Sute de sălăjeni deţin arme cu glonţ sau neletale

 

Două treimi din armele deţinute de sălăjeni sunt letale, conform unei statistici a Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj. Nu mai puţin de 1.331 de posesori de arme sunt înregistraţi în prezent, iar numărul celor care se înarmează pentru autoaupărare creşte de la un an la altul. Din totalul acestora, circa 889 de sălăjeni deţin arme letale, iar 442 neletale, respectiv pistoale cu bile de cauciuc sau cu gaz lacrimogen.
Totodată, potrivit aceleaşi surse, şi numărul celor care săvârşesc abateri la regimul armelor este tot în creştere. Dacă în cursul anului 2013, au fost confiscate 31 de arme, din care 23 letale, şi 229 de cartuşe, în primele patru luni ale acestui an, oamenii legii au depistat 22 de arme deţinute ilegal, din care opt letale, şi 95 de cartuşe.
Pentru a deţine o armă de foc, persoana respectivă trebuie să aibă cazierul curat, să depună o cerere la Poliţie, alături de rezultatul testelor psihologice şi medicale. Odată aprobat, doritorul primeşte o adeverinţă cu care se poate prezenta la un magazin de arme.

Doar şapte permise predate
Deţinătorii permiselor de armă sunt obligaţi să se prezinte la structurile de poliţie în a căror raze de competenţe teritorială îşi au domiliciul sau reşedinţa înainte de expirarea valabilităţii permisului, conform prevederilor actuale ale Legii 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, modificată şi republicată.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Sălaj, în cazul nerespectării acestui termen, se aplică măsura administrativă de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor letale/neletale şi a muniţiilor aferente. Permisul de armă are o valabilitate de cinci ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, respectiv de la data ultimei vize. ” De la începutul acestui an au fost predate şapte permise de port armă, iar în cursul anului precedent 21, iar numărul deţinătorilor de armă cărora le-a expirat valabilitatea permisului este 78. Legea nu obligă Poliţia să înştiinţeze posesorii de arme cu privire la expirarea valabilităţii permisului de port armă”, au subliniat reprezentanţii IPJ Sălaj.
De asemenea, potrivit legii, termenul de viză a fost înlocuit cu cel de prelungire a valabilităţii. Valabilitatea permisului se prelungeşte pentru o perioadă de cinci ani dacă titularul îndeplineşte condiţiile care au stat la baza primei autorizări. Documentele necesare pentru prelungirea valabilităţii permiselor de armă şi a atestatelor de colecţionar sunt: permisele de armă (tip A şi/ sau tip B) în original şi copie, precum şi armele înscrise în acestea; actul de identitate, în original şi copie; permisul de vânătoare (în cazul persoanelor cu drept de port şi folosire al armelor de vânătoare); cererea tip; o fotografie color; adeverinţă care să ateste calitatea ce a determinat acordarea autorizării pentru a deţine arma de apărare şi pază; atestatul de colecţionar, în cazul persoanelor fizice care deţin arme în colecţie, înscrise în permisul tip A, certificat medical tip, aviz psihologic şi certificat de cazier judiciar.

Leave a Comment