Călăreţi din şase judeţe s-au întrecut în finala Campionatului Naţional de Anduranţă de la Hida

Clubul de Anduranţă Tarabostes, reprezentat prin preşedintele Gabriel Claudiu Dan, în parteneriat cu Federaţia Ecvestră Română a organizat sâmbătă la Hida, în premieră, finala Campionatului Naţional de Anduranţă. „Eu locuiesc în Hida, sunt preşedintele Clubului Tarabostes, sunt antrenor şi arbitru în cadrul acestei ramuri sportive şi am considerat că o astfel de competiţie ar fi binevenită”, ne-a explicat Gabriel Claudiu Dan.
Concursul s-a desfăşurat la patru cateogorii, în funcţie de distanţa pe care participanţii urmau să o parcurgă, fiind amenajate trasee de 30, 40, 60 şi 80 de kilometri. 12 călăreţi s-au prezentat la startul întrecerii din judeţele: Sălaj, Suceava, Bacău, Covasna, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Concursul s-a desfăşurat pe dealurile din Hida, Sânmihaiu Almaşului, Zimbor, Miluani şi Ugruţiu cu întoarcere în Hida. „În timpul unui astfel de concurs se fac controale periodice cailor. Primul se face înainte de concurs, al doilea în timpul concursului, iar ultimul, la final. Se verifică sistemul circulator, sistemul respirator, cel metabolic şi mersul calului, pentru a nu şchiopăta. Sunt observatori care stau în punctele de verificare şi care cronometrează timpul parcurs până la acel kilometru de calul respectiv. Călăreţul nu are voie să suprasolicite calul în timpu cursei. Teoretic, la finalul unei curse, orice cal trebuie să poată parcurge încă o dată distanţa respectivă. Sunt controale destul de dure, iar dacă acestea nu sunt trecute, călăreţul şi calul său sunt eliminaţi din concurs”, a mai precizat organizatorul concursului.
Traseul de 30 de kilometri a fost câştigat de clujeanul Tudor Ciplea cu calul Germino, în timp ce pe primul loc la finalul traseului de 40 de kilometri s-a situat Oana Tomoioagă, tot din Cluj, cu calul Dimitri. Băcăuanul Răzvan Ştefănescu a fost câştigătorul traseului de 60 de kilometri cu calul Samia de Rependie, în timp ce primul loc pe traseul de 80 de kilometri i-a revenit bistriţeanului Andrei Stelian cu calul Batal. „A fost un concurs frumos, arbitrii şi-au făcut foarte bine treaba, iar traseele au fost bine delimitate”, a conchis Gabriel Claudiu Dan.
Înaintea desfăşurării finalei s-au organizat şase curse, la finalul cărora s-au stabilit cei 12 finalişti.
În cadrul evenimentului a avut loc şi o demonstraţie de obstacole, savurată din plin ce spectatorii prezenţi.

Leave a Comment