Turul II al alegerilor prezidenţiale din 2025, au fost câştigate de către Nicuşor Dan, care a obţinut 6.168.642 voturi, 53,6% din total. Pe teritoriul României, acesta a obţinut 5.445.052 voturi, 55,16% din total. La acestea se adaugă 723.590 de voturi din diasporă, 44,22% din total, conform unui comunicat transmis redacţiei.
O tendinţă rămasă din primul tur a fost o segregare regională redusă a votului. Diferenţa principală a fost dată de mediu de locuire. Excepţia notabilă au fost mai ales zonele locuite de etnici maghiari în Transilvania. Aici, Nicuşor Dan a câştigat cu scoruri deosebite de mari atât în oraşe cât şi în mediul rural. George Simion sa clasat pe primul loc în marea majoritate a localităţilor rurale din judeţele care nu au o minoritate maghiară notabilă. Nicuşor Dan a avut, din nou, un vot puternic concentrat în mediul urban. Dar, dacă în primul tur acesta a câştigat mai ales centrele universitare mari (Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Braşov), acum a câştigat toate oraşele reşedinţă de judeţ în afară de trei (Giurgiu, Târgu Jiu, Turnu Severin) dar şi multe dintre suburbiile marilor oraşe. A obţinute multe voturilor şi în multe oraşe medii sau mici. De exemplu, în Timiş a câştigat în Lugoj şi Sânnicolau Mare. În Suceava a câştigat în şase oraşe, reşedinţa judeţului şi suburbiile acesteia. În Prahova a câştigat în toate oraşele de pe Valea Prahovei, precum şi în Ploieşti.
Nicuşor Dan a obţinut majorităţi covârşitoare în localităţi majoritar maghiare. În municipiul Odorheiu Secuiesc, a obţinut 96,37% din voturi, cel mai bun scor al său în mediul urban. În Sânmartin HR, a obţinut scorul de 97,74%, un record pentru un candidat. De fapt, scorul înregistrat de Nicuşor Dan la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna şi în multe componente locale a fost mai bun decât scorul candidatului UDMR Hunor Kelemen din noiembrie 2024, lucru valabil (e drept, la diferenţa mică) inclusiv în localităţi în care nu trăiesc populaţii semnificative de etnici români.
O serie de particularităţi demografice au fost observabile în tiparul de vot:
Populaţia catolică din regiunea Moldovei a votat în număr mare cu Nicuşor Dan. De exemplu, se observă un grup de comune situate la nord de Roman (în judeţele Neamţ şi Iaşi) în care populaţia (majoritar catolică) a votat preponderent cu Nicuşor Dan. Cel mai mare scor a fost cel din Săbăoani NT (60,67%), potrivit comunicatului.Comunitatea ucraineană de pe granită nordică pare să fi votat copleşitor cu George Simion. Astfel, candidatul a obţinut 87,65% în Poienile de sub Munte MM, 85,17% în Repedea MM şi 87,43% în Ulma SV. Aceste localităţi aveau majorităţi ucrainene de 90,83%, 88,72% respectiv 79,44%.
George Simion a avut scoruri foarte bune şi în multe localităţi sau zone cu majorităţi rome, obţinând de exemplu 88,26% în Bărbuleşti IL, de exemplu. Comuna are o majoritate romă şi penticostală. Similar, a obţinut 86,02% în Gârcini, suburbia majoritar-romă a oraşului Săcele. Comuna majoritar romă Brăhăşeşti din Galaţi a optat de asemenea cu George Simion, în proporţie de 77,4%, cel mai bun scor al candidatului în judeţ. Tendinţa nu este însă universală. În localităţi precum Slobozia Bradului din Vrancea, scorul lui George Simion a fost puţin sub media obţinută în rural la nivel de judeţ.
Au existat localităţi care au rupt tendinţele regionale în moduri care nu sunt imediat evidente. De exemplu localităţi Poroina Mare, Prunişor sau Dârvari din Mehedinţi au optat în proporţie de 65-70% pentru Nicuşor Dan în timp ce toate zonele urbane au fost câştigate de George Simion.
Nicuşor Dan a obţinut scoruri ridicate în multe din marile centre universitare, mărind cu mult avantajul din primul tur. Sa remarcat mai ales Cluj-Napoca, unde a obţinut 81,35% din totalul voturilor. Din celelalte 16 oraşe cu peste 100.000 de locuitori, a obţinut peste 2/3 din voturi în şase: 78,69% în Târgu Mureş, 73,26% în Oradea 72,19% în Iaşi, 71,96% în Braşov, 70,52% în Timişo şi 70,52% în Tim Sibi.
În Bucureşti, Nicuşor Dan a câştigat toate sectoarele cu scoruri care pornesc de la 73,71% în S6 şi au scăzut până la 59,3% în S5, de altfel singurul sector în care a obţinut sub 2/3 din voturi.
Cel mai mare municipiu care a votat cu George Simion a fost Turnu Severin. Judeţul în care a avut cel mai mare scor şi a câştigat în cele mai multe UAT-uri a fost Gorj: a obţinut 61,48% din voturi şi a câştigat în fiecare UAT în afară de micuţa comună Arcani. În Gorj, Mehedinţi şi Giurgiu, Nicuşor Dan a câştigat exclusiv în localităţi din mediul rural, se precizează în comunicat.
În diaspora, Nicuşor Dan şi-a creat scorul considerabil. Cu toate acestea, George Simion a câştigat în continuare în toate cele 7 state europene cu diaspore de peste 100.000 de locuitori: Germania (68,31%), Spania (67,98%), Italia (66,78%), Austria (66,09%), Belgia (65,41%), Regatul Unit (58,46%), şi Franţa (58,46%), şi Franţa Cu toate acestea şi în ciuda creşterii numărului de voturi în termeni absoluti, procentul din voturi a scăzut faţă de turul 1. Nicuşor Dan a obţinut 88% din voturi din Republica Moldova. Aproape 20% din voturi obţinute de Dan în diaspora au provenit de aici, la fel ca în turul 1. Dan a beneficiat însă de mobilizare extraordinară a unei mari părţi a diasporei, aproape triplând numărul de voturi obţinute faţă de turul 1.
Se remarcă scorul deosebit de mare din ţările centrale şi este europene, unde Dan a obţinut peste 92% în Ungaria, 81,6% în Polonia şi peste 75% în Serbia şi Bulgaria. În Europa de Vest, a reuşit să câştige în o serie de state: Elveţia, Suedia, Portugalia, Danemarca, Finlanda şi Olanda. Totodată, Nişor Dan a câştigat majoritatea voturilor din afara Europei, cu scoruri de peste 90% în state Coreea de Sud, Singapore sau Japonia. Per total, 17,1% din voturile lui George Simion au venit din partea unor cetăţeni români care au votat în afara graniţelor faţă de doar 11,7% pentru Nicuşor Dan.
Profilul votanţilor
Nu există un mecanism sistematic de colectare a tendinţelor de vot la nivel de grupuri, datorită confidenţialităţii votului. Inclusiv pe axa urban-rural datele pot fi eronate statutului formal rural al multor suburbii, listelor suplimentare, etc. Cu toate acestea, se conturează o serie de tendinţe importante. Spre deosebite de primul tur, coaliţia de alegători a lui Nicuşor Dan sa diversificat puternic. Acest lucru reflectă creşterea enormă a numărului de votanţi care l-au susţinut, doar o treime dintre aceştia votându-l pe 4 mai. A atras majoritatea votanţilor candidaţilor perdanţi în T1, dar şi sute de mii de alegători noi.
Profilul votanţilor George Simion
Turul 1
– Catch-all, diversitate mare de alegători
– Mai degrabă popular cu tinerii şi persoanele de vârstă mijlocie dar alegătorii provin din toate grupele de vârstă
– Mai popular în rural, oraşe mici, diasporă
– Mai popular în rândul persoanelor cu educaţie scăzută sau medie
– Popular în rândul diasporei „blue collar” din Europa
Turul 2
– Popular în mediul rural, cu o concentrare a voturilor în rândul persoanelor tinere şi de vârstă mijlocie
– Scor ridicat mai ales în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani cu nivel redus de educaţie
– Uşor mai popular în rândul bărbaţilor decât a femeilor
– Popularitate ridicată în diasporele „mari” din Europa de Vest, dar scoruri ceva mai redus decât în T1
Profil votanţi Nicuşor Dan
Turul 1
– Popular mai în urbanul mare, în ales majoritatea judeţelor care au scorul cel mai mare în municipiul reşedinţă de judeţ şi suburbiile acestora
– Scor mare în rândul tinerilor
– Scor mare în rândul persoanelor cu studii superioare
– Popular în diaspora „white collar” şi în Republica Moldova
Turul 2
– Popular în urban, atât în oraşele mari cât şi în majoritatea reşedinţelor de judeţ şi în mare parte a oraşelor medii
– Scor puternic corelat cu nivelul de educaţie al votanţilor
– Majoritate covârşitoare a votului etnicilor maghiari
– Mai popular cu tinerii şi persoanele în vârstă decât cei de vârstă mijlocie
– Popularitate ridicată în rândul diasporelor „white collar” şi a cetăţenilor români din Rep Moldova
Nicuşor Dan pare să fi înregistrat progrese deosebite în atragerea alegătorilor foarte tineri şi a celor în vârstă. Acest trend nu este comun doar României, în o mare parte a Europei partidele considerate populiste având scoruri mai scăzute în rândul electoratului vârstnic şi polarizând puternic votanţii tineri, se menţionează în comunicat.
Totodată, Nicuşor Dan a fost de pe urma unei creşteri benefice semnificative a numărului de votanţi în zonă în care avuse rezultate bune în primul tur. Se observă, de exemplu, o creştere ridicată a prezenţei în oraşele universitare şi în suburbiile acestora. În general, prezenţa în marile oraşe a crescut mai puternic între cele două tururi decât în restul judeţelor în care sunt situate.
Mai mult, suburbiile acestora au înregistrat de asemenea creşteri ridicate ale numărului de alegători. De exemplu, în Moşniţa Nouă TM, prezenţa a crescut de la 66,95% în T1 la 84,36% în T2. În Dumbrăviţa TM, prezenţa a urcat de la 62,92% la 78,57%. În Otopeni, a crescut de la 79,51% în T1 la 97,73% în T2. De regul, suburbiile marilor oraşe au înregistrat o prezenţă mai mare decât zonele rurale ale judeţelor în care sunt situate, parţial şi conţinutului mare de alegători pe liste suplimentare (o mare parte fiind probabil, orăşeni mutaţi recent în aceste localităţi).
Rezultatul tuturor acestor tendinţe a fost una dintre cele mai dramatice răsturnări de situaţie între două tururi ale unor alegeri prezidenţiale din istoria democraţiei contemporane. Prin capturarea simultană a voturilor candidaţilor care au pierdut în primul tur, a unor alegători noi şi prin remobilizarea categoriilor demografice care l-au sprijinit anterior, Nicuşor Dan a câştigat 4,2 milioane de voturi noi în doar două săptămâni, potrivit comunicatului.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro