Zălăuanii, afectaţi de scumpirea gazului

Consumatorii de gaze naturale, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, vor scoate din buzunar mai mulţi bani pentru plata facturii de gaz, începând de luna viitoare. Creşterea preţului la gaze nu este una mare, însă va fi resimţită în buzunarul fiecărui cetăţean şi, este una din sutele de decizii luate de guvernanţi, văzută cu ochi răi de zălăuanii consumatori.

De la 1 octombrie, preţul gazelor va creşte cu 1 la sută pentru populaţie şi cu doi la sută în cazul persoanelor juridice. O nouă creştere a preţului la gaze a mai fost pusă în practică începând cu data de 1 iulie a anului în curs, dată de la care tariful a crescut cu cinci la sută pentru consumatorii industriali şi cu opt procente pentru populaţie. După cum explică guvernaţii, creşterile preţului la gaze fac parte din pachetul de măsuri asumate de Guvern în acordul cu Fondul Monetar de Investiţii FMI, întrucât România a reuşit să înmagazineze, în depozite, mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cele importate. Astfel, Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpăra anual, în mai multe tranşe, energie şi gaze de pe piaţa liberă. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ a afirmat că, în depozite, 95 la sută din gaz este intern, faţă de alţi ani când procentul era de doar 25 la sută şi din acest motiv ANRE nu va creşte mult preţutrile finale. Potrivit acestuia, de la 1 octombrie 2013 trebuia, conform calendarului de liberalizare, să crească preţul gazului cu trei procente şi cu două procente pentru consumatorii casnici. Însă, datorită faptului că încă mai sunt gaze interne stocate, creşterea va fi una mai mică, respectiv de doi la sută pentru industrie şi 1 la sută pentru casnici.

Cum văd zălăuanii noua scumpire a gazelor?

Noua scumpire a gazelor naturale nu este văzută cu ochi buni de consumatorii zălăuani. Majoritatea celor care câştigă o leafă minimă sau medie pe economie spun că vor face cu greu faţă cheltuielilor din această iarnă care se apropie, având în vedere faptul că preţul a crescut în acest an, nu doar la gaze ci şi la restul utilităţilor. În opinia Amaliei Cuceu, o zălăuancă cu o familie alcătuită din trei membri şi cu un venit lunar net de 1.400 de lei, acoperirea facturii la gaz în această iarnă va fi o adevărată povară. „Nici nu vreau să mă gândesc. Sper, din salariul meu, să reuşesc să plătesc utilităţile la apartamentul în care locuim. Aş încerca să fac economii, să fixez termostatul centralei termice la o temperatură, mai mică, de vreo 18 grade, însă nu aş vrea ca, din cauza frigului, băiatul meu să se îmbolnăvească şi să cheltui bani pe medicamente. Sper să avem noroc să nu fie o iarnă friguroasă. Faţă de facturile din iarnă trecută, dacă mai punem la socolteală şi scumpirea din această vară, sigur vom plăti mult mai. Oricum, nu-i înteleg pe cei care ne conduc. Nu fac nimic bine! În loc să scadă preţurile, acestea cresc, iar salariile scad. E o bătaie de joc! Ar trebui ca traiul decent să nu fie un stres pentru omul de rând, dar aşa, în halul ăsta, ajunge bietul om să nu mai poată să trăiască”, mărturiseşte zălăuanca.
Dezamăgit profund de tot ceea ce se întîmplă în societate de astăzi, inclusiv de scăderea puterii de cumpărare a consumatorului este şi zălăuanul Aurelian Z., în vârstă de 42 de ani, adminstratorul al unei societăţi comerciale. Acesta şi-a încropit o mică afacere, iar sediul societăţii comerciale se află într-un apratament al unui bloc de locuinţe, loc unde trebuie să plătească toate utilităţile la un alt preţ, evident mai mare faţă de un om obişnuit. „Angajaţii mei nu vor putea sta în frig în iarna care urmează. Aşa că voi fi nevoit să fac eforturi, ca pe lângă salariile pe care le plătesc, asigurările, dar şi alte dări, să plătesc şi factura de apă, de gaz, electricitatea. Trebuie să le ofer condiţii optime de muncă, pentru că am nevoie de productivitate. Ori, unui angajat căruia nu-i asiguri condiţii, nu cred că poţi să-i ceri să dea randament. (…) Statul ăsta român nu ştie numai să-ţi ia, iar când vine vorba de dat, se face că plouă. Şi acestă creştere, fie ea cât de mică, afectează şi se va resimţi în buzunarul fiecăruia, fie că-i patron, fie că-i angajat. Mă tot întreb până când va mai putea suporta poporul atâtea? Este şi va fi greu financiar, în iarna care vine, asta-i clar!”, spune administratorul unei societăţi comerciale din municipiu.
Potrivit ANRE, majorarea tarifelor la gaze pe ansamblul întregului an 2013 va fi de zece la sută, ceea ce înseamnă că faţă de facturile din luna octombrie a anului trecut, consumatorii vor scoate din buzunare pentru plata gazului cu zece la sută mai mult.

Alte articole

2 Thoughts to “Zălăuanii, afectaţi de scumpirea gazului”

 1. Zălăuan

  Majorarile actuale sunt minore.
  Să vedeţi însă în anii următori, când preţul se va alinia la cel UE.
  Atunci o să vedeţi ce aduce privatizarea gazului !
  La mulţi o să le iasă privatizarea pe nas.

 2. cetatean

  Daca din „89 suntem condusi de figuranti nu de profesionisti ,asa ne trebuie!Noi suntem de vina nu ei care fac tampe–niile!

Leave a Comment