Taxa de prima inmatriculare se micsoreaza pentru masinile mai vechi

Taxa de prima inmatriculare se micsoreaza pentru masinile mai vechi

Executivul a decis, miercuri, schimbarea modalitatii de calcul pentru inmatricularea in Romania a masinilor noi si second-hand. Noul regim de taxare a autovehiculelor are la baza principiul poluatorul plateste, taxa avand in primul rand un scop de protectie a mediului.

Proiectul de schimbare a cuantumului taxei de prima inmatriculare are in vedere reasezarea coeficientului de reducere a taxei, astfel incat valoarea taxei sa scada pe masura ce varsta autovehiculului creste. La ora actuala nu exista, inca, un algoritm de calcul a noii taxe, insa potrivit primelor exemple in acest sens, taxa de prima inmatriculare va scadea in cazul masinilor cu o vechime mai mare de 4 ani.

Iata insa cateva exemple de diminuare a taxei: pentru autovehiculele euro 5 se va include expres in lege faptul ca ele au o taxa specifica 0. De la euro 4 la noneuro, exista o grila specifica fiecarei clase de cilindri si fiecarei vechimi. Iar

De pilda, pentru masinile care sunt euro 4, cu o vechime de peste 4 ani, taxa ajunge sa se injumatateasca.

Dar, sa nu uitam ca este vorba doar despre un proiect de hotarare, care a fost trimis Parlamentului, care va hotari, in privinta lui in cel mai bun caz in cursul saptamana viitoare, asteptandu-se probabil o adoptare in cursul lunii viitoare.

19 miliarde din taxa de prima inmatriculare, in Salaj

Ce inseamna aceste schimbari pentru salajenii care au platit deja taxa de prima inmatriculare?

Potrivit directorului adjunct din cadrul Directiei Generale al Finantelor Publice Salaj, Vasile Budai, pana la ora actuala 725 de salajeni si-au achitat o taxa de prima inmatriculare. Valoarea totala a celor 725 de taxe de inmatriculare achitate se ridica la 1.939.340 lei, adica la peste 19 miliarde de lei vechi.

Statul roman a facut deja peste 25 de milioane de euro prin aplicarea acestei taxe. Bani care, in cazul in care cuantumul taxei se micsoreaza, nu se mai intorc in buzunarele oamenilor.

Leave a Comment