Veşti bune pentru sălăjenii care au credite în franci elveţieni

 

Sălăjenii doborâţi de ratele la creditele în franci elvețieni încep să primească vești bune venite de la instanțele din țară. Spre exemplu, Tribunalul Vâlcea a admis recent cererea unui debitor de a “îngheța” cursul de schimb al francului la cursul de la momentul acordării creditului, ceea ce are ca efect imediat înjumătățirea  ratelor lunare. Aceasta nu este prima instanță care decide înghețarea cursului de schimb al francului elveţian, moneda care a terorizat, practic, zeci de mii de familii de români şi mii de familii de sălăjeni. La începutul lunii, Tribunalul București a decis împotriva Credit Europe Bank – bancă cu acționariat turcesc ce deține și instituția financiar nebancară Credit Europe Ipotecar , însă decizia nu este deocamdată definitivă. Judecătoria sectorului 2 a dispus şi ea înghețarea cursului într-un contract al Piraeus Bank, în 21 octombrie, însă decizia poate fi atacată. Decizii similare, favorabile clienților, au fost luate și de alte instanțe din țară, împotriva unor bănci precum OTP Bank, Volksbank, Bancpost, Banca Românească, însă cele mai multe nu sunt deocamdată definitive. Pe de altă parte, practica nu este una unitară la nivelul instanțelor din România, fiind numeroase exemple în care cererile debitorilor au fost respinse.

 

Avocatul Bogdan Ilea: “Am zeci de dosare pe rolul instanţelor sălăjene”

 

Nici sălăjenii nu au scăpat de năpasta venită în urma creditărilor în această monedă. Decanul Baroului Sălaj, avocatul Bogdan Ilea ne-a spus că sunt sute de familii de sălăjeni care trag după ei această povară, câteva zeci pe care chiar el le apără în procesele intentate băncilor, alături de alţi avocaţi din Baroul Sălaj. “Cauzele pe care le am în lucru se află, deocamdată, pe rolul Judecătoriei, urmând ca cele care vor ajunge în apel să fie soluţionate de magistraţii Tribunalului Sălaj. Avem deja câştig de cauză în câteva dosare, însă doar pentru  clauze abuzive sau prevederi contractuale ascunse, care au indus clientul în eroare la data semnării contractului. Magistrații au constatat caracterul abuziv al unor clauze cuprinse în contractele de credit și au obligat banca să returneze banii clienților. Sperăm să avem cât de curând soluţii favorabile clienţilor şi pe segmental cel mai dur, acela al cursului valutar al francului, care a explodat practic în câteva luni, după acordarea creditelor. Sunt multe instanţe din ţară care au dat deja câştig de cauză clienţilor şi au îngheţat cursul francului la data creditării. Dorim, prin toate demersurile dar şi prin aceste procese intentate pe bună dreptate, o echilibrare a situaţiei. În România, în acest moment, riscurile şi pierderile vin exclusiv în sarcina clienţilor, băncile şi-au încasat mereu banii, pentru ele nu există niciodată o pierdere sau un risc, toate acestea sunt suportate, iată, din ce în ce mai greu, de către clienţi, lucru total incorect şi lipsit de echitate”, a spus avocatul Bogdan Ilea. Zeci de procese au fost intentate sucursalelor judeţene Sălaj ale băncilor, după ce acestea au refuzat calea amiabilă a unui acord avantajos de ambele părţi sau au venit cu soluţii care în final, nu ajutau clientul cu nimic concret.

 

O lege adoptată cât mai repede, ar putea “alinia” deciziile instanţelor

 

Parlamentul dezbate un proiect de lege privind conversia creditelor în valută , la cursul zilei, dar cu un discount pentru debitori. Băncile care vor intra în program vor primi garanții de 50 la sută din valoarea creditului rămas, se arată în proiectul de lege care vizează creditele ipotecare în valută. Între 2007 și toamna lui 2008, francul elvețian era cotat la 1,9 – 2,3 lei. Moneda elvețiană s-a apreciat rapid după 2008 și a ajuns la un maxim istoric în faţa leului la începutul lui 2015, când Banca Centrală a Elveției a decis să nu mai intervină în piața valutară. În prezent, francul elveţian este cotat la 4 lei, un curs la fel de distructiv pentru cei care duc în spate credite în această monedă. Cum francul elvețian nu e o monedă deloc uzuală în care românii să-și câștige veniturile, riscul valutar s-a concretizat în creșterea gradului de îndatorare a debitorilor, mulţi dintre ei rămaşi pe drumuri din această cauză dar și în neperformanță în multe din băncile din România.

Leave a Comment