Singurele maratoniste ale României la Jocurile Olimpice de la Rio sunt legitimate la CSM Zalău

Paula Todoran şi Daniela Cîrlan, două dintre cele mai bune produse la ora actuală ale atletismului românesc, vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în cursa de maraton, supranumita şi „proba probelor”.

Ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice va fi, din nou, una specială pentru judeţul Sălaj. După o pauză de 12 ani, Clubul Sportiv Municipal Zalău va avea noi reprezentanţi la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Multiplul campion la aruncarea greutăţii, Gheorghe Guşet, a fost ultimul sportiv de la CSM Zalău care a participat la un astfel de eveniment. Se întâmpla în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena.
Clubul zălăuan va fi reprezentat în acest an de atletele Paula Todoran şi Daniela Cîrlan, ambele urmând să ia startul în cursa de maraton, supranumită şi „proba probelor”.
Paula Todoran, sportivă pregătită de Mirel Seişanu, şi-a îndeplinit baremul pentru Rio în luna februarie a acestui an, în cadrul Maratonului de la Sevilla, terminând cursa de 42,195 kilometri în două ore, 36 de minute şi 38 de secunde.
Ultima cursă oficială internaţională pentru atleta zălăuană înaintea Jocurilor Olimpice a fost Campionatul European de Atletism de la Amsterdam, desfăşurat săptămâna trecută, unde sportiva a ocupat poziţia a 22-a în cursa de semimaraton, cu timpul de o oră, 13 minute şi 16 secunde.
Pe plan naţional, ultima cursă pentru atleta zălăuană va avea loc sâmbătă, cea de 10.000 de metri din cadrul Campionatului Naţional de Atletism rezervat tineretului şi seniorilor, desfăşurat la Cluj-Napoca.
Paula Todoran va continua pregătirea pe plan local până miercuri, când va pleca într-un stagiu de pregătire de două săptămâni la Băile Felix. Tot miercuri, înaintea plecării spre Băile Felix, atleta zălăuană va susţine examenul de titularizare pentru postul de profesor de educaţie fizică şi sport.
Daniela Cîrlan, cealaltă atletă de la CSM Zalău calificată la Jocurile Olimpice, se pregăteşte acasă, la Sibiu până la plecarea spre Brazilia. Atleta pregătită de Lorena Boberschi şi-a îndeplinit baremul de calificare la Rio încă din luna aprilie a anului trecut, în cadrul Maratonului de la Cracovia, pe care l+a parcurs în două ore, 43 de minute şi 38 de secunde.
„În ultima perioadă nu am mai participat la concursuri, mi-am propus să fac doar pregătire pentru Jocurile Olimpice. Am renunţat şi la Campionatul European de Atletism, deşi ar fi trebuit să fac parte şi eu din echipa de semimaraton. Voi continua pregătirea la Sibiu, fiindcă aici am trasee pe care pot alerga şi sunt obişnuită cu ele. În plus, am şi cine să mă ajute la antrenamente”, ne-a declarat sportiva.
Cele două atlete de la CSM Zalău vor fi singurele reprezentante ale României în proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, în timp ce la masculin, vom fi reprezentaţi de Marius Ionescu.
Delegaţia României care va pleca la Rio va fi alcătuită din 96 de sportivi şi şapte rezerve. Jocurile Olimpice din Brazilia sunt programate în perioada 5 – 21 august.

Leave a Comment