62 de ani de oina in Voivodeni

62 de ani de oina in VoivodeniEvenimentul a fost sarbatorit la finalul saptamanii trecute, prin desfasurarea celei de-a treia editii a Cupei Zorile Voivodeni

Asociatia Sportiva Zorile Voivodeni, in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport Salaj, Federatia Romana de Oina si CS Casa Augustin Cluj-Napoca a organizat la finele saptamanii trecute editia a III-a a Cupei Zorile Voivodeni, eveniment organizat cu prilejul implinirii a 62 de ani de la infiintarea primei echipe de oina in Voivodeni. Prima editie a avut loc in 1977, la exact 30 de ani de la infiintarea primei echipe de oina in Voivodeni, iar editia a doua s-a desfasurat in 1982. La editia din acest an au participat doua echipe din Salaj, una din Cluj si una din Maramures: Drum Nou Dragu, Zorile Voivodeni, AS Victoria Chiuesti si CS Dinamic Coruia. In primul meci s-au intalnit Zorile Voivodeni si Victoria Chiuesti, scorul final fiind 4 – 18. A urmat duelul dintre Dinamic Coruia si Drum Nou Dragu, meci castigat cu scorul de 7 – 6 de cei din Dragu. Astfel, in finala mica s-au intalnit Dinamic Coruia si Zorile Voivodeni, meci care s-a incheiat la egalitate, scor 3 – 3, dupa prima parte, dar care a fost castigat in cele din urma cu scorul de 2 – 1 de echipa din Coruia, dupa departajarea facuta prin bataia mingii cu batul. Competitia a fost castigata de Victoria Chiuesti, care s-a impus cu scorul de 19 – 7 in finala mare, in fata echipei Drum Nou Dragu. La final, echipele participante au primit premii constand in cupe, diplome si tricouri. Organizatorii au acordat la final si premii individuale, dar a fost acordat si un premiu special profesorului Ioan Aluas, antrenorul echipei Zorile voivodeni din anii 70 – 80 (perioada de glorie a echipei), pentru meritele deosebite in sustinerea si practicarea oinei. Premii individuale au fost acordate cate unui reprezentant de la fiecare echipa: Codrin Cont (Dinamic Coruia) – cel mai bun aparator, Ioan Chiorean (Zorile Voivodeni) – cel mai varstnic jucator, Vasile Georgiu (Victoria Chiuesti) – cel mai bun la bataia mingii cu bastonul, Alexandru Beleu (Drum Nou Dragu) – cel mai varstnic jucator.

La competitie a fost prezent si presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, care a recunoscut ca a fost pentru prima data cand a putut urmari pe viu un meci de oina. Am fost prezent la acea competitie la invitatia unui fost jucator de oina (n.r. Augustin Ielciu) si trebuie sa recunosc ca am vazut pentru prima data un meci de oina . Este interesant ca s-a pastrat acolo acest joc si ca exista persoane care se ocupa in continuare de instruirea si pregatirea copiilor. Am vazut si jucatori care au evoluat in perioada de glorie, majoritatea trecand de 50 de ani, si care evolueaza si acum cu acelasi interes. Nu stiu care ar fi modalitatea de a pastra acest sport in randul tinerilor, cu toate ca e un sport atractiv, care ar avea impact in mediul rural.

In Dragu se joaca oina de 37 de ani

Dupa ce s-a reintors ca profesor de pe bancile Scolii Normale din Cluj, invatatorul Simion Colceriu a pus in anul 1947 bazele oinei in Voivodeni, iar un an mai tarziu a participat cu echipa scolii la primele competitii. In 1951 a castigat prima cupa la Cluj, Cupa Satelor, care se mai poate admira si azi in panoplia trofeelor de la Scoala cu clasele I-IV din Voivodeni. Un alt fiu al satului, Ioan Aluas, a indragit oina si a continuat-o, avand mari succese in anii 1970 cu echipa Zorile Voivodeni. Venit in Voivodeni ca profesor de sport, Teodor Zah a preluat echipa Zorile Viovodeni pana in anul 1972, cand s-a transferat la Dragu. Aici s-au format noi generatii de jucatori, iar noua echipa s-a numit Drum Nou Dragu. In perioada anilor 80 – 90 a dominat competitiile de oina din Nord-Vestul Transilvaniei, ajungand deseori in finalele nationale de juniori si seniori. Din 2003, dupa o pauza de 10 ani, s-a reluat traditia participarii Scolii Generale Dragu la competitiile sportive rezervate elevilor si juniorilor, echipa scolii din Dragu fiind prezenta in ultimii ani la faza nationala a Olimpiadei Sportului Scolar. Insa, la nivel de seniori, revenirea s-a amanat pana in acest an, cand, dupa o pauza de 20 de ani, echipa de seniori Drum Nou Dragu avea sa participe in urma cu doua saptamani la faza finala a Cupei Satelor, desfasurata in localitatea Crasna, din judetul Gorj.

Leave a Comment