salaj, pentru ca ma simt bine aici, ma simt ca casa. Oamenii din aceasta zona sunt extrem de apropiati si de primitori fata de cei din zona noastra. Avem de invatat de la oamenii de aici atat pe plan mental, cat si profesional. Ma gandesc ca usor, usor sa ma mut aici cu familia pentru ca imi plac mult aceste locuri.
A inceput fotbalul ca atacant
Rep.: Cum a fost inceputul carierei de fotbalist? Stiu ca ai inceput ca atacant. De ce te-ai reprofilat?
F.P.: Da, am fost atatcant. Am inceput in 1977, la noua ani, la Dinamo Bucuresti. Am jucat atacant doi ani, iar cand ni s-a schimbat antrenorul si a venit Gheorghe Timar, ne-a aliniat pe toti si ne-a spus la fiecare pe ce post vom juca. Cand a ajuns la mine mi-a spus sa trec in poarta. Eram foarte suparat si chiar i-am spus ca eu nu mai vin la antrenamente daca trebuie sa stau in poarta. Dar, uite ca a avut dreptate si este omul caruia ii datorez enorm de mult.
Rep.: Cum a fost debutul la Dinamo Bucuresti?
F.P.: Debutul la Dinamo Bucuresti a fost in 1985, intr-un meci la Baia Mare, 2 – 2 cu FC-ul. Moraru era suspendat cinci etape dupa